Timo Soinin valikoiva usko

Kaikki tietävät Timo Soinin aborttikannanotot, joiden pohjalta äänestetään ministerin luottamuksesta huomenna eduskunnassa. Ne ovat kiistatta linjassa katolisen kirkon opin kanssa, mutta vastaavalla tavalla yhtä kiistatta ristiriidassa Suomen pitkäaikaisen ulkopoliittisen linjan kanssa. Soini on perustellut kannanottojaan mielipiteen- ja uskonnonvapaudella, johon hänellä on oikeus kaikkien muiden ihmisten tapaan. Pitää ollakin.

Tosin Timo Soini ei ole kuka tahansa, vaan ulkoministerinä tuon Suomen pitkäaikaisen poliittisen linjan edustaja maailmalla. Jos hallituspuolueet uskoisivat Suomen yleiseen naisten ja tyttöjen oikeuksia tukevaan linjaan, ne äänestyttäisivät Soinin pois ministerinvirasta. Näin tosin tuskin valitettavasti käy, koska kokoomuskin on laittamassa ruotuun asiassa vastakkaisia mielipiteitä esittäneet kansanedustajansa. Asian suhteen ollaan viisaampia huomenissa.

Mutta entä Timo Soinin oma katolinen usko politiikan ohjenuorana? Vaikka poliittisia kysymyksiä ei tulisi juurikaan sekoittaa uskontoon, on syytä pohdiskella Soinin asian suhteen linjakkuutta. On totta, että katolinen kirkko kieltää abortin. Valitettavasti näin on, eikä linjaan ole juuri nähtävissä muutosta tämän edellyttäessä melkoista teologista vallankumousta.

Sen sijaan voi todeta, että Soini on kuunnellut ilmeisen huonosti paavi Franciscuksen köyhyyden ja ilmastomuutoksen vastaista taistelua koskevia opetuksia. Hän on esimerkiksi vaatinut suuryrityksiä noudattamaan Pariisin ilmastosopimusta varsinkin sen takia, että ilmaston lämpeneminen vaikeuttaisi ennen kaikkea maailman köyhien tilannetta.

Paavi Franciscus on jatkuvasti kritisoinut kahlitsematonta kapitalismia ja rahan valtaa. Hän korostaa sitä, että rahan tehtävä on palvella, ei hallita. Hän vertasi viime jouluna pitämässään messussa maailman pakolaisia Mariaan ja Joosefiin, jotka etsivät majapaikkaa Bethelemissä. Ja niin edelleen.

Samaan aikaan Timo Soini on kuitenkin leikannut niin kotimaan kuin ulkomaan köyhiltä (mikä oli kehitysavun leikkaamisen muodossa Soinin johtaman puolueen keskeinen poliittinen "peukalonjälki" hallitukseen tullessaan) ja siunannut miljardiluokan veroalennukset hyvätuloisille. Temppu oli erityisen härski varsinkin alle tuhat euroa kuussa ansaitsevien suomalaisten osalta. Heidän tilanteestaan Soini kun sanoi ennen vaaleja, että ”siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata.” Toisin tunnetusti kävi. Ei saanut mitä tilasi.

Toivoisikin, että Soini ottaisi vaarin jatkossa myös yllä olevista paavin opetuksista, jos hänen aikomuksenaan on pysyä vakaasti katolisen kirkon johtajan linjoilla poliittisissa perusteluissaan. Kaikki me olemme vajavaisia ja syntisiä ihmisiä, mutta oppimiskykyisiä kuitenkin.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu