Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Timo Soinin valikoiva usko

Kaikki tietävät Timo Soinin aborttikannanotot, joiden pohjalta äänestetään ministerin luottamuksesta huomenna eduskunnassa. Ne ovat kiistatta linjassa katolisen kirkon opin kanssa, mutta vastaavalla tavalla yhtä kiistatta ristiriidassa Suomen pitkäaikaisen ulkopoliittisen linjan kanssa. Soini on perustellut kannanottojaan mielipiteen- ja uskonnonvapaudella, johon hänellä on oikeus kaikkien muiden ihmisten tapaan. Pitää ollakin.

Tosin Timo Soini ei ole kuka tahansa, vaan ulkoministerinä tuon Suomen pitkäaikaisen poliittisen linjan edustaja maailmalla. Jos hallituspuolueet uskoisivat Suomen yleiseen naisten ja tyttöjen oikeuksia tukevaan linjaan, ne äänestyttäisivät Soinin pois ministerinvirasta. Näin tosin tuskin valitettavasti käy, koska kokoomuskin on laittamassa ruotuun asiassa vastakkaisia mielipiteitä esittäneet kansanedustajansa. Asian suhteen ollaan viisaampia huomenissa.

Mutta entä Timo Soinin oma katolinen usko politiikan ohjenuorana? Vaikka poliittisia kysymyksiä ei tulisi juurikaan sekoittaa uskontoon, on syytä pohdiskella Soinin asian suhteen linjakkuutta. On totta, että katolinen kirkko kieltää abortin. Valitettavasti näin on, eikä linjaan ole juuri nähtävissä muutosta tämän edellyttäessä melkoista teologista vallankumousta.

Sen sijaan voi todeta, että Soini on kuunnellut ilmeisen huonosti paavi Franciscuksen köyhyyden ja ilmastomuutoksen vastaista taistelua koskevia opetuksia. Hän on esimerkiksi vaatinut suuryrityksiä noudattamaan Pariisin ilmastosopimusta varsinkin sen takia, että ilmaston lämpeneminen vaikeuttaisi ennen kaikkea maailman köyhien tilannetta.

Paavi Franciscus on jatkuvasti kritisoinut kahlitsematonta kapitalismia ja rahan valtaa. Hän korostaa sitä, että rahan tehtävä on palvella, ei hallita. Hän vertasi viime jouluna pitämässään messussa maailman pakolaisia Mariaan ja Joosefiin, jotka etsivät majapaikkaa Bethelemissä. Ja niin edelleen.

Samaan aikaan Timo Soini on kuitenkin leikannut niin kotimaan kuin ulkomaan köyhiltä (mikä oli kehitysavun leikkaamisen muodossa Soinin johtaman puolueen keskeinen poliittinen "peukalonjälki" hallitukseen tullessaan) ja siunannut miljardiluokan veroalennukset hyvätuloisille. Temppu oli erityisen härski varsinkin alle tuhat euroa kuussa ansaitsevien suomalaisten osalta. Heidän tilanteestaan Soini kun sanoi ennen vaaleja, että ”siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata.” Toisin tunnetusti kävi. Ei saanut mitä tilasi.

Toivoisikin, että Soini ottaisi vaarin jatkossa myös yllä olevista paavin opetuksista, jos hänen aikomuksenaan on pysyä vakaasti katolisen kirkon johtajan linjoilla poliittisissa perusteluissaan. Kaikki me olemme vajavaisia ja syntisiä ihmisiä, mutta oppimiskykyisiä kuitenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Entäs se asia itse, josta ei voida puhua.

Pekka Pylkkönen

Eihän alle tonnin etuuksiin mitään leikkauksia kai tehty. Niitä ei vain korotettu. Paitsi toimeentulotukea ja takuueläkettä korotettiin.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

No mainitaanpa yhtenä pikanttina esimerkkinä opintorahan leikkaus. 337 eurosta per kuukausi leikattiin 250 euroon per kuukausi. Ja kyllä indeksijäädytyksillä tehtiin aivan selkeitä leikkauksia myös vaikkapa työmarkkinatukeen, joka on 32,40 e per päivä. Ja niin edelleen.

