Vasemmistoliitto on aidosti demokraattinen puolue

Puolueiden on uusiuduttava vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Vasemmistoliitto otti tässä askeleen eteen päin puoluevaltuuston lähtiessä tänään edistämään allekirjoittaneen puoluehallitukselle viime keväänä tekemää esitystä neuvoa-antavaa jäsenäänestyksestä koskien mahdollista hallitukseen osallistumista.

Vasemmistoliitossa lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta tekee toki jatkossakin sääntöjen mukaisesti puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Kenttää edustavalle puoluevaltuustolle tulee siis vielä vahvempi selkänoja kannoilleen puolueen jäsenkunnan puolelta. Suuntaan tai toiseen. Suomalaisessa poliittisessa lähihistoriassakaan ei ole ollut tavatonta, että erityisesti kentän edustajat antavat rukkaset hallituskuvioille. Esimerkkinä voi mainita Vihreät vuonna 2011, jotka eivät halunneet lähteä kertaalleen tuolloin jo kaavailtuun porvarihallitukseen. Tosin kentän edustajat ovat aina antaneet tukensa myös hallitukseen osallistumiselle. Sen kerran, kun Vasemmistoliitto on lähtenyt hallituksesta, tuo sinällään oikea johtopäätös tehtiin ministereiden ja eduskuntaryhmän toimesta.

Hallitukseen osallistuminen ei ole tosin koskaan ollut Vasemmistoliitolle tai sen edeltäjille mikään helppo kuvio. Keskustelua puolueen hallituksessa olemisesta on käytännössä piisannut myös taipaleen aikana. Ja esimerkiksi Kataisen hallituksenkin aikana puoluevaltuusto äänesti kesken kauden puolueen hallituksessa olemisesta. Mutta mikäli jäsenet antaisivat mandaatin jo heti lähdössä, on omiltakin erittäin vahva tehdä tuki ja turva tehdä vaikutustyötä hallituksessa, mikä on kaiken kaikkiaan erittäin tavoiteltava asia. Tämän luulisi antavan myös hallituskumppaneille paremman vakuuden siitä, että Vasemmisto olisi tosimielellä mukana hallituksessa.

Vasemmistoliitto on osaltaan edistänyt puoluedemokratiaa Li Anderssonin tullessa valituksi puolueen puheenjohtajaksi käytännössä asiasta käydyn jäsenäänestyksen pohjalta. Sekin toki oli perusluonteeltaan neuvoa-antava yhdistyslain vaatimusten johdosta. Tämä jäsenten osallistaminen johti puolueen jäsenmäärän nousuun. Moinen kehitys ei ole mikään itsestäänselvyys puolueiden joukossa.

Asiaa koskevassa jäsenäänestyksessä on haasteensa. Hallitusneuvotteluiden jälkeen on vain muutaman päivän aikaikkuna tehdä asiaa koskevia päätöksiä. Tämän takia äänestys olisi järjestettävä sähköisesti. Toki asiaan on kiinnitetty huomiota. Jäseniä on esimerkiksi tarkoitus muun muassa informoida kirjeitse alkuvuodesta jäsenäänestyksen perusperiaatteista ja ohjeistamaan päivittämään sähköpostinsa tai matkapuhelinnumeronsa jäsenrekisteriin. Jompikumpi tai pääsy tietokoneelle tarvitaan äänestyksen osallistuakseen.

Myös hallitusneuvotteluiden lopputulemista tiedottaminen on oma monitahoinen savottansa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen yhteydessä. Puolueen olisi toimittava tässä aktiivisesti jäsentensä suuntaan, vaikka rivijäsenillä ei loppuviimein voi olla hallussaan aivan samanlaista tietomäärää kuin esimerkiksi puoluejohdolla. Tosin ei tavallisella puoluevaltuutetulla tai välttämättä kansanedustajallakaan ole samoja tietoja kuin neuvotteluiden ytimessä olevalla puolueen puheenjohtajalla. Uskon ja tiedänkin Vasemmistoliiton jäsenten olevan fiksuja, asioista selvää ottavia ja vastuullisia linjauksia ottavia ihmisiä.

Toteuttaessaan jäsenäänestyksen hallitukseen lähtemisestä Vasemmistoliitto uudistaa koko suomalaista puoluetoimintaa. Monet puolueet ovat puhuneet olevansa jotain aivan muuta kuin muut, mutta esimerkiksi jäsenten toimintamahdollisuudet eivät keskimäärin kovin hulppeat ole. Mutta tämä hanke on polkaistu käyntiin yhden jäsenen toimesta tekemällä asiaa koskeva esitys puoluehallitukselle. Moinenkaan esitysoikeus ei ole mikään vakio puolueissakaan, jotka puhuvat kauniisti jäsendemokratiasta, mutta tekevät todelliset päätöksensä tilatakseissa.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu