Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Kuntouttavan työtoiminnan ongelmat on korjattava

Kuntoututtavan työtoiminnan perusajatus on periaatteessa hyvä. Sillä on ajatus tarjota tekemistä ihmisille, joiden voimavarat ovat syystä tai toisesta kovin rajalliset ja mahdollistaa opettelua uudelleen ”arjen ruljanssiin”.

Toisaalta sitä on kritisoitu usein tehottomaksi ”orjatyöksi”. Monet ovat kokeneet, että sillä on korvattu oikeaa palkkatyötä yhdeksän euron kulukorvauksella. Kritiikki on usein esitetty syystä. Suurin ongelma on siinä, jos työkykyinen ja perusterve ihminen ohjataan työhön käytännössä vailla työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Kuntouttavan työtoiminnan ongelmista on kirjoittanut valtavasti esimerkiksi bloggaaja Saku Timonen. Hän on vyöryttänyt jatkuvasti esiin esimerkkejä aiheeseen liittyen. Niitä ei ole tarve toistaa. Mutta miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Kansanedustajaehdokkaana haluaisin itse nostaa esille ennen kaikkea palkkatuen käytön laajentamisen. Palkkatuki on tutkitusti erittäin tehokas tapa työllistää, vaikka valitettavasti kaikkea sen mahdollisuuksia ei tätä nykyä käytetä hyvin.

Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten tilannetta olisi helpotettava säätämällä kaikille yli 24 kuukautta työttömänä olleille subjektiivinen oikeus palkkatuettuun työhön. Samaan aikaan on luotava palkkatuelle malli, joka kannustaisi yrityksiä palkkaamaan esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, nuoria työttömiä tai osatyökykyisiä alentamalla työnantajan sivutyökuluja.

Näin päästäisiin ainakin tietyiltä osin irti kuntouttavan työtoimintaan liittyvistä väärinkäytöksistä. Keskeistä on huomata se, että jos ihmisellä on valmius palkkatyöhön, on kovin kyseenalaista käyttää häntä palkattomaan työhön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"24 kuukautta työttömänä olleille työttömille"

Entäs jos käyt 3kk ajan koulua nolliutuuko tuo aika?

Mites palkka? Siis tarkoitatko että pitkäaikais työtön pääsisi täyspalkalla töihin, ja valtio maksaisi jonkun osan?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Nuo lain pykälät on syytä uudistaa, sillä on paljon väärinkäytöksiä mitä ihmeellisillä termien verukkeella, jotta voitaisiin välttyä sakoilta, jos työtön on ollut liian pitkään työtön.

Sitten tehdään vääristymää markkinoille palkattomuudella, mihin tavallisilla yrityksillä on mahdotonta kilpailla.

Oikeasti: Jos on esittää lääkärin lausunto, jonka perusteella henkilö voi olla palkkatuettuna korkeammalla summalla, oikeutettu kuntouttavaan työhön, että siitä saa palkkaa eläkkeineen, lomineen, ilman aikarajaa.

Nykyään tuppaa palkkatukimäärärahat loppumaan jo heti alkuunsa ja että palkkatukityö voi olla 6 kk, ei enempää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Sanalla sanoen kuntouttava työtoiminta on alunperin tarkoitettu vankilasta vapautuville ja mielentervesyongelmista toipuville. Tuosta kannattaa kysyä entiseltä vasemmistoliiton kansanedustaja Anne Huotarilta, että mihin hän tuota toimintaa halusi viedä ollessaan eduskunnassa. Siis nykyisinhän on niin, että työttömiä ohjataan kuntouttavaan työtoimintaa vaikka heillä ei ole elämässään ongelmia - siis alkoholismia tai nukkumisvaikeusia, ongelmia viranomaisten kanssa ja tms.

Tässä vielä linkki dokumenttiin, johonka vetoamalla työtön työkykyinen työvoimahallinnon rattaissa voi mahdollisesti välttää joutumisensa täysin työkykyisenä kuntouttavaan työtoimintaan:

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ordnand...

Sanalla sanon vielä, että vasemmistoliiton ja Anne Huotarin, ollessaan lakivaliokunnassa, ajama kuontouttava työtoiminta on kirjaimellisesti ajanut työttömiä palkattomiksi työntekijöiksi porvareiden hampaisiin ja hyväksikäytetyiksi ilmaisiksi työntekijöiksi. Eikös vasemmistoliitto ole juuri noita asioita vastaan - ollut ainakin aiemmin.

Toimituksen poiminnat