Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmistoliitto on aidosti demokraattinen puolue

Puolueiden on uusiuduttava vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Vasemmistoliitto otti tässä askeleen eteen päin puoluevaltuuston lähtiessä tänään edistämään allekirjoittaneen puoluehallitukselle viime keväänä tekemää esitystä neuvoa-antavaa jäsenäänestyksestä koskien mahdollista hallitukseen osallistumista.

Vasemmistoliitossa lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta tekee toki jatkossakin sääntöjen mukaisesti puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Kenttää edustavalle puoluevaltuustolle tulee siis vielä vahvempi selkänoja kannoilleen puolueen jäsenkunnan puolelta. Suuntaan tai toiseen. Suomalaisessa poliittisessa lähihistoriassakaan ei ole ollut tavatonta, että erityisesti kentän edustajat antavat rukkaset hallituskuvioille. Esimerkkinä voi mainita Vihreät vuonna 2011, jotka eivät halunneet lähteä kertaalleen tuolloin jo kaavailtuun porvarihallitukseen. Tosin kentän edustajat ovat aina antaneet tukensa myös hallitukseen osallistumiselle. Sen kerran, kun Vasemmistoliitto on lähtenyt hallituksesta, tuo sinällään oikea johtopäätös tehtiin ministereiden ja eduskuntaryhmän toimesta.

Hallitukseen osallistuminen ei ole tosin koskaan ollut Vasemmistoliitolle tai sen edeltäjille mikään helppo kuvio. Keskustelua puolueen hallituksessa olemisesta on käytännössä piisannut myös taipaleen aikana. Ja esimerkiksi Kataisen hallituksenkin aikana puoluevaltuusto äänesti kesken kauden puolueen hallituksessa olemisesta. Mutta mikäli jäsenet antaisivat mandaatin jo heti lähdössä, on omiltakin erittäin vahva tehdä tuki ja turva tehdä vaikutustyötä hallituksessa, mikä on kaiken kaikkiaan erittäin tavoiteltava asia. Tämän luulisi antavan myös hallituskumppaneille paremman vakuuden siitä, että Vasemmisto olisi tosimielellä mukana hallituksessa.

Vasemmistoliitto on osaltaan edistänyt puoluedemokratiaa Li Anderssonin tullessa valituksi puolueen puheenjohtajaksi käytännössä asiasta käydyn jäsenäänestyksen pohjalta. Sekin toki oli perusluonteeltaan neuvoa-antava yhdistyslain vaatimusten johdosta. Tämä jäsenten osallistaminen johti puolueen jäsenmäärän nousuun. Moinen kehitys ei ole mikään itsestäänselvyys puolueiden joukossa.

Asiaa koskevassa jäsenäänestyksessä on haasteensa. Hallitusneuvotteluiden jälkeen on vain muutaman päivän aikaikkuna tehdä asiaa koskevia päätöksiä. Tämän takia äänestys olisi järjestettävä sähköisesti. Toki asiaan on kiinnitetty huomiota. Jäseniä on esimerkiksi tarkoitus muun muassa informoida kirjeitse alkuvuodesta jäsenäänestyksen perusperiaatteista ja ohjeistamaan päivittämään sähköpostinsa tai matkapuhelinnumeronsa jäsenrekisteriin. Jompikumpi tai pääsy tietokoneelle tarvitaan äänestyksen osallistuakseen.

Myös hallitusneuvotteluiden lopputulemista tiedottaminen on oma monitahoinen savottansa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen yhteydessä. Puolueen olisi toimittava tässä aktiivisesti jäsentensä suuntaan, vaikka rivijäsenillä ei loppuviimein voi olla hallussaan aivan samanlaista tietomäärää kuin esimerkiksi puoluejohdolla. Tosin ei tavallisella puoluevaltuutetulla tai välttämättä kansanedustajallakaan ole samoja tietoja kuin neuvotteluiden ytimessä olevalla puolueen puheenjohtajalla. Uskon ja tiedänkin Vasemmistoliiton jäsenten olevan fiksuja, asioista selvää ottavia ja vastuullisia linjauksia ottavia ihmisiä.