Pekka Pylkkönen

Toisaalta Opintorahan tehtiin huoltajakorotus ja lisäksi opiskelijat siirrettiin yleiselle asumistuelle. Vähenikö opiskelijoille maksettava tuki?

Se että tukea ei koroteta ei yksinkertaisesti ole leikkaus. Vuokraani ei korotettu kahteen vuoteen- leikattiinko sitä siis? Maidon hinta pysyi ennallaan - eli maidon hintaa leikattiin? Palkkaani ei nostettu - sitä siis leikattiin?

"Ja niin edelleen". Siis miten edelleen? Mitä leikattiin?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #11

Blogistin logiikkaan saattoi sisältyä nollasummapeli siitä, että toisten veronkevennykset leikkaavat toisilta. Käteen jäävä "rikkaiden" enempi raha tuskin jää pelkästään osakkeisiin tai kultakoruihin, vaan kulutukseen jolloin se hyödyttää yhteiskuntaa. Ja niistä pääomasijoituksistakin peritään veroa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Annat siis ymmärtää ettei eduskunta ja hallitus edistä uskonnon vapautta, vakaumuksen vapautta, mielipiteen vapautta, eikä noudata Suomen perustuslakia, eikä EU:n arvoja. Onko tämä opposition singaali maailmalle?. Mitähän maailmalla ajatellaan meistä?.

Eikö "yhdenvertaisuuslaki" tarkoita juuri sitä, jos Ulkoministeri Soini kertoo mielipiteensä, ei nosteta tälläistä draamaa ja ajojahtia, se on sitä kunnioittamista tuota lakia kohtaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pakko tässä Soini jutussa todeta, että ne jotka ovat kovaan ääneen vastustaneet hallituksen esitystä/aietta irtisanomislaista ovat nyt vaatimassa eroa, koska Soinin mielipide ei työpaikalla miellytä.

Toki eduskunta ja perustyöpaikka toki ovat eri asioita, mutta on vain hämmentävää, että ne jotka ovat maalanneet kuinka ihmisiä erotetaan mielivaltaisesti milipiteiden vuoksi ovat itse siihen heti valmiita kun tulee tilaisuus.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tämä hallitus ei todellakaan ole ajatellut vähäosaisia vaan pääosin vain niitä hyväosaisia, siitä olen samaa mieltä. Mutta siinä olen Soinin puolella että mielipiteen- ja uskonnonvapaus pitää olla aivan ehdottomasti. Ja miksi tämä asia on niin tärkeä vasemmistolle? Poliittista teatteria, niinkuin Halla-aho sanoi.

Pekka Pylkkönen

"Tämä hallitus ei todellakaan ole ajatellut vähäosaisia vaan pääosin vain niitä hyväosaisia"

Hullujen maailmassa asiat tosiaan voivat olla noinkin. Toki ne voivat olla miten tahansa muutenkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vasemmistokin ikävästi alkaa pelleillä mm. sananvapauden ja uskonnonvapauden lähimaastossa eikä edes halua huomata sitä...
-----------------

"Kaikki tietävät Timo Soinin aborttikannanotot, joiden pohjalta äänestetään ministerin luottamuksesta huomenna eduskunnassa"

Nuo perustelut haiskahtavat tekosyyltä tässä kohtaa. Ei noin! Olisitte vain todenneet ettei Soini nauti luottamusta (on syy mikä tahansa), ja jokainen joka on samaa mieltä kannattakoot epäluottamusta Soinille. Nyt tungitte mukaan Vihreiden, demarien ja RKP:n kanssa yksittäisen ihmisen (olkoot vaikka kuinka ministeri) oikeuden sananvapauteen/mielipiteenvapauteen/uskonnonvapauteen (naamioituneena siihen että Soini olisi toiminut ministerinä eikä yksityishenkilönä, mistä ei ole tarpeeksi todisteita). Ja ennakkotapauksia on ollut aikaisemmista ministereistä, jotka ovat oman kantansa sanoneet vaikka hallituksensa kanta olisi erilainen. Kaiken lisäksi Soinin tyylin ja kannat on jokainen vähänkään politiikkaa seuraava tiennyt jo vuosikaudet, eikä tämä ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä tai sitten on peiliin katsomisen paikka.

Jarkko Mynttinen

"Mutta entä Timo Soinin oma katolinen usko politiikan ohjenuorana?"
Entä vasemmistolaisuus politiikan ohjenuorana?

