Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Riikka Moilasen freudilainen lipsahdus

Keskustan valtuutettu Riikka Moilanen puhui tänään Oulun valtuustossa jakamatonta ihmisarvoa totaalisen halventavalla tavalla. Terveysyrityksen toimitusjohtajana siviilissä työskentelevä Moilanen viittasi Oulun vähäosaisiin päihdeongelmaisiin ”ihmisroskana”. Monet pillastuivat ja syystäkin. Huomasin itse olevani samaa mieltä persujen Sebastian Tynkkysen kanssa asian suhteen. Ja näin ei todellakaan tapahdu päivittäin.

Moilasen ala-arvoisissa puheissa (joita hän sinällään pahoitteli jälkikäteen) elää vahvasti Sipilän hallituksen ”tekemisen meininki”. Se tiivistyy ylimielisyyteen ja vähäosaisilta leikkaamiseen. Toisaalta on kai niin, että tällaisissa puheissa näkyvät ihmisten todelliset arvot ja ajatukset, vaikka niitä kuinka pyytelisi anteeksi jälkikäteen. Freudilaisia lipsahduksia.

Moilanen ei esittänyt näkemyksiään mitä ilmeisimmin pikaistuksissaan, tosin ehkä rehellisyydenpuuskassaan. Kyseessä oli valtuustokyselykeskustelu keskustan katujen puhtaustasosta. Muut puhuivat paperiroskista, mutta Moilanen päätti viedä keskustelun seuraavalle tasolle. Ja onnistui siinä.

Yhtä kaikki – ex-kansanedustaja Moilasen ja pitkäaikaistyöttömien rajoitteille nauraneen kansanedustaja Susanna Kosken näkemyksissä näkyvät oikeistohallituksen edustajien todelliset arvot. Tietyllä tapaa heitiä on jopa syytä kiittää puheistaan. Ne ovat synkät ja kovat vaikeimmassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan. Toivottavasti ihmiset muistavat ne kun äänestävät seuraavan kerran.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaikea tuollaisesta törkypuheesta on ketään kiitellä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos jotain positiivista haluaa sanoa, niin sellainen harvinaisuus tuohon tietenkin liittyy, että Moilanen myöntää virheensä ja pyytää anteeksi. Yleensä poliitikko ei anteeksi pyytele. Joten olen jopa valmis uskomaan hänen selityksensä.

Sanomista se ei tietenkään paremmaksi muuta. Osoittaapahan vain, että pitäisi miettiä vielä kolmannenkin kerran, mitä suustaan päästää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei se kyllä harvinaista ole asiallisten poliitikkojen keskuudessa. Suomessa on nyt yleistynyt törkypoliitikkojen tyylilaji, kun sitä ei ole kaikissa ryhmissä torjuttu, vaan joissakin on törkeimmät loanheittäjät ja herjaajat nostettu sankareiksi. Asiallisissa puolueissa törkyilijät laitetaan kuriin ja anteeksipyyntökin tulee, jos ei heti, niin viimeistään ryhmäpaineen seurauksena. Kepulit nyt horjuvat kahden vaiheilla, kun eivät osaa oikein tuomita vaan kuittaavat homman sillä, että anteeksi on pyydetty.

Sipilä vielä oikein ihmetteli, kun potkutkin tuli tuommoisesta. Ei taida pääministerin todellisuudentaju olla kovin hyvässä vireessä tai hän ei ymmärrä, miten yritysten johtotehtävissä käyttäydytään silloin, kun ei olla itse omistajia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

Kyllä minusta keskustalaiset ovat tuominneet lausuman. Kun en tunne henkilöä, niin lähden siitä, että anteeksipyyntö on vilpitön. Muutan mielipidettäni, jos osoittautuu, että henkilö on täysi mulkvisti.