Toteuttaessaan jäsenäänestyksen hallitukseen lähtemisestä Vasemmistoliitto uudistaa koko suomalaista puoluetoimintaa. Monet puolueet ovat puhuneet olevansa jotain aivan muuta kuin muut, mutta esimerkiksi jäsenten toimintamahdollisuudet eivät keskimäärin kovin hulppeat ole. Mutta tämä hanke on polkaistu käyntiin yhden jäsenen toimesta tekemällä asiaa koskeva esitys puoluehallitukselle. Moinenkaan esitysoikeus ei ole mikään vakio puolueissakaan, jotka puhuvat kauniisti jäsendemokratiasta, mutta tekevät todelliset päätöksensä tilatakseissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Olli, aika rohkea veto puolueeltanne. Hatun nosto ;)

Mutta jotta totuus ei unohtuisi, niin kysyisin sinulta, satuitko katsomaan Orpon tämän aamuisen esiintymisen Ykkösaamussa?

Ihmettelen Orpon sanomasta sitä, miten yrityksille annettava palkkatukimahdollisuus on nyt yhtä äkkiä niin tavoiteltavaa ja hyvää, kun aikaisemmin siitä sanottiin, että se vääristää kilpailua yrittäjien ja yritysten välillä?

Muuten en ymmärrä tätä suunnan muutosta, kuin niin, että nyt sitä saa siis jokainen yrittäjä, joka sitä hakee? Siis kaikki yrittäjät rientävät hakemaan palkkatukivaroja, jotka veronmaksajat pussistaan maksavat.

Jotta nämä palkkatuet saadaan kustannettua yrittäjille, lisätäänkö veroja kaikille suomalaisille vai leikataanko hyvinvointivaltiomme palveluja, jotta nämä palkkatuet eli suorat tulonsiirrot yrittäjille toteutetaan?

Ja mikä on puolueesi kanta ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistoon ja kansainväliseen GCM-siirtolaissopimukseen, jonka vuoksi esim. Viro on nyt ajatunut sisäiseen kriisiin?

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/264847-virossa-p...

Katso myös:

- - "Puolet maailman pakolaisista on lapsia. Viime vuonna vähintään 75 000 lasta jätti yksin turvapaikkahakemuksensa YK:n pakolaisjärjestön mukaan. Tuo luku vaikuttaa kovin pieneltä, sillä Eurostatin tilastojen mukaan pelkästään EU-maihin heitä tuli 63 300. Tilastot monen merkittävän maan osalta puuttuvatkin kokonaan (mm. USA, Venäjä, Etelä-Afrikka). Vuonna 2015 pelkästään Ruotsiin ja Saksaan heitä tuli yhteensä lähes 50 000." - -

https://www.lskl.fi/blogi/ykn-pakolaisjarjestelma-...

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kiitos kommentista.

Orpon esiintymistä en nähnyt, olin menossa jälkikasvun kanssa. Palkkatukihan sinällään on kyllä minusta hyvä tapa työllistää ja siitä on aidosti hyviä kokemuksia. Yksi linkki asian tiimoilta kotiseudultani:

https://www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yritta...

GCM kai on otettu myös Suomessa kansalliskiihkoilijoiden keppihevoseksi. Se ei sido mihinkään eikä muuta ulkopolitiikan suuntaa Suomessakaan. Mitä olen ehtinyt seuraamaan tätä asiaa muuten, niin mielestäni ihan tarpeen.

Perussuomalaisetkin antoivat mennä eduskunnassa mennä sen lävitse useammasta valiokunnasta ilman toimenpiteitä edustajiltaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ollille Orpon palkkatukiavaukseen:

Tarkoitatko, Olli, että me kaikki maksamme ns. ilmastonmuutoksen haittaveroina yritysten palkkatuet tasaveroiksi muutettuna esim. bensassa, dieselissä, "saunanpolttopuuveroina" yms.

Ja jos nämä "viherverot" eivät vielä riittäisi, ottaisiko valtio lisää velkaa vai leikkaisiko palveluja, jotta yrittäjille voidaan antaa palkkatukivaroja jaettavaksi esim. EU:n ulkoa tuleville maahanmuuttajille, joita onkin saatavilla pilvin pimein, jos saatavuusharkinnan poisto ja sitä tukeva irtisanomislaki tulee?