Ei hengentieteitä ja politiikkaa kannata alkaa vertaamaan toisiinsa. Hengentieteiden päämäärän on sen verran ääretön, ettei politiikka voi kilpailla sen kanssa. Mikä on vasemmistolaisuuden päämäärä?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikki höpötukset leikkauksista- kuten tämäkin - joutavat omaan arvoonsa. Vain pientä vaivaa nähden, voisi Kohonenkin googlata, kuinka paljon hallitus on lisännyt julkisia menoja leikkausten sijaan.

Suhtautimonen aborttiin on enemmän omantunnon kysymys, kuin mitä uskonnollinen käsitys antaa sille tilaa. Kunnioittakaamme silti edelleen kaikkien mielipiteitä ja moraalikäsityksiä, sillä emmehän me ole enää stalinisteja.

Naisten oikeudet on nyt Vasemmistoliitto rajannut ahtaasti vain raskauden keskeytyksiin, vaikka asiaa voisi tulkita laajemminkin. Ei ole väärin olla abortoinnin puolesta, eikä sitä vastaan, mutta mitäpä tuosta.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hallitus ei ole tehnyt leikkauksia? Ok.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

"Ne ovat kiistatta linjassa katolisen kirkon opin kanssa, mutta vastaavalla tavalla yhtä kiistatta ristiriidassa Suomen pitkäaikaisen ulkopoliittisen linjan kanssa." /Olli Korhonen

En ota mitään kantaa Soinin toimintaan, mutta missä määritellään tämä Suomen "ulkopoliittinen linja", koskien naisten oikeutta aborttiin? Suomessa aborttilainsäädäntö lienee puhtaasti sisäpoliittinen kysymys, eikä aborttioikeudesta ole tehty kansainvälisiä sopimuksia tai Suomea ulkopoliittisesti velvoittavia päätöksiä?

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Eikö tämä ole just uskonnonvapauteen puuttumista , jos alat määrittelemään miten Soinin tulisi uskontoaan harjoittaa?

Ei katolilaiset tai luterilaiset ole kaikesta samaa mieltä piispan tai paavin mielipiteiden kanssa.
Asiatonta huutelua.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

On laadullisesti eri asia olla yksityishenkilönä jotain mieltä asiasta kuin osallistua ulkoministerinä oman agendan mielenosoitukseen ulkomailla, varsinkin kun valtion tasolla ei olla samoilla linjoilla ulkoministerin itsensä kanssa.

Tietääkseni katolisen uskon sakramentteja ei ole osalistuminen mielenosoituksiin, varsinkaan ulkoministerinä.

Eduskunnan äänestys luottamuksesta on ihan paikallaan, koska se tuo jonkin verran näkyväksi ensinnäkin eroja puolueiden välillä ja puolueiden sisällä. Monelle hallituspuolueiden jäsenellekin paikka profiloitua, jos on valmis kaatamaan hallituksen tämän kysymyksen edessä.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Ei tässä ole mitään uskonnonvapauteen puuttumista, huomauttamista vain siitä, että olisi hyvä myös olla johdonmukainen. Paavihan on niin hengellinen kuin myös moraalinen johtaja katolisille.

Jarkko Mynttinen

"Mutta entä Timo Soinin oma katolinen usko politiikan ohjenuorana?"

Mikä on vasemmistoliiton politiikan ohjenuora?

Hengentieteiden ja politiikkaa ei kannatta verrata, hengentieteiden päämäärä on niin ääretön, että mikään poliittinen ideologia ei voi kilpailla sen kanssa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Risto Laineen kanssa samaa mieltä! Mitähän jopa Euroopassa ajatellaan sillä eurooppalaisista melkoinen osa on katolilaisia ja naapurimaamme Venäjäkin otti takaisin ortodoksi uskonnon kun Neuvostoliiton aikoina ei edes Raamattu ollut luvallinen kirja!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Arvo! Valtiolla voi olla oma kanta kuten Neuvostoliitolla aikanaan. Kansan kanta näin vakavassa asiassa saadaan selville pelkästään järjestämällä kansanäänestys asiasta. Meillä Suomessa uskalletaan ottaa kantaa, ehkä ei Neuvostoliitossa aikoinaan!

