Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Alipalkkaus on kriminalisoitava

Vasta uutisoitu, nepalilaisissa ravintoloissa ilmitullut työntekijöiden törkeä hyväksikäyttö sai vielä hetken virassa olevan toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) haluamaan alipalkkauksen kriminalisointia. Ainakin tietyllä tasolla.

Linjaus tuli syystä, koska ilmenneissä tapauksissa kokeilla on esimerkiksi saatettu teettää 250-300 tuntia töitä kuukaudessa 1800 euron palkkaa vastaan. On erittäin surullista, että tällaista tapahtuu Suomessa. Kyseiset ihmisarvon vastaiset hyväksikäytöt ovat menneet viranomaistarkastusten lävitse. Paperiasiat on kyllä osattu puljuuttaa kuntoon kyseisissä ravintoloissa, joissa työntekijöitä on pidetty pomojen puolelta pelon vallassa.

Nämä ravintolat eivät ole suinkaan ainoita murheenkryynejä, vaan kyseessä on laaja maan tapa. Esimerkiksi rakennusalalla on ollut aivan tyypillistä maksaa varsinkin ulkomaalaisille duunareille muutaman euron tuntipalkkaa. Tästä ovat kärsineet myös rehdit yrittäjät, koska alipalkkauksella koijarit ovat saaneet myös asiatonta kilpailuetua.

On hienoa, että Mykkäsen mielestä ongelmaan on puututtava. Kokoomuksessa ollaan kyllä ilmeisesti toistakin mieltä, koska kansanedustaja Juhana Vartiainen ei vaikuta asialle lämpenevän.

Vasemmistoliitosta alipalkkauksen kriminalisointia on esitetty jo monta vuotta sitten puolueen eduskuntaryhmän toimesta. Myös SAK ja SDP ovat samalla linjalla kuin Vasemmistoliitto alipalkkauksen kriminalisoinnista. Kuviota on edistänyt jo kevättalvella myös puolueemme Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jaakko Lindfors tekemällä asiasta kansalaisaloitteen. Koska ainakin osa oikeistolaisista kuten Kai Mykkänen ovat tämän puolella ainakin jollain tasolla, niin ilmeisesti periaatteellista ongelmaa ajaa lävitse asiaa seuraavassa hallitusohjelmassa riippumatta siitä, ketkä hallituksessa ovat.

Tilannetta saisi paremmaksi vielä hoitamalla Kyösti Suokkaan esityksen mukaisesti ulkomaalaisten duunareiden palkanmaksun valtion tilin kautta, joka yhtä lailla vähentäisi mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Jokaiselle Suomessa työskentelevälle duunarille hänen kotimaastaan tai taustoistaan riippumatta kun kuuluu oikeus työehtosopimusten mukaiseen palkkaukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

1800 euro on hyvä palkka, jos vertaa muiden maiden palkkoihin. Kannattaisi miettiä, miksi 1800 euroa tuntuu Suomessa pieneltä summalta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Alipalkkausta ei ole olemassakaan on vain vallitseva tilanne.

Toimituksen poiminnat