Olli, tarkoitako, että suomalaiset työntekijät voi laittaa kortistoon tai (sairas)eläkkeelle, jotta tilalle voidaan ottaa esim. intialaisia koodareita?

Ei hyvä suunta, varsinkin kun juuri on leikattu koulutuksesta lähes miljardi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vasemmistoliitto on juuriltaan kommunistinen puolue mikä kannattaa aina muistaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Pasi, nostan hatun aina kun katson, että politiikka poikkeaa totutusta ja sovinnaisesta - puolueesta riippumatta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Uuh-aah, kommunismi.

Kylläpä se jaksaa edelleen Majuria kovasti kiihottaa.

Mutta kertoisitko Majuri, millaisena näet nykypäivän kommunismin? Stalinista ja Neuvostoliitosta olemme kaikki kuulleet. Mutta kerro, miksi kommunismia on nykypäivänä vastustettava kaikin mahdollisin keinoin?

Mitä pahaa kommunistit meille kunnon kansalaisille lopulta tekevät?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

"Mitä pahaa kommunistit meille kunnon kansalaisille lopulta tekevät?"

Paras puolustuspuhe ikinä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kommunisteilta on peräisin ainakin suhtautuminen vaaleihin. Sähköinen äänestys on altis kaikenlaiselle manipuloinnille ja häirinnälle. Kaikki eivät ole vielä unohtaneet kommunistien vaalivilppiä esimerkiksi Suomen Elintarviketyöläisten Liiton vaaleissa aikanaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #6

Minä en ole kuullutkaan Suomen Elintarviketyöläisten Liitosta enkä sen vaaleista. Eihän ammattiyhdistys ole demokratia. Yhdistyksestä voi ja kannattaa erota silloin, kun se ei edistä omaa parasta.

Erosivatko elintarviketyöläiset liitostaan? Jolleivät, niin uskon heidän hyväksyneen liittoäänestyksensä tulokset.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
"Mitä pahaa kommunistit meille kunnon kansalaisille lopulta tekevät?"

Tuo kysymys kannattaa esittää Venezuelassa. Sehän on tuorein versio tuon ideologian käytännön toteutuksesta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #7

Kysyin kysymykseni Majurilta. Ja jos sopii, puhutaanko Suomen mittakaavasta? Millä tavalla Li Andersson on uhka tai Olli Kohonen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

#15:
Tuostahan tulee mieleen se vanha irlantilaiskasku "Anteeksi, onko tämä yksityinen tappelu vai saanko liittyä mukaan". Ja mitä kommunismiin tulee, samoilla resepteillä on hyvin vahva taipumus tuottaa samanlaisia tuloksia paikasta riippumatta.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #7

"4 Ettenkö sanoisi, että kommunistit tekevät kunnon kansalaisista kommunisteja. 70-luvulla pidettiin lystiä, kun meidän kommunistit ottivat tosissaan, että DDR oli maailman demokraattisin valtio, tai että Neuvostoliiton ydinaseet olivat rauhan aseita. No eipä ole meno miksikään muuttunut, nyt meille tyrkytetään rauhan ja suvaitsevaisuuden uskontoa, johon kommunistit suhtautuvat varsin kritiikittömästi. Näin kun tuottaa sinisiä ajatuksia, ei kompastu totuuteen, eli että fasismi, kommunismi ja uutena tulokkaana islam ovat sisar-aatteita, jotka ovat aiheuttaneet – ja tulevat aiheuttamaan – melkoisesti harmia, ihmiskunnan kehitykselle, sillä ne kaikki pyrkivät kääntämään historian kulkua taaksepäin. Muistaakseni älykkökommunistit lauloivat, ”Historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata, ja tyranni saa aina palkkansa.” Ymmärrän toki, ettei johdonmukaisuutta ole tässä yhteydessä syytä vaatia.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niemeläinen!