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Mitä jos Soinin paikalla olisi jonkun muun uskontokunnan edustaja? Mormoni..muslimi..? Uskonto vaikuttaa myös henkilön elämänarvoihin ja arvovalintoihin ja sitä kautta myös politiikkaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

En ole varma, onko kyseessä urbaani legenda, mutta muistan lukeneeni, että Timo Soini oli alunperin luterilainen, mutta suivaantui siitä kun kirkkoon tuli naispappeus.
Se sai hänet loikkaamaan katoliseen kirkkoon, jossa ei ole naispappeja.
Olisi ollut tarjolla toinenkin kirkko ilman naispappeja, eli ortodoksinen.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Ainakin herra Soini osaa tämän pelin paremmin kuin muut. Hän sai hurjasti ilmaista mediatilaa aborttiagendalleen tekemättä käytännössä yhtään mitään. Oivaa taktikointia oli myös tehdä luottamusäänestyksestä hallituskysymys (Sampo Terho: jos Soini kaatuu, hallitus kaatuu). Vaikka en ole samaa mieltä herra Soinin kanssa juuri mistään asiasta, pakko ihailla hänen poliittista pelisilmää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Poliittista pelisilmää Soinilla tosiaan on. Ensin se keksi valjastaa persujen kantoraketiksi nyrkkeilijä Tony Halmeen. Halme jäi yhden kauden kansanedustajaksi, mutta maisterisjätkä onnistui kasvattamaan persut pienpuolueesta isoksi tekijäksi: 2011 tuli jytky ja 2015 vielä jatkojytky. Siitä seurasivat Soinin kolme poliittisen uran saavutusta:
1) Ruotsalaisen kansanpuolueen jättäminen hallitustauolle.
2) Alexander Stubbin poliittisen uran loppu.
3) Soinin oma ministerinura, joka on luultavasti tuova hänelle tuottoisan eläkeviran.
4) Perussuomalaisten nousu ja tuho. Niin lähiöissä kuin maaseudullakin alamäkeen joutuneet uskoivat Soinin kuuntelevan heitä ja antavan heille äänen, kuten Veikko Vennamo ennen. Mutta Soini osoitti rakentaneensa perussuomalaisen puolueen henkilökohtaiseksi kantoraketikseen, jonka hän päästi putoamaan heti, kun sen avulla hankittu paikka ja palkka uhkasivat mennä alta. Perussuomalaisten komediassa kesällä 2017 Ohukainen edusti edes jonkinlaisia arvoja, vaikka kuinka huonoja, kun taas Paksukainen osoittautui silkaksi kiipijäksi, jolle viran ja lompakon vaarannuttua ei oma puolue merkinnyt enää mitään.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Kaikki me olemme vajavaisia ja syntisiä ihmisiä, mutta oppimiskykyisiä kuitenkin."

Jo tämä lainaus kirjoittajan tekstistä kertoo millä vakavuudella tähän vuodatukseen tulee suhtautua. Mutta totean nyt kuitenkin, että en usko, että tämä paavi - jolla luulisi olevan ensisijaisempiakin asioita hoidettavanaan - on ottanut köyhyysasiassa kantaa juuri suomalaisten opiskelijoiden tukiasiaan.

On karmeaa, että vuonna 2018, kaiken koulutuksen ja tarjolla olevasta tiedosta huolimatta, jotkut kokevat olevansa "syntisiä". Etkö ole Olli lukenut Marxiasi pioneerileirillä?

Se on juuri tämä "perisynnin" ajatus, joka muun muassa maahanmuuttokysymyksessä on maksanut (ja maksaa) meille miljardeja. Koittakaa kasvaa aikuisiksi. Tarpeen vaatiessa käykää Rovaniemellä. Siellä voi kätellä ihan oikeaa Joulupukkia. Helpottaa tuota pahaa oloa - uskoisin.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

En ole kyllä Marxia lukenut ja harrastanutkin olen vain partiota - viimeksi ollut partioleirillä pari vuotta sitten. Keskustelin muuten erään partiomuseon ihmisen kanssa ja hänen epävirallisen arvionsa mukaan tätä nykyä partioaktiiveissa korostuvat Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Kokoomuksen kannattajat.

Toimituksen poiminnat