Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Punavihreä hallitus tekisi Suomesta hyvän kaikille

Tänään julkistetut Ylen gallupin tulokset näyttivät myönteisiä tuloksia Vasemmistoliitolle sen kasvatettua kannatusta eniten kaikista puolueista. Vaikka tämä(kään) mittaus ei ole mikään vaalitulos, on siinä huolestuttaviakin merkkejä tulevaisuutta silmällä pitäen.

SDP:n ja eritoten Vihreiden kannatuksen tippuminen ei ole nimittäin toivottavaa, vaan toivon vilpittömästi myös niiden löytävän entistä enemmän tukea politiikalleen kansalaisilta. Kukin puolue toki tekee itse duuninsa, mutta näin vasemmistoliittolaisena toivon vain ja ainoastaan menestystä molemmille näille puolueille.

Seuraavien vaalien jälkeen tähtäimessä on nimittäin punavihreä hallitus, jonka vahvistuksena voisi periaatteessa olla myös keskusta. Olen jo aiemmin kirjoittanut toiveestani modernin kansanrintaman suhteen, mutta valitettavasti skeptisyyteni tällaista ratkaisua kohtaan on lisääntynyt selkeästi.

Oikeistolaista politiikkaa tekevä Juha Sipilä on valinnut puolensa aina vain selkeämmin julistamalla käytännössä avoimen sodan ay-liikettä vastaan irtisanomislaki-intoilunsa myötä. Jos puolueen puheenjohtajana olisi esimerkiksi aidosti alkiolainen Tuomo Puumala, olisi tilanne monella tapaa toinen. Eikä keskustan konkariosastokaan ole tohkeissaan Sipilän linjausten edessä, esimerkkinä Mauri Pekkarisen vakuutuskuoria ja sijoitussäästötilia koskeva kritiikki. Kukaan ei kuitenkaan tohdi haastaa Sipilää kepussa. Ainakaan vielä.

Mutta millainen voisi olla punavihreän hallituksen ohjelma? Vasemmistoliitolla on tämän suhteen jo oma linjansa, koska puolueen 80-sivuinen, runsaasti konkreettisia esityksiä sisältävä hallitusohjelma on nyt julkaistu. Se kertoo siitä, miten Suomea kehitettäisiin, jos Vasemmistoliitto saisi yksin päättää. Puolueen esittämät linjaukset saavat tukea myös oikeistosta, koska esimerkiksi Kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Emmi Venäläinen kertoi tänään Twitterissä iloitsevansa Vasemmistoliiton kannatuksen kasvusta, koska puolueen vaihtoehto on johdonmukainen ja puolueen käymä keskustelu on rakentavaa.

Lienee selvää, etteivät kaikki tämän ohjelman asiat toteutuisivat yksi yhteen punavihreän hallituksenkaan politiikassa kompromissien taiteen vuoksi. Erittäin monet Vasemmistoliiton hallitusohjelmasta löytyvät asiat kuten aktiivimallin kumoaminen, alipalkkauksen kriminalisointi, opintotuen kohennus kuin myös ammatilliseen työvoimakoulutukseen suunnattavat satsaukset saisivat kuitenkin varmasti myös SDP:n ja Vihreiden kannatuksen taakseen.

Toivottavasti myös muut puolueet julkaisevat vastaavia papereita ennen vaaleja, koska silloin voidaan käydä keskustelua niiden yhteensovittamisesta ja mahdollisista hallituspohjista. Äänestäjiä kiinnostaa varmasti se, että tehdäänkö myös seuraavat neljä vuotta selkeän oikeistolaista ja mielestäni myös eriarvoistavaa ja ilmastolle ongelmallista politiikkaa vai modernia punavihreää politiikkaa, jossa halutaan edistää aidosti inhimillisemmän ja kestävän maailman kehittymistä. Suomesta on tehtävä hyvä maa kaikille, ei vain harvoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vasemmiston ongelma on se että sinne kerääntyvät yksinkertaiset ja lyhytnäköiset ihmiset. Kuten Sipilän kaudelta olemme oppineet, on myös mahdollista tehdä eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa jossa talous sekä työllisyys kasvavat. Vasemmisto ei kykenisi tuollaiseen ikinä juuri siksi ettei se näe nenäänsä pidemmälle.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Kuten Sipilän kaudelta olemme oppineet, on myös mahdollista tehdä eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa jossa talous sekä työllisyys kasvavat."

