Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmisto matkalla voittoon Ruotsissa

Suomen mediassa on kohuttu viime päivinä lähinnä Ruotsidemokraattien noususta länsinaapurimme reilun viikon päästä olevissa valtiopäivävaaleissa. Samaan aikaan on jäänyt lähes huomioimatta se, että suurin voittaja vaaleissa saattaa hyvinkin olla Vasemmistoliiton sisarpuolue Vänsterpartiet. Se on viime päivinä aktiivisesti mittauksia julkistaneiden Novuksen, Sifon ja Skopin mittauksissa saanut yli 10 prosentin kannatuksen. Kannatus on ollut aivan viime kuukausina nousujohteista. Vänsterpartietin kannatus oli vuonna 2014 5,7 %, joten se saattaa tuplata kannatuksensa.

Vänsterpartiet on viime vuosina toiminut erittäin aktiivisesti varsinkin eriarvoisuuden vastaisessa työssä ja vaatinut, ettei hyvinvointipalveluista tulisi olla mahdollista kahmia suuria voittoja. Se ei todellakaan kannata (eikä ole koskaan kannattanut) Ruotsin soten nykymallia, vaikka esimerkiksi Petteri Orpo väitti aivan toista valheellisesti Suomen kuntavaalitenteissä.

Vänsterpartiet on toisaalta tukenut myös demarijohtoista hallitusta tilanteiden mukaan ministeriaition ulkopuolelta, joten puolue on tässä mielessä kantanut osaltaan vastuuta Ruotsin politiikasta. Sinällään Vänsterpartiet eroaa Suomen Vasemmistoliitosta siinä mielessä, ettei se ole ollut koskaan suoraan hallitusvastuussa. Mutta tulevaisuus saattaa olla aivan toinen.

Jonas Sjöstedt on noussut Ruotsin selkeästi suosituimpien puoluejohtajien joukkoon. Hänen karismansa ansiosta Vänsterpartietin kunnonajoitus on osunut hyvin vaalipäivän lähetessä. Uskonkin, että myös Vasemmistoliitolla on Suomessa mahdollisuus aivan samaan eilen taas suosituimmaksi puheenjohtajaksi todetun Li Anderssonin johdolla. Vänsterpartietin vaaliteema ”Ruotsi kaikille – ei vain rikkaimmille” sopisi erittäin hyvin myös Vasemmistoliiton vaaliteemaksi tulevana keväänä.

Samankaltainen teemoitus on vahvasti pinnalla myös muilla hyvin menestyneillä eurooppalaisilla vasemmistopuolueilla kuten Englannin Labourilla. Oikeasti vasemmalla oleva Jeremy Corbyn on nimittäin nostanut puolueensa sloganiksi ”For The Many - Not The Few.”

Sinällään yksikään puolue ei voita vaaleja sloganeiden tai huippusuosittujen johtajien ansiosta. Niitä kuitenkin tarvitaan, koska asiasisällön lisäksi myös politiikan ulkokuoren on oltava kunnossa. Euroopassa vasemmisto on heräämässä vahvasti tulevaisuuden ongelmien edessä. Ruotsin vaalitkaan eivät heilauttane Suomen politiikkaa suuresti suuntaan tai toiseen, mutta viitteitä tulevaisuuden suhteen ne antavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Vasemmistolaisuus kuuluu osana Ruotsia, josta Suomi sen sitten kopio pari kolme piirua enemmän vasemmalle.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

LMAO.

Vain Vasemmistoliitossa logiikka toimii noin. Ruotsin sisarpuolueenne (anteeksi, että oletin sukupuolen) on Ruotsissa yhtä merkityksetön kuin feministipuolue.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Lisäilin vielä kirjoitukseen taustoittavia linkkejä. Ja olipa puolueesta mitä mieltä vaan, tuskin 10% kannatukseen yltävä puolue on täysin merkityksetön. FP:hen vertailu ontuu siinäkin mielessä, että FP ei näillä näkymin näytä ylittävän Ruotsin äänikynnystäkään ja se jäänee näin ollen valtiopäivien ulkopuolelle.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Vänsterpartiet ajaa myös 6 tunnin työpäivää ilmeisesti palkkoja laskematta.
Jos yhteiskunnan palkkataso on näin alimitoitettu niin ammattijärjestö LO on heikosti hoitanut tehtävänsä.

Risto Koivula

Toimituksen poiminnat