Turha Sipilän oli tosiaan ihmetellä eroa. Mutta kiltti mies, niin ei halua enää enempää lyödä lyötyä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tampereella niin ikään valtuutettu, kokoomuslainen lääkäri, puhui ihmisroskista muutamia vuosia sitten:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2012080215912117_...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niin. Yhteiskunnassamme on ollut jo pitkään tällainen ilmiö. Paremi väki syrjii omaa kansaa ja ottaa tuet pois jopa Hurstin vuosikymmeniä auttaneelta järjestöltä.
Miksi? Onko taustalla "väärin ajattelevien" avustustyö?

Paremmissa piireissä tämä väärin ajatteleva osa kansakunnastamme on leimattu "valkoiseksi roskaväeksi". Hurraa huutojen saattelemana. Näitä bessareita myötäilevät eivät kuitenkaan uskalla moittia oman pesänsä kellokkaita ja olevan väärässä.

Aivan, kuten tuossa Jiri juuri linkkasi, niin tämä olevinaan parempi kansanosa on se pahin syöpä, joka sairastuttaa koko yhteiskunnan. Lääkäri, joka puhuu ihmisroskasta joka on sairastunut alkoholismiin on jotakin käsittämätöntä lääkärin suusta! Valitettavasti.

Mielenkiintoiseksi asian tekee nyt myös se, että ottaako media Riikka Moilasen puheet esille rasistisena, vai jonakin muuna puheena esille. Tai itse asiassa ottaako ollenkaan esille? Seurataan, kuinka tasapuolista uutisointi on.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kuka otti Hurstin tuet pois? Tarkoitatko nyt kaikkia tukia, vai jotain erityisesti? Kyllä minun rahani ovat sinne kelvanneet, muut lahjoitukset, kuten säilykeruoka ei niinkään, mutta mistä sinä puhut?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Oisko Vapaavuori? Helsingin kaupunki? Parempi osaiset? Pitkäänhän tuota "häpeäpilkkua" on yritetty milloin siirtää pois ihmisten silmistä ja ...mutta sitten ilmestyykin yksityisiä tukijoita toiminnan jatkamiseksi. Google se on tänä päivänä melko nopea ja avartava :)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minun mielestäni oli väärin, että Helsingin kaupunki, joka on hyvin suurelta osin, valtion ja yhteiskunnan lisäksi, vastuussa näiden kansalaisten surkean huonosta asemasta, antoi tukea leipäjonotoimintaan. Ihmisten kurjistaminen roskaluokkaan ja sen jälkeen avustusjärjestön tukeminen heidän "auttamisekseen" oli pahinta kaksoismoralismia, jota on pitkään aikaan nähty.

Minusta Riikka Moilasen rehellisyydessä oli jotain sympaattista. Jotain sellaista ymmärtämättämyyttä, jota on arvostettava. Vähän samanlaista kuin Teuvo Hakkaraisella: päättäjä asettuu ihmisten yläpuolelle ja kohdistaa katseensa johonkin, mihin tahansa, ihmisryhmään ja näkee joukot halveksittavina ihmisroskajoukkoina. Se on surullisuudessaan äärettömän sympaattista ja inhimillistä. Repivän rehellistä.

Se, mitä Moilaselle nyt tapahtuu, on myös tavallaan samaa käsikirjoitusta. Ensin omien lausuntoa vähättelevä tuki, sitten ohikulkijoiden merkitsevät katseet. Julkinen arvostelu. Pilkka. Sen jälkeen päättäjä koetetaan taluttaa pois julkisuudesta likaamasta oman puolueen julkista kuvaa. Yhteiskuvaan ei halua kovinkaan moni. Moilasesta tuli puolueelleen ihmisroska.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Ensin omien lausuntoa vähättelevä tuki, sitten ohikulkijoiden merkitsevät katseet."

En vähättele lausuntoa. Mutta annan Moilaselle tukeni siitä, että hän ymmärsi virheensä ja pyysi heti anteeksi. Yrittämättäkään selittää sanomaansa muuksi kuin huonoksi. Tosin se ei auttane mitään, koska nykyään ei ole tapana antaa anteeksi. Ei ainakaan poliittiselle vastustajalle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Politiikka on armoton ja samalla hyvin arvoton estradi.

