Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Perussuomalaisten vapaakauppasopimuspopulismi osoitus kaksinaamaisuudesta

Valitettavan usein politiikassa tavoitellaan kannatusta puhumalla yhdessä paikassa yhtä ja toisessa toista. Tätä kutsutaan kauniisti muotoillen äänestäjien puijaamiseksi. Kuluttajansuoja on todella kovalla koitoksella erityisesti oltaessa perustavaa laatua olevista kysymyksistä keskenään aivan eri mieltä jonkun tietyn puolueen sisällä.

Tämä laskee valitettavalla myös tavallisten ihmisten luottamusta politiikkaan mielikuvan siitä valheellisena oman edun tavoitteluna kasvaessa. Valheellista ja mittakaavoiltaan valtavinta populismia edustaa esimerkiksi perussuomalaisissa ilmennyt vapaakauppasopimuspopulismi.

Puolueen kansanedustajat Jani Mäkelä ja Laura Huhtasaari ovat nimittäin vast’ikään vaahdonneet Twitterissä EU:n ja Kanadan välistä vapaakauppasopimus Cetaa vastaan käytyä ilmi, että Kanadan kaivosfirmat saattavat siihen nojaten päästä vaatimaan Suomen valtiolta valtavia korvausvaateita. 

Mäkelä ja Huhtasaari ovat aivan oikeassa. Kanadalainen firma Gabriel Resources vaatii Romanian valtiolta investointisuojan pohjalta 4,4 miljardin korvauksia kultakaivoshankkeen mentyä ainakin toistaiseksi mönkään.  Sopii toivoa sormet ja kaikki muutkin paikat ristissä, että Suomen valtiolle ei tule moista laskua. Vertailun vuoksi voi todeta, että Suomen valtion budjetti on kooltaan reilut 56 miljardia euroa.

Samaan aikaan Brysselissä Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kannattaa Cetaa. Hän totesi Iltalehdessä helmikuussa 2017:

” - Uskon, että Suomen vientiteollisuudelle on hyötyä Cetasta. Meidän ryhmä on suhtautunut siihen myönteisesti ja itsekin aion äänestää sen puolesta, Halla-aho sanoo.”

Varmemmaksi vakuudeksi asiasta vielä uutinen Ceta-äänestyksestä, jossa Halla-aho oli kannattanut kyseistä vapaakauppasopimusta.

Perussuomalaisten tunnusslogan on ainakin joskus ollut ”Saat mitä tilaat”. Käytännössä heidän äänestämisellä saakin erityisten kaksien rattaiden politiikkaa, jossa puhutaan lämpimikseen toista ja tehdään loppuviimein aivan muuta.

Puheenjohtaja ajaa EU:n eliitin kanssa vapaakauppadiilejä, kansanedustajat vastustavat Suomessa sitä (kuten perussuomalaiset tekivät eduskuntaäänestyksessäkin) ja kansa maksaa laskun. Tätä saa perussuomalaisia äänestämällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jokainen puolue tekee samaa! Mutta Olen kyllä tässä asiassa Halla-Ahon kanssa eri mieltä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Nyt olen samaa mieltä vassarin kanssa. En ole koskaan käsittänyt PS-porukan sokeutta ja kaksinaismoraalia tässä asiassa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yhtälailla suomalainen yhtiö voisi haastaa Romanian tai Saksan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mutta se ei kai ollut tässä pointti? Vai meinaatko että "kyllähän suomalainenkin" -argumentti sopii asiaan kuin asiaan?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tarkoitus oli osoittaa, että vapaakauppasopimus ei ole se oleellinen juttu, kun yhtiö haastaa valtion.Ei Kanadalla ja Romaniallakaan sellaista ole solmittuna.

Birgitta Kesseli

Persu-kansanedustaja Ville Tavio jätti syksyllä -17 kirjallisen kysymyksen eduskunnalle CETA-vapaakauppasopimuksen vaikutuksesta kaivosyhtiöihin Suomessa.

Viime keväänä Perussuomalaiset esitti täysistunnossa CETA-kauppasopimuksen hylkäämistä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jussilla on paljon äänestyksiä EUssa takana jotka hänen kannattajissaan aiheuttaisivat vähintään kummaksuntaa. Esim. Hän on äänestänyt netin vapautta rajoittavien direktiivien puolesta.

Toimituksen poiminnat