Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Aidot ääripäät löytyvät eriarvoisuuden ongelmasta

Suomessa on puhuttu viime vuosina paljon ääripäistä. Kyseinen keskustelu on ollut varsin kummallista, koska maahanmuuttoasioissa on vain yksi rasistinen ääripää. Sen sijaan nuorten keskuudessa on aito ääripäiden välinen ongelma. Osa nuorista voi todella hyvin ja osa todella huonosti. Tosin hyvinvointia ei ymmärrettävästi kukaan halua keneltäkään pois.

Polarisaation ongelma kuitenkin todistettiin taas tänään julkistetussa THL:n tutkimuksessa, jossa osoitettiin vuonna 1997 syntyneistä nuorista jopa viidenneksen saaneen lääkärin asettaman mielenterveysdiagnoosin. Heitä oli jopa puolitoista kertaa enemmän kuin vastaavassa vuonna 1987 syntyneistä tehdyssä tutkimuksessa.

Yhtä lailla tänä vuonna 21 vuotta täyttäneistä nuorista jopa kuusi prosenttia on ollut sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Luku on tuplaantunut vuoden 1987 verrokki-ikäluokkaan vertailtaessa. Ei enää mikään mitätön pienryhmä.

Samassa tutkimuksessa todettiin hyvätuloisten vanhempien lasten menestyvän paremmin koulussa kuin köyhien. Ja erityisesti tytöt klaaraavat lukunsa paremmin. Samaan aikaan varsinkin pojat joutuvat vaikeuksiin lain kanssa, kun viidennes ikäluokasta 1997 on saanut rangaistusmääräyksen.

Vastaavia esimerkkejä kyseisestä hienosta tutkimuksesta voisi poimia vaikka kuinka paljon. Tutkijat ovat tehneet myös varmasti erittäin asiallisen havainnon siitä, kuinka suuri osa nuorista voi aidosti erittäin hyvin.

Samanlaisia tuloksia tulee muualtakin, koska esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n mukaan noin 15 prosenttia perheistä on aidossa taloudellisessa ahdingossa. Kaikille ei ole itsestäänselvää (kuten allekirjoittaneen kaltaiselle keskituloiselle) ostaa noin vain lapselleen uusi talvihaalari.  Köyhyys on ylisukupolvinen ongelma ja vahingoittaa tulevaisuuden näkymiä jo pienestä pitäen.

Suunta on käännettävä. Kaikki mahdolliset panostukset on Suomessa laitettava eriarvoisuuden poistamiseen ja jo ennaltaehkäisyn tasolla. Toki ”korjaaviin” palveluihin (kuten psykiatriseen erikoissairaanhoitoon) on myös suunnattava aidot resurssit, mutta ennen kaikkea on taattava kunnollinen perusturva, mahdollisuus harrastaa jokaiselle lapselle ja nuorelle ja laadukas varhaiskasvatus sekä peruskoulu. Myös vanhemmuutta on tuettava vahvasti itse kunkin yksilölliset tarpeet huomioiden. Ja niin edelleen.

Keskeistä on se, että emme tarvitse ääripäiden vaan hyvinvoinnin kasvamista. Sen edistämisessä meillä poliitiikassa mukana olevilla on erittäin iso pala purtavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vasurit eivät ymmärrä sitä että perusturvan tarjoaminen vaatimatta sen eteen omaa panostusta nimenomaan aiheuttaa ongelmat. Ilman rytmiä, merkityksellistä tekemistä ja jonkinasteista pakkoa nuoren elämä menee helposti päin helvettiä.

Toivotaan että vastikkeellinen sosiaaliturva saadaan vähintään nuorille pikaisesti aikaiseksi.

Ja mitä tulee maahanmuuttoääripäihin, kyllä julkisuudessa on esiintynyt myös se toimen ääripää, jonka mukaan maasta ei saa poistaa esimerkiksi niitä joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan tai että laittomasti maassa oleskeleville tulee tarjota oikeus sosiaaliturvaan ja kiireettömän terveydenhuoltoon.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#2
Ja mitä tulee maahanmuuttoääripäihin, kyllä julkisuudessa on esiintynyt myös se toimen ääripää, jonka mukaan maasta ei saa poistaa esimerkiksi niitä joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan tai että laittomasti maassa oleskeleville tulee tarjota oikeus sosiaaliturvaan ja kiireettömän terveydenhuoltoon.
.............

Mikäs ryhmä tai puolue edustaa tätä mainitsemaasi "ääripäätä" joka on sitä mieltä, että ketään kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ei saa poistaa?

Ja minua suuresti ihmetyttää, että lasket ääripääksi sen, että ihmiselle annetaan terveydenhoitoa, mutta meitä on moneen junaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Hummm... Mitenkä olisi nämä?

"Poliisi tutkii ulkomaalaisen palautusta vastustaneen Aino Pennasen toimia ilmailuliikenteen häirintänä"

https://www.aamulehti.fi/a/201107963

"Euroopan vihreät nuoret neuvovat estämään palautuslentoja FB-videolla, pääosassa suomalainen puheenjohtaja – Professori: Kyseessä voi olla julkinen kehottaminen rikokseen"

https://yle.fi/uutiset/3-10334014

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #7

#7
No nuo "neuvojat" nyt pystyy laskemaan yhden käden sormilla eikä jutusta oikein selvinnyt pitääkö vastustaa kaikkia pakkopalautuksia vai vain yleisesti turvattomiin maihin tehtyjä palautuksia. Heidän puolueohjelmassaan asiasta ei tietääkseni mainita mitään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #9

Sitten on tietysti paperittomien puolustajat, jotka ovat vaatineet esim. Hurstilta paperittomien palvelemista.

