Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Ahneuden ajasta inhimillisyyden aikaan

Tiesitkö, että maailman 26 rikkaimman omaisuus on yhtä suuri kuin maailman köyhemmän puolikkaan?

Tiesitkö, että jos rikkammat ihmiset maksaisivat puoli prosenttia veroa enemmän omaisuuksistaan, niin maailman kaikki kouluun pääsemättömät 260 miljoonaa lasta voisivat kouluttautua ja noin kolme miljoonaa ihmistä saisi välttämättömimmän terveydenhuollon?

Nämä tiedot käyvät ilmi Oxfamin vuoden alussa julkistetusta raportista ja samalla se kertoo siitä, kuinka maailmanlaajuisesti rikkaat ovat rikastuneet entisestään ja köyhät vain köyhtyneet. Epätasa-arvo maapallollamme on valtava.

Jos nämä muutamat maailman gigasuperrikkaat luopuisivat edes omaisuutensa murusista, riittäisi niistä hyvinvointia miljoonille. Toivossa voi elää, mutta harvoinpa nämä kroisokset lähtevät mukaan ”talkoisiin” yhteisen asian puolesta. Ahneus on maailman turmiollisin asia.

Suomessa onneksi tilanne on hyvä edellä olevaan verrattuna. Mutta täälläkin on suuria ongelmia ihmisryhmien välisten eriarvoistumisen myötä. Varsinkin lapsik­­­­öyhyys on noussut ja Suomessa on tätä nykyä jopa 150 000 köyhää lasta. Lapsiköyhyys on erityisen turmiollista, koska elämän alkuvaiheessa koettu köyhyys leimaa ja lannistaa monet ja johtaa köyhyyhden periytymiseen.

Eriarvoistumisen lisääntyminen näkyy myös siinä, kuinka Suomessakin ahneudesta on tullut hyväksyttävää myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Eikä valtiovaltakaan ole ollut sitä suitsemassa. Päin vastoin.

Esimerkiksi valtionyritys Postin johtajan Heikki Malisen palkka 82 000 euroa kuussa on jotain täysin käsittämätöntä ottaen huomioon sen, että Posti irtisanoo työntekijöitään Suomessa ja siirtää palvelukeskuksensa Tallinnaan.

Samaan aikaan valtiovalta on toteuttanut politiikkaa, jossa muun muassa perusturvan indeksijäädytyksien ja lääkekorvausten leikkaamisen myötä pienituloisten taskusta on otettu rahoja hyvätuloisten veronalennuksiin. Tämäkin on arvovalinta.

Valtiovallan käyttäjät ovat pian vaihtumassa Suomessa. Myös täällä on siirryttävä ahneuden ajasta inhimillisyyden aikaan. Rikkaille suunnatut veronalennukset on lopetettava, ja nyt on aika korottaa kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten perusturvaa.

Koko maailman asioita ei saa noin vain muuttumaan äänestämällä Suomen eduskuntavaaleissa. Mutta Suomen tilanteeseen silloin voi vaikuttaa suurestikin, ota valta pois ahneudelta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tiesitkö, että maailman 26 rikkaimman omaisuus on yhtä suuri kuin maailman köyhemmän puolikkaan?"

Se on yllättävää, sillä olisin olettanut, ettei puolet maailman väestöstä omista mitään. Tuntuu, että Suomessakin puolen osan omaisuustase on negatiivinen.

Jos otetaan vain 25% maailman köyhimmästä väestöstä, niin oletan, että sinä omistat enemmän kuin he kaikki yhteensä, edellyttäen, että oma taseesi on plussalla.

Luonnolliset asiat saadaan kuulostamaan dramaattisilta, kun sopivasti esitetään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Saivartelua.

Tiedät aivan hyvin mitä tuo käytännössä tarkoittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se ei ole yhtään sen enempää saivartelua kuin sen alkuperäisen metaforan esittäminenkään. Käytännössä tässä halutaan korostaa kuinka huikean rikkaita maailman harvat rikkaimmat ovat, mutta todellisuudessa tuollainen vertailu ei kerro mitään, kuten asian todistin.

Sinäkään et pystynyt logiikkaani mitenkään kumoamaan, kunhan vain nimitit sen saivarteluksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #6

Olet kuitenkin irrottanut asian kontekstistaan, joka näkyy heti seuraavassa kappaleessa. Siinä näkyy se konkreettinen osuus.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Blogisti ilmeisesti osaisi ja haluaisi jakaa kaikkien ihmisten omaisuuden "oikeudenmukaisemmin".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vain harva rikas on niin tyhmä että tiputtelee murusia, murusia tiputtelemalla kun ei rikastu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ihmisluonto se vain on sellainen, että jos saat jostain miljoonan, niin ensi töiksesi ryhdyt pohtimaan, mistä saisi toisen sen rinnalle.

Jo Egyptin faaraot koettivat ahneuksissaan vielä omaisuutensa mukanaan tuonelaan. Vaikka pyramidit ja hautakammiot löytyivätkin tyhjillään, niin todennäköistä on, että aarteet päätyivät muiden käsiin ennemmin kuin tuonpuoleiseen.

Onneksi on olemassa myös vähemmän ahneita miljardöörejä, kuten vaikkapa Bill Gates, joka on säätiöinyt omaisuutensa ja lahjoittaa valtavia summia mm. lääketieteelle.

Ikävä kyllä rahalla on taipumus hakeutua rahan luokse ja monilla biljardööreillä omaisuus kasvaa nopeammin kuin mitä he kykenevät tuhlaamaan.

Köyhä sen sijaan ostelee kaikkea tarpeetonta, mitä ei tarvittaessa enää pysty realisoimaan kuin murto-osalla arvostaan. Siksi köyhälle ei kannata murusia pudotella.

Toimituksen poiminnat