Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Kiitokset hallituksen politiikalle vasemmalta!

Pidän istuvan hallituksen politiikkaa erittäin huonona kokonaisuutena arvostellen. Tämä ei liene vasemmistopoliitikon näkemykseksi kovin yllättävä juttu, mutta samanlaisia arvioita on tullut kovin monelta asiantuntijatahoilta. Esimerkiksi itseään porvariksi luonnehtinut taloushistorian emeritusprofessori Markku Kuisma on luonnehtinut Sipilän hallitusta jopa historiallisen huonoksi.

Mutta koska kaikki ei ole aivan yksinkertaista, on myös Juha Sipilän hallitus tehnyt myös allekirjoittaneen mielestä hyviä linjauksia, joille on annettava kehuja. Tässä kirjoituksessa haluankin nostaa niitä esiin. Koko tekstin inspiroi eilinen uutisointi Sinisten ministeriryhmän kokouksesta, jossa puolue esittää jatkoa kertaalleen jo toteutetulle Lex Lindströmille, jonka myötä yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät ovat voineet päästä eläkkeelle.

Sinällään kyseinen laki ei ole mikään uniikki keksintö (aiemmin toteutettu nimillä Lex Andersson tai Lex Taipale), eikä työkyvyttömien ongelmat sillä todellakaan yksin ratkea. Yksittäisenä toimena se on kuitenkin erittäin tärkeä valo vailla toivoa työstä olevien ikääntyvien ihmisten ahdinkoon, joten toivottavasti tämä Lindströmin hanke etenee.

Myönteiseksi asiaksi varsinkin yrittäjien kannalta on mainittava se, että kuluvan vuoden alusta yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuta on tiputettu neljästä päivästä yhteen päivään. Tämä on merkittävä asia varsinkin yksinyrittäjien kannalta, joille on nyt parempi mahdollisuus ”rehelliseen” sairastamiseen ilman pelkoa siitä, että se vaikuttaisi dramaattisesti vaikuttaisi elantoon niin selvästi.

Pidän hyvänä myös tiettyjä infrastruktuurihankkeita, joita hallitus on käynnistänyt. Esimerkiksi kotikaupunkini Oulun kohdalla rakennetaan kiihkeästi moottoritien kohennusta uusine kaistoineen, siltoineen ja liittymineen. Tämän myötä myötä erittäin kovasti liikennöidyn nelostien autosumppu helpottuu tulevina vuosina. Tähänkin hankkeeseen on laitettu aidosti rahaa, koska sen kokonaiskustannusarvio on 155 miljoonaa euroa.

Myös monet osat alkoholilainsäädännön uudistuksesta saavat tukeni. Ne ovat helpottaneet esimerkiksi pienpanimoiden toimintaa ja ulosmyyntiä. Minäkin käyn ostamassa muutaman viikon välein hyviä oluita lähellä kotiani myymäläänsä pitäviltä, asiansa erinomaisesti osaavilta yrittäjiltä. Ongelmallisena pidän kuitenkin edelleen vähittäismyyntiin tullutta alkoholiprosentin nostoa 5,5%:een. Mutta jos osoittautuu useamman vuoden tarkastelujakson jälkeen, etteivät alkoholihaitat ole nousseet, on sekin uudistus ok. 

Yllä on siis vain muutama esimerkki hallituksen sinällään myönteisistä päätöksistä. Kokonaiskuvaa ne eivät kuitenkaan mitenkään muuta, koska esimerkiksi sote-sekoilut, työntekijöiden kyykytys, sosiaaliturvan leikkaukset ja niin monet muut asiat vetävät hallituksen arvosanan erittäin paljon miinukselle. Maailma ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoinen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Täältä lähti yksi kommentti pois siinä olleiden ampumistörkeilyiden takia. Samalla lähti sinällään ihan asiallinen huomio siihen kommenttiin, mutta koska tekniikka edellytti tätä, ei voi mitään. Rankkakin kritiikki on tervetullutta, mutta tuossa meni raja.

Pekka Pylkkönen

Työntekijöiden kyykytys on propagandaa ja sosiaaliturvan leikkaukset tervetulleita.

T. Työntekijä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sosiaaliturvan leikkaukset tervetulleita."

Ulkomaiset sosiaaliturvan käyttäjät tervetulleita, menoja ei ole vielä tarpeeksi.

Toimituksen poiminnat