Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmistoliitto tietää sen mistä rahat otetaan

Vasemmistoliittoa soimataan jatkuvasti siitä, että sillä ei ole realistisia keinoja rahoittaa uudistuksiaan. Todellisuudessa kuitenkin puolueella on aivan selvät ja tuoreet nuotit siihen. Kasvavaa tulovirtaa on haettava kestävästä kasvusta ja työllisyydestä, mutta konstien on oltava laajemmat. Keskeisimpinä keinoina on tehdä palkkaverotuksesta oikeudenmukaisempaa ja lisätä tuloverotuksen progressiota.

Myös Sipilän hallituksen säätämästä suurituloisia henkilöyrittäjiä suosivasta, tehottomasta yrittäjävähennyksestä on luovuttava. Siitä luopuminen toisi valtion kassaan noin 130 miljoonaa euroa. Sen sijaan pienyrittäjiä on tuettava nostamalla alv-alaraja 30 000 euroon. 

Myös pääomatuloverotuksen progressio lisäisi oikeudenmukaisuutta. Näin niukempia pääomatuloja saavilta verotus alenisi, kun niitä enemmän kerääviltä se vastaavasti nousisi. Tämä helpottaisi esimerkiksi piensijoittajien taloudellista tilannetta.

Eräs erinomainen keino lisätä valtion verotuloja on uudistaa listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta. Sen myötä valtion kassaan voisi tulla jopa 300 miljoonaa rahaa. Eikä sovi unohtaa erilaisia vakuutuskuorimenettelyitä, joita myös pääministeri Sipilä on hyödyntänyt. Nekin on perattava lävitse ja avattava suomalaisen hyvinvoinnin rahoitusta varten.

Edelleen arvonnousuvero, oikeudenmukainen perintö- ja lahjaverotus, metsälahjavähennyksen poistaminen ja korkovähennysoikeuden rajaaminen olisivat erinomaisia tapoja saada lisää rahaa valtion kassaan.

Unohtaa ei saa myöskään harmaaseen talouteen valuvia varoja. Pakollisen veronnumeron käytön laajentaminen ja tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden käyttäminen ovat esimerkkejä siitä, miten sieltä voitaisiin saada rahoja esimerkiksi vanhushoivaan. Unohtaa ei saa myöskään ympäristöverouudistusta, mihin liittyisi muun muassa kaivosveron luominen Suomeen. On suuri synti ja sääli, että maaperästämme kaivetut varat valuvat erittäin suurissa määrin ulkomaille. Kaivosvero on käytössä laajalti maailmassa, joten se ei olisi mikään kummajainen ja toisi vuositasolla 50 miljoonaa euroa Suomeen.

Kaiken kaikkiaan Vasemmistoliiton "Mistä rahat" -linjauksissa voidaan osoittaa arviolta 2,5 miljardia lisäeuroa valtion kassaan. Näin uudistuksemme voidaan rahoittaa, koska hoitajat ja poliisit tarvitsevat kiistata palkkansa ja perusturvan kohennuksia ei makseta taikaseinästä. Vasemmistoliitto on realistinen ja vastuullinen puolue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Rahat ovat vain pelimerkkejä. Yhteiskunnan todellinen resurssi on työvoima. Suurinta yhteiskunnallista tuhlausta on se, että työkykyistä ja -haluista porukkaa pidetään työelämän ulkopuolella vain siksi, että se on talouden omistajille kannattavaa.

Valtion ja kuntien olisi työllistettävä porukkaa tuottamaan ihan oikeita markkinoilla myytäviä tuotteita jos yksityiset työnantajat eivät tuota tee riittävässä määrin.

Työttömyyden poisto ja minimipalkan toteuttaminen

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sehän ongelmana taitaa ollakin, etteivät yritykset tuota riittävästi romuja kulutettavaksi.

P.s. Miten joku voi omistaa talouden?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Vasemmistoliitto tai oikeastaan SAK esittää myös lisäveroja maataloudelle. Tunnetusti tuolla alalla on ollut viime aikoina kova noussuhdanne.

On tosin mielenkiintoista huomata että vasemmintoliitto esittää lisäveroja metsille kun taas vihreät esittävät niille tukia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Varmasti tietää. Toisten taskuistapa tietysti...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Oho... vasemmistoliiton edustajan blogi, johon voi kommentoida. Propsit siitä. Toivottavasti et pistä kommentointia pois tai rajoita sitä tulevaisuudessakaan, niinkuin tovereillasi on ollut tapana heti kun joku on ruvennut kyselemään vaikeita.

Mut itse asiaan...

"Keskeisimpinä keinoina on tehdä palkkaverotuksesta oikeudenmukaisempaa ja lisätä tuloverotuksen progressiota."

Tästä seuraa se, että yhtiöt muuttavat pääkonttorinsa johonkin muuhun maahan, jolloin johtajat voivat rauhassa vetää nykyisenlaista palkkaa Suomen verottajan kouran ulkopuolella. Tätähän on jo nyt tehty.