Tuo oli jo aika vahva todistus nykyisen hallituksen puolesta. Hienoa, että olet löytänyt itsellesi uskomisen kohteen!

PS. Todisteet uskosi puolesta taitavat olla yhtä löyhät kuin kaikkien muiden uskovaistenkin...

Pekka Pylkkönen

Tilastot ovat valmiit vasta vuoteen 2016 saakka. 2016 kuitenkin tuloerot supistuivat. Vahva kasvu työllisyydessä todennäköisesti jatkaa tuota linjaa.

Voin olla lopulta väärässäkin, mutta tuskin kuitenkaan. Aika näyttää.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #19

Ja, Pekka, tässä tulee esille juuri sinun uskosi: uskot hallituksen tekojen johtaneen kaikkeen tähän.

Itse en ole niinkään varma tästä. Omassa uskossani suuntaan katseeni paljon enemmän siihen, mitä maan ulkopuolella on tapahtunut ja tapahtuu. Sen lisäksi siihen, mikä on Suomen teollisuuden rakenne.

Tietenkin Suomen hallitus voi vaikuttaa asioihin eri tavoin, mutta se suuri kysymys on, miten paljon ja onko nykyinen hallitus todellakin auttanut - etenkin pitkällä aikavälillä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Aa, no joo, tuo on tietysti asia jossa on varaa laajempiin näkemyseroihin ihan perustellusti.

Itse olen yrittänyt etsiä hallitusta jonka aikana yhtä aikaa 1) talous olisi kasvanut ja 2) tuloerot olisivat pienentyneet, eikä tälläistä näytä ainakaan muutamaan vuosikymmeneen olleen. Normaalisti talouskasvusta näyttää seuranneen myös tuloerojen kasvua. Tällä kertaa palkankorotusten sijaan työpaikkojen määrä on kasvanut, joka voi olla tai olla olematta jossakin määrin hallituksen ansiota.

Sinänsä esimerkiksi työnantajamaksujen alentaminen ja 'solidaarisuusverojen' jatkaminen ovat politiikkaa jolla tälläisiä vaikutuksia voisi syntyä.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Äänestän Vihervassuja siinä vaiheessa, kun he tulevat levitoimasta
alas maankamaralle koko maailman pelastamisen koomasta heränneinä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kataisen punavihreä hallitus kasvatti työttömyyttä, kasvatti velkaantumisvauhtia, romahdutti viennin, käänsi positiivisen vaihtotaseen negatiiviseksi. Miksi ihmeessä pitäisi uskoa, että noista ajoista olisi jotakin opittu kun harjoitettu retoriikka viittaa täysin päinvastaiseen suuntaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hallituksessa oli punavihreä enemmistö.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #13

Voihan se näin olla (en muista tarkkoja lukuja, mutta voit varmaan antaa ne), mutta pääministeripuolue oli jotain aivan muuta kuin punavihreä...

Hallitushan oli samantapainen sateenkaarihallitus (tai sekamelskahallitus, jos niin haluaa sanoa) kuin Lipposen hallitukset aikanaan. Siinähän olivat mukana toisella puolella Kok, RKP ja KD, toisella SDP, Vas ja Vihreät. Lipposella taisi kyllä olla yksi puolue vähemmän.

Eli ei minun mielestäni tuossa yhteydessä edes pidä puhua mistään erityisen värin hallituksesta. Suoraan sanottuna pidän sitä laiskana argumentaationa.