Muuten jos rupea vähättelemään, niin se on varmaan sallittua minullekin. Niitä oikeita rasisteja/natseja on Suomessakin vain kourallinen, eikä ne niin pienellä joukolla muodosta mitään uhkaa. Eli juuri päinvastoin kuim millaista uhkakuvaa blogisti heistä maalailee.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #10

#10
Täytyy olla jo melkoinen äärioikeistolainen jos pitää ruoan antamista nälkäiselle jonkinlaisena äärimmäisenä terroritekona.

Ja mitä tulee noiden natsien määrään niin se riippuu vähän siitä kuinka se lasketaan.

Pelkästäänkö natsit laskemalla vai myös heidän kannattajansa joita esimerkiksi persuissa tuntuu olevan melkoinen määrä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #11

Siinä ruoassa oli kyse siitä, että Hursti jakoi ruokaa väärin, kun se jakoi vain suomen kansalaisille.

Aha, nyt otetaan natsisymppaajat mukaan. Otetaan samalla noiden "neuvojien" symppaajat kans. Hehän neuvovat rikkomaan lakiakin.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hei!

Tajuan kyllä hyvin myös sen, että yksilöllä on tietenkin omaa vastuuta asioista, jonka tuleekin olla aivan keskeinn itse kullakin. Esimerkiksi päivittäin pyrin töissäni mt-alan ammattilaisen edistämään sitä, että esimerkiksi potilaillani olisi juuri vuorokausirytmi kunnossa, merkityksellistä tekemistä ja syy herätä seuraavaan aamuun. Mutta mikään ratkaisukeino näiden asioiden korjaamiselle ei ole vastikkeeton sosiaaliturva. Kepillä räimiminen maassa makaaviin on paljon huonompi vaikutus kuin kannustamisella ja tukemisella, jotka auttavat ottamaan oman vastuun asioista.

Pekka Pylkkönen

Se että vaaditaan tekemään oman osansa jotta saa rahaa ei ole mitään "kepillä räimimistä" vaan ihan normaalia elämää. Nimenomaan täteilyllä ihmiset passivoidaan pitkäaikaisesti toisten elätettäväksi, joka ei ole kenellekään hyväksi. Vastikkeellisessa sosiaaliturvassa ei ole kyse mistään kepittämisestä vaan ihan normaalista elämästä jossa jokainen antaa oman panoksensa. Sen pitäisi olla vähimmäisvaatimus.

Mt-ala on esimerkki tätiytyneestä alasta. Vaikka tutkimuskirjallisuus on käytännössä yksimielinen siitä ettei masennusta pidä hoitaa sairauslomilla, tai jos niitä suositetaankin, niiden pituuden pitäisi olla äärimmäisen lyhyitä. Siitä huolimatta tädit lausuvat jopa nuoria ihmisiä eläkkeelle saakka masennuksen vuoksi. Ihmisten elämä pilataan passiivisella tuella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #5

Taidat jälleen heitellä hihasta näitä kommentteja: "Vaikka tutkimuskirjallisuus on käytännössä yksimielinen..."

Ei ole yksimielinen ja se riippuu hyvin paljon masennuksen asteesta eikä ole lainkaan suoraviivaista. Mainitsemasi kaltaisia tuloksia on saatu esim australialaisessa tutkimuksessa erityisesti ns valkokaulustyöntekijöiden kohdalla. Mitään laajaa yksimielisyyttä ei kuitenkaan ole olemassa.

Vaikea masennus, johon hoidot eivät tuota tuloksia voi hyvinkin olla sairaseläkkeen syy. Normaalisti se ei sitä toki ole eikä pidä ollakaan.

Asiat eivät ole noin mustavalkoisia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ymmärrätkö myös, että vastikkeettomuus loppuu silloin kun muiden rahat loppuu?

Tuo hetki alkaa olla jo käsillä Suomessa.

"Tuhansien toimeentulotukea on leikattu, hakemusruuhkille ei näy loppua - Kelan rahat uhkaavat loppua ensi vuonna: ”Yhteinen huoli”"

https://www.iltalehti.fi/talous/4f865273-c188-45b3...

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen

Ainakin viimeksi Turun Sanomissa nuoret olivat sitä mieltä, että perustulo oli todellakin positiivinen asia. Jää nimenomaan aikaa panostaa siihen sektoriin, joka oikeasti kiinnostaa ja jolle alalle/harrastuksiin voisi tulevaisuudessa työllistyäkkin. Terveen rytmin voi myös muodostaa itse ilman pakon sanelemana. Tähän ei tarvita puolueleimasinta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun kaikki voi valita mieleisensä sektorinsa, niin kuka tekee esim. roskakuskien ja likakaivojen sukellushommat?

Eikun niin niistä maksetaan tarpeeksi, että joku tekee ne, mutta eikös se lisää elämiskustannuksia?

No mutta sitten vain perustuloa ylemmäs ja sit taas palkka ei riitä huonommissa hommissa.

Mikään ei olisi mukavempaa kuin elää star trekin kaltaisessa ajassa, jossa peruseläminen katettaisiin kaikille helposti, mutta ihan vielä ei tuollaiseen pystytä.

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

Harvemman unelma-ammatti on sukeltaa skeidassa tai kipata roskia puristimeen. En ole perehtynyt perustuloon sen tarkemmin, mutta eiköhän se jostain yritystuista saada vaikka puristettua, kun oikeasti kansalaisten hyvinvoinnista välittävä hallitus tekee työnsä. Tämä ei ole kaukaista utopiaa, fyi.

Toimituksen poiminnat