Moilasen lausunto oli tietylä tapaa hyvin inhimillinen, ymmärrettävä, mutta samalla hyvin sopimaton. Anteeksipyyntö ja katuminen tuli saman tien.

En tarkoittanut sinua lausuntoa vähättelevänä. Mutta tiedän käytännön: kun valtuutettu lausahtaa jotain näin sopimatonta, valtuustokaverien ensimmäinen reaktio on torjunta: kerrotaan möläyttäjälle, ettei se mitään. Kyllähän tuollaista sattuu.

Kun kohu kasvaa, kaverit kaikkoavat. Lopuksi Moilanen on täysin yksin sanomisineen. Ja kilpailijat muistavat leiman pitkän aikaa. Joku saattaa kieltäytyä yhteistyöstä kokonaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

En tunne Moilasta, joten en osaa sanoa, oliko hänen lausumassaan kyse asenneongelmasta vai pahasta lapsuksesta. Nythän kuitenkin oikeus on toteutunut ja Pihlajalinnakin antanut potkut. Tai ilmeisesti ei varsinaisesti potkuja, koska ymmärsin uutisesta, että ero on kuitenkin sovittu yhteisymmärryksessä. No, ei Pihlajalinnalla ja Moilasella tainnut olla muutakaan vaihtoehtoa.

Ilmeisesti täälläkin on paljon tyytyväisiä ihmisiä, koska kepuli sai pataan kunnolla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vanha opettajani A. Hervonen on muuten itsekin kärähtänyt ratista.

Onko näillä veijareilla edes huonoa onatuntoa?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

"Thou shalt love thy neighbor as thyself."
Ihmisellä, joka hoitaa ja parantaa toisia ihmisiä vain ja ainoastaan rahallisen voiton maksimointi-tarkoituksessa, saattaa olla vaikeuksia oman moraalikoodistonsa eheyden suhteen ja hämmennys johtaa psykologisen projektion muodossa toisia ihmisiä halveksuviin asenteisiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näköjään joskus luottamushenkilökin tulee sanoneeksi ikävästi mitä oikeasti ajattelee. Terveystalon pomolta kyseisessä viestissä on jyrkkä kontrasti. Talohan tienaa sairailla ihmisillä, mutta ehkä tämän valtuutetun mielestä potilaat pitäisi valikoida tarkasti jotta hän ei tuntisi itseään siivousfirman johtajaksi.

Pahoittelut menivät varmaan valtuustokavereille eivätkä mollatuksi tulleelle ihmisryhmälle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei ole Terveystalon pomo terv. Terveystalon lääkäri.

edit. ei siis ollut...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pihlajalinna on firman nimi, antoi viimeisten uutisten mukaan Riikka-rouvalle potkut. Tuo terveystalo on jäänyt takaraivoon yleisnimenä, pitää yrittää jatkossa olemaan tarkempi näiden kanssa että osuvat kehut ja haukut tarkemmin oikeaan osoitteeseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

Kehun toki omaa taloa, mutta en minä ole Terveystalossa itse havainnut mitään epäeettisiä toimintatapoja, mikä ei tietysti todista, ettei niitä olisi. Mitään sellaista kehotetta, että ei saisi lähettää potilaita muualle en ole koskaan saanut.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vaikka kuinka pyytää anteeksi niin ei se mielipide päästä mihinkään lähde. Eikä se tainnut olla pelkkä mielipide vaan ihan oikea käsitys että roskaväkeä kaduilla on. Onkohan arvo pohja samaa mieltä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin kävi:

Ihmisroskista puhunut keskustapoliitikko joutui jättämään työpaikkansa välittömästi!
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180911220119208...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Töihinottajan paha virhe yritykselle.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ollaanhan me taannuttu skideiksi, ei voi muuta sanoa...

