Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Hoivajättien voitontavoittelulle on asetettava rajat

Viime päivinä käydystä vanhustenhuollon surullista tilaa koskevasta keskustelusta ei voi vetää kuin yhden johtopäätöksen - sote-jättien toimintaa ohjaa vain ja ainoastaan voitontavoittelu ja ahneus. 

Keskustelun ytimessä on ollut "haamuhoitajan" käsite, joka on käynyt kaikille tutuksi. Kyseessä on työvuorolistojen manipulointi tarkoituksena saada laatumitoitukset täyttymään olemattomilla ja töihin saapumattomilla hoitajilla, joille ei tietenkään tarvitse maksaa palkkaa. 

Tämä toimintamalli kertoo kaiken euron kuvan johtotähtenä toimivista firmoista, jotka antavat korupuheidensa takaa oikeasti vanhusten ja myös työntekijöidensä hyvinvoinnille piut paut. Rankkoja esimerkkejä piisaa niin Esperi Carelta, Attendolta kuin Mehiläiseltä. Kaikkien näiden tarkoituksena on vain ja ainostaan tehdä voittoa. Sen sijaan on olemassa kansainvälistä tutkimusta siitä, että voittoa tavoittelemattomissa hoivakodeissa on enemmän henkilökuntaa ja vähemmän ongelmia.

Nyt olisikin aika lähteä ajamaan sote-sektorin voitontavoittelulle rajat asettavaa lainsäädäntöä. Ruotsin entisellä hallituksella oli muutama vuosi sitten virellä vahvasti pohjustettu hanke, jossa alan yritykset olisivat voineet nostaa voittoa ainoastaan seitsemän prosenttia operatiivisesta pääomastaan lainakorot tähän lisäten. 

Tälle oli myös Ruotsin kansan vahva tuki, koska noin 80 % kansalaisista antoi mielipidemittauksissa tuen luoda hyvinvointibisnekselle rajoja laittavaa lainsäädäntöä. Myös Ruotsissa julkisuudessa oli laajalti esillä äärimmäisen karuja hoivajättien säästökeinoja, kuten vaippojen säästäminen. Niitä kun ei lähdetty vanhuksille vaihtamaan ohjeistusten mukaan, jollei eritteitä ollut kertynyt riittävästi. 

Jos tulevaisuudessa sote-sektorille tulee entistä enemmän yksityisiä toimijoita, on voitontavoittelun suitseminen tärkeä asia. Ongelmana on myös nykymallissa tapahtuva verorahojen kanavoituminen veroparatiiseihin. Tämä sotii hyvin vahvasti myös koko hyvinvointivaltion periaatetta vastaan. Siksi hyvinvointibisnekselle olisi aika laittaa rajoja kun vielä on mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

On turha kuvitella että voiton maksimointitavoitetta voitaisiin muuttaa. Jos yhtiö ei jaa suoraan voittoa, se voi sitä jakaa monin tavoin, palkkaamalla nimellisiä konsultteja, tutkijoita, johtajia huippupalkoilla jne.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi hellanlettas sentään!! Eikö edes Vasemmistoliitolla ole munaa sanoa, että vanhustenhoito olisi toteutettava julkisen sektorin toimesta eikä yksityisenä bisneksenä??

Yksipuoluejärjestelmä: Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue

Toimituksen poiminnat