Ja ihan vain varmennukseksi: pidän uskomattoman laiskana argumentaationa sitä, että sanotaan "punavihreä" ja sen pitäisi selittää kaikki asiat. Tässä voisi toivoa hieman lisäperusteluita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Houmasit varmaan, että blogisti kirjoitti, että punavihreä hallitus tekisi Suomesta hyvän kaikille. Kuten sanottu, noilla puolueilla jotka ovat nyt oppositiossa oli enemmistö edellisessä hallituksessa. He siis vaikuttivat ratkaisevasti hallituksen politiikkaan. Tulos oli surkea. Kyllä minun mielestäni on edelleen perusteltua kysyä, miksi pitäisi uskoa, että se tulos olisi nyt jollain tavoin parempi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #23

Ei Suomessa ole ollut oikeastaan oikeisto- tai vasemmistohallitusta aikoihin. Viimeksi sellainen on ollut 1991-95 ja silloin kyseessä oli oikeistohallitus. Tiedätkö sinä, koska ennen sitä oli yhden puolen hallitus?

Miten silloin meni Suomen taloudessa? Haluatko todellakin laittaa kaiken sen, mitä silloin tapahtui porvarihallituksen piikkiin? En minä ainakaan eikä varmaan kukaan muu, joka ymmärtää jotain.

Tiedän, että haluat kritisoida blogistin yltiöoptimistista asennetta, mutta saman kritiikin voisit yhtä hyvin kohdistaa kaikkiin, jotka sanovat "kunhan X on hallituksessa, kaikki on hyvin". Et luultavasti tee sitä? Silloin kysymykseni on, minkä takia? Kaikilla puolueilla on omat huonot ja hyvät aikansa.

Edellisestä hallituksesta: sen suurin ongelma oli se, ettei se saanut yhtään mitään aikaan! Mielestäni ongelma ei ollut hallituksen kokoonpano vaan se, että kaksi päähallituspuoluetta - Kokoomus ja SDP - eivät pystyneet tekemään yhteistyötä.

Toivon mukaan molemmat puolueet ovat oppineet jotain, sillä tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että seuraavan hallituksen pääpuolueet ovat jälleen Kokoomus ja SDP.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #24

Suomen viimeisin vasemmistoenemmistöinen hallitus oli vuodesta 1966 vuoteen 1970.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ja mitä tulee ilmastopolitiikkaan: Suomi on alentanut hiilipäästöjään EU-jäsenvaltioista eniten vuonna 2017 - Vihreiden ollessa samaan aikaan oppositiossa.
.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Eli mihin vihreitä tarvitaan, ei mihinkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyisessä vasemmistoliitossa ja vihreissä on hyvää tietynlainen arvoliberaalius, mikä on siis lähinnä persujen vastakohta. Myös kokoomuksesta löytyy vahva arvoliberaali siipi, mutta sieltä löytyy myös arvokonservatiiveja.

Oma liberaalisuuteni ulottuu kuitenkin myös talouteen ja silloin on mahdotonta kuvitella kannattavansa vasemmistoa. Vihreät ovat puolestaan poissa laskuista ilmastonmuutosvouhotuksensa vuoksi. Melkein voisi sanoa, että RKP olisi paras puolue ohjelmaltaan, mutta sen tämänhetkinen puheenjohtaja edustaa siellä pientä ruotsalaisfeminististä fraktiota.

Joten vaihtoehdot ovat sen verran vähissä, että kompromissien jälkeenkin valinta on tällä hetkellä aika helppo.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

EVAn tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan vihreiden ja perussuomalaisten liberaalisuudessa ei juuri ole eroja, joskin ne kohdistuvat eri asioihin. Kun puhutaan sananvapaudesta, talouden vapaudesta tai vapaudesta holhoksesta, perussuomalaist ovat liberaalimpia. Kun puhutaan identiteetion vapaudesa, vihreät ovat liberaalimpia.

Lähde:
https://www.eva.fi/blog/2018/08/24/vihreiden-ja-pe...

Pekka Pylkkönen

Oli aika mielenkiintoinen analyysi!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiitoksia linkistä - erittäin kiintoisa tutkimus.

Olin itse asiassa yllättänyt PS:n tuloksesta eli neljänneksi liberaalein puolue. En ollut niinkään yllättynyt siitä, että Keskusta ja Kristillisdemokraatit olivat vähiten liberaaleja.