Tulos: Verotulot vähenevät

"Myös Sipilän hallituksen säätämästä suurituloisia henkilöyrittäjiä suosivasta, tehottomasta yrittäjävähennyksestä on luovuttava."

Tästä seuraa se, että yrityksien pitää tehdä entistä enemmän töitä, jotta ne saisivat samat tulot kuin ilman tuota muutosta. Joillekin yrityksille se olisi liikaa. Eli osa yrityksistä laittaisi pillit pussiin kannattamattomana ja meillä olisi lisää työttömiä.

Tulos: Verotulot vähenevät ja työttömyys lisääntyy

"Myös pääomatuloverotuksen progressio lisäisi oikeudenmukaisuutta."

Niillä, joilla on varaa pääomatuloihin on myös varaa muuttaa pois tai vaihtaa sijoitusmuotoa, kunnes muuttaa pois. Esim. sijoittaja voi katsoa, että rahat voi laittaa vaikkapa kultaan siksi aikaa, kun pääsee Suomen verokarhun käpälän ulkopuolelle ja sitten ottaa rahat ulos ilman Suomen verotusta.

Samoin pääomatulot vaikuttavat siihen kannattaako yritystä pitää edes pystyssä. Jos pääomatuloverot nousevat, niin osa yrityksistä luultavasti lopettaa ja se tarkoittaa lisää työttömiä.

Huom: Progressio nykyiseen maksimiin olisi hyvä piensijoittajilla, koska se auttaisi piensijoittajia rikastumaan nopeammin ja luomaan näin hyvän lypsylehmän verotusta ajatellen.

Tulos: Verotulot laskevat ja työttömyys lisääntyy.

GAME OVER
Muita lisätoimia ei voi enää tehdä, koska verotuksesta johtuvat muutokset syöksivät Suomen talouden raiteiltaan ja Suomi on täynnä työttömyyttä, köyhyyttä ja osa ihmisistä kuolee jo oikeasti nälkään.
GAME OVER

Haluatko pelata uudelleen?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä selitys sille, miksi sosialidemokratia (Vasemmistoliittokin on sosialidemokraattinen puolue) on niin voimatonta. Kun sosialidemokratia ei pyri kumoamaan kapitalistista talousjärjestelmää, se jättää vallan kapitalistiluokan käsiin ja "vaatimuksista" tulee tosiasiassa pyyntöjä ja aneluja.

Rosa Luxemburg kirjoitti tuosta jo 1900:

Rosa Luxemburg: Reformismi vai Vallankumous

Leninin kuvaus vuoden 1916 maailmantaloudesta muistuttaa hyvin paljon nykyajan tilannetta:

Vladimir Lenin: Imperialismi kapitalismin korkeimpana vaiheena

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Juu, onhan se ikävää, kun ihmiset ovat vapaita sosialidemokratiassa. Meinaatko, että olisi paljon parempi, jos meillä olisi vaikkapa diktatuuri?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

"Juu, onhan se ikävää, kun ihmiset ovat vapaita sosialidemokratiassa."

Luepa edellinen kommenttisi uudelleen ja mieti, kuinka vapaita ihmiset ovat esimerkiksi nostamaan pääomatuloverotusta, kuten blogisti ehdottaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #10

Kyllähän ihmiset ovat vapaita nostamaan pääomaverotusta, mutta he eivät voi pakottaa muita kuin suomalaisia maksamaan sitä. Jos heillä olisi mahdollisuus pakottaa muut ihmiset jäämään Suomeen, niin tällöin oltaisiin mallissa, jollaisen haluat. Tuo menee autoritaarisuuden puolelle ja tuollaista ei pahemmin tehdä kuin diktatuureissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #10

Jos muuten sosialidemokratia on ikävä hallintomuoto, niin mikä olisi mielestäsi parempi tai jos et halua muuttaa hallintomuotoa, niin mitä pitäisi mielestäsi tehdä?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kiitokset kommentistasi.

Kannustan sinua perehtymään tarkemmin Vasemmistoliiton "Tästä rahat"-ohjelmapaperiin, josta lähteytettynä löytyy perustelut linjauksille. Alla linkki siihen, joka kirjoituksesta kyllä sinällään löytyy.

https://vasemmisto.fi/mista-rahat/

Siinä esitetyt linjaukset ovat kansainvälisesti käytössä. Ja niin vain esimerkiksi rakennusalan veronumeroa aikaisemmin vastustattiin, vaikka sekin on osoitettu erittäin toimivaksi järjestelyksi. Se on yksi juttu, jota tulisi laajentaa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/veronumeroa-har...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Miksi et yksinkertaisesti ehdota, että pääomatuloja kohdeltaisiin samoin kuin palkkatuloja? Monet täysin tarpeettomat kiemurat (mm. verokiertoon tarkoitetut osakeyhtiöt) poistuisivat samalla tosiasiallisesti kuluttamasta resursseja.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Vasemmistoliiton asiaa koskevasta paperista löytyy kyllä esitys, että ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luovutaan.

Toimituksen poiminnat