Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmiston koti, uskonto ja isänmaa

Kovin monen kanssapunavihreän mielestä koti, uskonto ja isänmaa on tunkkaisin mahdollisin arvokombinaatio. En voi siitä heitä syyttää. Patataantumukselliset konservatiivit ovat monesti vannoneet niiden nimeen perustellen kodilla, uskonnolla ja isänmaalla milloin mitäkin vastenmielistä näkemystään. Ennen vanhaan huonoina aikoina niitä käytettiin vielä enemmän alistamisen ja ankeuttamisen välineinä. Ei tarvitse olla mikään hipsterivassari kritisoidakseen kyseistä kolmikkoa, koska Tuntemattoman Sotilaan Lahtinen antoi kauniisti sanottuna palttua korolle, uskonnolle ja isänmaalle.

Mutta. Itse asiassa koti, uskonto ja isänmaa ovat vasemmistolaisia arvoja kuin oikeistolaisissa piireissä varmasti kuvitellaan.

Nimittäin ne, jotka tappelevat eniten asunnottomuutta vastaan ja kohtuuhintaisen asumisen eli kodin puolesta ovat vasemmistolaisia. Vasemmiston politiikan ytimiä on pitkään ollut kodin takaaminen jokaiselle. Kodinkaan ei tule olla mikään ahdasmielinen paikka, eikä ketään saa sinne kahlita, kuten varmasti vieläkin joskus tehdään. Koti on siellä, missä ihminenkin. Ei sitäkään maiden fyysisillä rajoilla voi rajoittaa.

Suomalainen evankelisluterilainen kirkkokin on noussut monella tapaa yhteiskunnan omaksitunnoksi, joka aidosti nostaa köyhän äänen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja puolustaa niitä, jotka eivät ääntään jaksa korottaa. Kirkko on myös aidosti huolissaan ilmastonmuutoksen turmiollisuudesta koko ihmiskunnan tulevaisuudelle. Toki Jumalaan ja Jeesukseen saa erittäin vapaasti uskoa tai olla uskomatta, ja kirkossakin on vielä paljon pataluhaa konservatismia. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vihkiminen näyttää olevan ev-lut –kirkon osalta olevan vielä kovin pitkässä kuusessa. Valitettavasti.

Mutta esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkisen aikana otettiin niin monta myönteistä askelta tulevaisuuteen, että minäkin innostuin ehdokkaaksi seurakuntani luottamustehtäviin ja tulin vieläpä valituksi. Sitä paitsi Jeesus oli vassari kaataen rahanvaihtajien pöydät! Taisipa hän hengailla ilman sen kummempia stressauksia kaikkien syntisten seurassa. Radikaali kaveri, joka ei pahemmin perustanut edes jäykistä perhearvoista. Silti on muistettava, että arvokombinaation uskontokin voi olla vallan hyvin jokin muu kuin kristinusko. Eikä teologisuuksia tule sekoittaa poliittiseen päätöksentekoon, eikä kirkon tule ottaa puoluepoliittisia kantoja suuntaan tai toiseen.

Entäs sitten se isänmaa? Se lienee sitten vaikein näistä, käsitteeseen koodautuu sinällään arvolatautuneesti ja mieslähtöisesti patriarkaatti. Mutta minun isänmaani on samanlainen kuin vaikkapa Pate Mustajärvellä. Reippaan räväkkä, mutta oikeudenmukainen ja monenlaisuuden salliva. Siellä saa pitää halutessaan kaulassa niin Leijona-korua kuin rauhanmerkkiä, ja lähes kaikkea siltä väliltä. Isänmaallisuus ei ole öyhöttävää nationalismia tai Rajat kiinni –meininkiä, vaan oikeudenmukaisuutta ja heikompien puolustamista. Ennen kaikkea isänmaan ei tule olla myytävänä. Näinhän sote-uudistuksessa meinasi käydä, kun iso osa verorahoistamme meinasi lähteä monikansallisten sote-jättien taskuihin Cayman-saarten suuntaan.

Koti, uskonto ja isänmaa. Vasemmistolaisellekin hyvin sopivat nämä liberaalit, tulevaisuuteen ja ihmislähtöiset katsovat arvot. Niihin on hyvä nojata rasismia, fasismia ja ihmisvihamielisyyttä vastaan. Jos se vain omalta tuntuu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kirjoitus. Vas.liitolle on varmaan käynyt kodin, uskonnon ja isänmaan kanssa vähän sama asia kuin SDP:lle kävi ympäristön kanssa joskus 1980-luvun lopulla.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kiitos kehusta. Itse asiassa SDP oli jo tuota aiemmin ympäristön asialla Matti Ahteen oltua v. 1983-1987 Suomen ensimmäinen ympäristöministeri ja edistyksellinen sellainen. Vasemmistoliitollakin on politiikkoja, jotka ovat aivan ensimmäisenä lähtenyt vaikuttamistyöhön seurakuntavaalien siivittäminä. Mainittakoon sellaiseksi ainakin Eila Tiainen, jota povasit läpimenijäksi Keski-Suomesta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ovatko "oikeiston koti, uskonto ja isänmaa" ok silloin, kun niillä ei perustella "vastenmielisiä näkemyksiä" ja niitä ei käytetä "alistamisen ja ankeuttamisen välineinä"?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Aate ja USKO kuuluvat samaan veneeseen julisti aikanaan, nyt jo edesmennyt kansanedustajana ja ministerinäkin toiminut demari.
- Pitkälle on tultu Forssan kokouksesta 1903 jossa päätettiin että kirkko olisi erotettava valtiosta ja uskonnonopetus poistettava kouluista...?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Koti, uskonto ja isänmaa.

Kaikkien aikojen isänmaallisimpana henkilönä voidaan pitää Väinö Tanneria.

Hän piti huolta siitä, että sosiaalidemokraattinen liike oli täydellä voimalla puolustamassa isänmaata ja kotejamme neuvostoliiton oikeudentonta hyökkäystä vastaan.

Lisäksi Tannerin johdolla demarit estivät äärivasemmistolaisia pääsemästä valtaan ay-liikkeessä ja työpaikolla.

Tämä ei jäänyt neuvostoliitolta ja stalinilta huomaamatta ja Tannerista haluttiin tehdä väen vängällä "sotarikollinen". Koko sotarikosoikeudenkäynti keksittyinen rikoksineen ja taannehtivine lainsäädäntöineen oli yksi suuri vitsi.

Harmittavaa että kaikkien aikojen suurin suomalainen työväenjohtaja joutui tämän häpeällisen episodin uhriksi.

Toimituksen poiminnat