Sinänsä muuten tutkimus tuntuu järkeenkäyvältä - PS:n liberaalisuus ei todellakaan koske kategoriaa "identiteetin vapaus". Tässä kategoriassa se oli selkeästi vähiten liberaali kaikista ryhmistä.

Juha on muuten oikeassa yhdessä asiassa: RKP on ainoa todellinen liberaali puolue tuon tutkimuksen mukaan - sitä paitsi se oli jopa listan ylimpänä ennan opiskelijoita ja 18-25-vuotiaitakin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Juha, ihmettelen tätä väittämääsi: "tämänhetkinen puheenjohtaja edustaa siellä pientä ruotsalaisfeminististä fraktiota."

Mistä ihmeestä olet saanut tämän käsityksen? Itselläni ei todellakaan ole sellaista käsitystä Anna-Maija Henrikssonista.

Valaise siis minua tietämätöntä, jotten joudu pimeässä vaeltamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän kuuluu siihen ruotsalaisten tiukkapipoisuuden matkijaporukkaan. Lainsäädännön malli halutaan hakea Ruotsista ja sieltä lähinnä yhteiskunnan feministisestä suuntauksesta.

Esimerkkeinä voidaan mainita prostituutiolainsäädäntö, alkoholilainsäädäntö, tasa-arvolainsäädäntö j.n.e. Stefan Wallin tai Carl Haglund eivät ole sellaisten kieltoarvojen peräänkuuluttajia.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #14

Juha, tämä on mennyt minulta täysin ohi, sillä en ole mitenkään huomannut noita asioita lukiessani sitä yhtä lehteä tai Yle Svenskaa. Onhan se ihmeellistä :-)

Voit tietenkin hyvin olla oikeassa - jostakinhan sinä olet saanut tuon käsityksen - mutta mielestäni nuo asiat eivät ole mitenkään olleet etusijalla hänen puoluejohtajakautensa aikana. Muita asioitakin on ollut pöydällä...

PS. Alkoholipolitiikasta en ihmettelisi ollenkaan - hänhän tulee Pohjanmaalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Yksi hänen teemoistaan on ollut se usein asiaperusteilla alas ammuttu naisen euro. Prostiuutiolainsäädännössä hän oikeusministerinä ollessaan esitti samaa lakia kuin Ruotsissa ostajan rankaisemisesta. Ja alkoholipolitiikassa on ennen viimeisintä lainsäädäntöuudistusta ollut esittämässä keskioluen siirtämistä Alkoon.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #17

"asiaperusteilla alas ammuttu naisen euro"

Et kai vain Juha kuulu niihin, jotka uskovat sukupuolten tasa-arvon olevan voimissaan palkoissa ja uramahdollisuuksissa?

Itse en palkkojen yhteydessä usko kumpaankaan ääripäähän, vaan kuulun siihen porukkaan, joka uskoo siihen noin 0,90 euroon, mutta olen sataprosenttisesti varma, että naisilla on yhä miehiä huonommat mahdollisuudet nousta korkeisiin asemiin.

Tilanne kuitenkin muuttuu koko ajan ja suoraan sanottuna sanoisin esim. sukupolikiintiöiden olevan miesten kannalta hyvä asia, sillä joskus tulevaisuudessa me tarvitsemme sitä.

Kiitoksia muuten muistutuksesta tuosta prostituutiojutusta - olin täysin unohtanut sen. Ja olen samaa mieltä kanssasi tässä asiassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Naisten mahdollisuuksia edetä urallaan voi toki ilmoittaa edistävänsä ilman, että ottaa teemaksi "samanpalkkaisuutta", joka kyllä on lainsäädännössä hoidettu reilaan jo kauan aikaa sitten. Samasta työstä maksetaan samaa palkkaa.

Tämä meni nyt hiukan sivuraiteelle tästä blogista, mutta takaisin päästäksemme muistutettakoon siis, että periaatteessa pidän RKP:n ohjelmaa ja yleisiä tavoitteita parhaimpina. Pahoittelin vain, että ovat valinneet Ruotsin tiukkapipoisuutta plagioivan puheenjohtajan.

Toimituksen poiminnat