Suurin osa ihmisistä
- ei halua vapaaehtoisesti olla tekemisissä moniongelma-syrjäytyneiden kanssa
- kokee suurta sisäistä epämukavuutta joutuessaan kohtaamaan moniongelma-syrjäytyneitä
- ei ole koskaan henkilökohtaisesti tehnyt mitään moniongelma-syrjäytyneiden eteen
- tietää, että useimpia moniongelma-syrjäytyneitä ei onnistuta koskaan auttamaan (siivetön lintu ei voi lentää)

Ne moniongelma-syrjäytyneet, jotka "hengaavat ja rälläävät" ostoskeskus Valkean läheisyydessä ja joista Moilanen puhui, herättävät lähes jokaisessa kaupunkilaisessa saman ajatuksen: eikö noille voi tehdä mitään? Eikö noita saada pois tuosta sekoilemasta?

Me ollaan moilasia kaikki kun oikein silmiin katsotaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Riikka Moilanen pahoitteli lausuntoaan Twitter-viestissä.

"Pyydän anteeksi aiheuttamaani kohua tänään valtuustonkokouksessa! Tapahtui virhe, josta otan opikseni", hän kirjoitti.

Hän ei pahoitellut "ihmisroska" -ilmaisuaan vaan siitä seurannutta kohua. Se oli kohu siinä vaiheessa. - Sitten seurasivat potkut.

Ehkä hänen olisi kannattanut pahoitella enemmänkin epäonnistunutta sanavalintaa - kuin kohua?

Oliko kyseessä pikemminkin epäonnistunut sanavalinta vai asenteen selkokielisesti paljastava sanavalinta?
Ehkä hänen reaktionsa kertoo siitä jotain, enpä osaa sanoa varmasti.

Mitä olisi tapahtunut jos valtuutettu olisi näyttänyt käsillään "ihmisroska", siis näin lainausmerkkejä markkeeraten? Miten paljon lievempi ilmaisu se olisi ollut? Olisiko virka siläkin? Tai todennut, sorrry, mulle leikkas kiinni toi kun roskista tässä puhuttu, niin tuli "roska", en tarkoittanut ihmisroskaa,

Tai mitä jos hän olisi välittömästi siinä samassa, tai hetken kuluttua pyydetyssä uudessa puheenvuorossa pahoitellut käyttämäänsä ilmaisua? Olisiko se "pelastanut" tilannetta, seurauksia?

Minä olen tehnyt elämäntyöni alkoholistien ja muiden elämänhallintarajoitteisten parissa, moikkaan heitä lähes joka päivä työ- tai koirankävelytysreissuilla ynnä muualla, jutellaan ja kerrotaan kuulumisia.

Ei tulisi mieleen käyttää ilmaisua roska heistä, kenestäkään.

Mutta silti olen lievää enemmän huolissani tästä yhteiskunnallisesta kehityksestä, jossa yksi sana riittää viemään ihmiseltä työpaikan.

Ei kuulu suomalaiseen meininkiin eikä länsimaisen vapaan yhteiskunnan malliin. Miten Suomesta on tämmöinen suvaitsematon ärhäkkälä tullut?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Yle-verkkouutiset 11.9.2018:

”Keväällä kuolleen Iiron tarina on traaginen: Iiro Arvolaa hoiti 40 lääkäriä, mutta silti auttaminen ei onnistunut”

https://yle.fi/uutiset/3-10381978?utm_source=newsl...

https://sekasin247.fi/

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Täällä Koivukylässä kuitenkin kaikilla ihmisillä on nimi ja kasvot. Se ero mikä on hänen välillä joka melkein aina seisoo Kirnun käytävässä ja vaikka minun välillä ei ole sellainen että kumpikaan olisi kasvoton. Täällä katsotaan silmiin ihmisiä.
Sitten on yhteiskunnallisia mekanismeja jotka estävät meitä raittiimpia itse myös käyttämästä keskustan oleskelutiloja. Vaikka sekään ei ole täällä mitenkään jyrkkää. Lämpimään vuodenaikaan täällä on paikallisen ns toimarin järjestämä kolme kertaa viikossa tapahtuva kirpputori.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Elisa Cichorachi poisti ksikki kommentit blogistaan mutta antoi oman tekstinsä jäädä.
Hän mm väittää että alkoholistit roskaavat ympäristöä!

Toimituksen poiminnat