Näet suhteen historian ja nykypäivän muutoksesta, että meemiplexit on mutatioitunut, mutta Natsit eivät ole uudistuneet ;)

Mitäs pahaa Natsit on tehnyt nykymaailmassa, kun ei niitä uunejakaan näy missään.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #21

Hän olisi voinut myös itse poistaa kommenttinsa. Kirjoittamalla sen anteeksipyynnön, tai jättämällä tilakentän tyhjäksi.
Eri mieltä voi olla asioista, mutta henkilöön kohdistuvat kirjoitukset pitäisi jättää kirjoittamatta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #21

Aiemmin täällä haukuit Pasi Majuri kaikkia vasemmistolaisia kommareiksi. Minä ainakin mieleni pahoitin. Olen aina kavahtanut kommunismia. Kommunistit on Lintusen ja muiden hörhöjen poppoissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pyy, kommenttisi on asiaton ja se täyttää Suomen lain kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Ehkei suomalainen lainsäädäntö ole sinulle siinä määrin tuttua, joten laitan sinulle linkkejä, joista voit tutustua aiheeseen paremmin:
Ensin kansantajuisemmassa muodossa:
https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-kunnianloukkaus
https://www.minilex.fi/a/kunnianloukkaus-on-valhee...

Ja sitten rikoslain 9§:
"Joka

1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka

2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,

on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Suomessa saa vapaasti loukata kaikkea muita paitsi muslimien pyhiä arvoja.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat kommunistien jäänne Suomessa.
Kannattaa pitää mielessä.

Kannattaa myös pitää mielessä, että maailman kommunistinen liike oli maailman verisimpien diktaattorien käsissä. Jäljen ovat karmeita, - kymmeniä, ellei satoja miljoonia ihmisiä tuhottiin ympäri maalimaa.

Historian valossa on ihmeteltävä kuinka tälläsilta juurilta on kasvanut "aidosti demokraattinen puolue".

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eikös vasemmistoliittolaisessa kommunismissa ole tärkeintä kuka laskee äänet.
Muutoin vasemmistoliitto oli Paavo Lipposen joka aloitti lakisääteisesti eläkeläiköyhyyden taitetulla indeksillä tämä on hyvä muistaa vaaliuurnilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pasi Majuri ja hänen tapaisensa vouhottelijat ovat varmin tae siitä, ettei Suomen kansan enemmistöä saada NATO.n liittymisen taakse, pelaavat ymmärtämättömyyttään Venajan pussiin. Mita tulee suomalaisen sotilaan rooliin sodassa niin kommunistisista köyhistä perheistä kovaan, vaatimattomaan elämään tottuneet nuorukaiset olivat rintamalla tosipaikan tullessa sitä sitkeintä Suomen itsenäisyyden puolustajia. Linnan tuntemattomassa Pasi Majuri edustaisi lähinnä ltk. Lammiota, me, maltilliset demarit taas vänrikki Koskelaa ja alik.Lahtinen (kom)taas edustaa vasemmistolaista isänmaallisuutta jolle esikuva löytyy vaikka Aarne Saarisesta, kommunistista, mutta isänmaallisesta miehestä, kersantista, joka rohkeana miehen, toisin kuin pres. Kekkonen tuomitsi Tsekkoslovakian miehityksen suorin sanoin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Älä viitsi lässyttää Granlund täällä tuntemattomasta sotilaasta. Et tiedä minusta mitään etkä tavoitteistani täällä blogeissa. On turha kehua täällä kommareita Suomen puolustajina, koska kaikki osallistuivat puolustukseen, puoluekantaan katsomatta. Kommarien sitkeys on ollut pelkkää hengenmenetyksen pelkäämistä ja se koski kaikkia taisteluihin osallistuneita.

Olet todennäköisesti sen verran iäkäs että et edes joudu sotimaan, joten on turha pitää itseään kirjahahmon sankarina. Mielestäni Nato-äänioikeuden ei pitäisi koskea tällaisia henkilöitä vaan nimenomaan niitä jotka joutuvat hoitamaan homman. Vain he tietävät, haluavatko kumppaneita ja lisämateriaalia turvakseen. Siinä vaiheessa kun asevelvollisuusasia ei enää koske minua, en edes kehtaisi ottaa asiaa puheeksi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Myös Vasemmistoliitto kannattaa tiukasti pakkoruotsia. Kansan keskuudessa vastustus on kuitenkin 70%. Se siitä demokratiasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viimeksi kun olen vasemmistosta jotain kuullut niin eduskuntaryhmä erotti ryhmästä kaksi jäsentään. Kai se sitten tehtiin demokraattisesti sanelemalla !

Toimituksen poiminnat