Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Keskustan aluepolitiikka on kaksinaamaista

Yle julkaisi tänään mielipidetutkimuksen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista haluaa valtion tukevan koko Suomen asuttuna pitämistä. Tästä riehaantuivat varsinkin keskustalaiset poliitikot, jotka pääministeriä myöten hehkuttivat somessa gallupin tuloksia.

Kepulaiset osoittivat kuitenkin tässä(kin) asiassa kaksinaamaisuutensa. Sipilän johtama hallitus on tehnyt politiikkaa, joka on näivettänyt maaseutua. Hallituksen hyvinkin horjuvalla pohjalla oleva sote-uudistus keskittäisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä palveluita maakuntakeskuksiin.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on väläytetty hyvinkin vahvasti jo lähes kymmenen terveyskeskuksen vuodeosaston sulkemista nimenomaan maaseutumaisista pitäjistä hallitus-soten myötä. On hyvä nostaa esiin myös keskustalaisen ministerin antama, nimeltään jo paljon puhuva keskittämisasetus, joka on uhka alueiden sinällään korkeatasoiselle erikoissairaanhoidolle. Sitä vaarantaa myös hallituksen politiikkaan kuuluva päivystysasetus, joka uhkaa nyt muun muassa Raahen sairaalan leikkaustoimintaa. Kyseistä asetusta kritisoi kuukausi sitten esimerkiksi Väyrys-veivauksen myötä tehtäväänsä noussut keskustalainen tuore kansanedustaja Hanna-Leena Mattila.

Ylläolevat muutamat pienet esimerkit kertovat siitä, että kepu pelaa kaksilla korteilla aluepolitiikassaan. Ja esimerkiksi ministeri Bernerin liikennepolitiikka olisi vielä aivan oma lukunsa. Juhlapuheissaan ja somekommenteissaan puolue on mielellään syrjäseutujen tuki ja turva, mutta teot osoittavat toista. Toki myönteisetkin asiat tämän suhteen on nostettava esiin, kun syytä on. Esimerkiksi on hienoa, että Oulaskankaalla synnytetään tuoreen linjauksen myötä aiemmista uhkakuvista huolimatta ainakin vuoteen 2021 asti.

En epäile sitä, etteikö lukuisa keskustalainen olisi aidosti huolissaan kasvukeskuksien ulkopuolisista alueista (eli kodeistaan), mutta reaaliteetit puolueen hyvin oikeistolaisesta politiikasta osoittavat usein vallan muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Oulaskankaan synnytysten jatkuminen on puhdasta vedätystä kepulta, valmistautuvat kevään 2019 eduskuntavaaleihin. Ympäristökuntien asukkaille annetaan pieni porkkana ja toivotaan että äänet tulisivat keskustalle.

Ari Ojala

Laitatko linkin päätöksestä missä sanotaan, että Oulaskankaan synnytykset ei jatku?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Nyt en aivan ymmärrä. Tuossahan kirjoitan, että ne jatkuvat (hyvä niin!) ja taitaa olla linkkikin STM:n sivulle asian suhteen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tässä sinulle linkki, synnytykset jatkuvathttps://www.pyhajokiseutu.fi/uutiset/ministerion-poikkeuslupa-ratkaisee-synnytykset-jatkuvat-oulaskankaalla-vuoden-2021-loppuun-6.26.1566667.8a61a27829

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Voi surkeuden surkeus kun Ylen teettämän tutkimuksen mukaan 79 % ihmisistä haluaa asua maaseudulla.
Sehän nyt ei ole Vasemmistoliiton kuntapolitikon mieleen vaan ihmisten asuinpaikka pitäisi määrätä kuin Neuvostoliitossa ikään.

Olisiko nyt syytä myöntää että meillä pitää olla vapaus valita asuinpaikkamme vaikkei R kioskia vieressä olisikaan ja kauppaankin olisi reilusti matkaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Minä olen valinnut asuinpaikkani, R-kioskia meillä ei ole ollut 12 vuoteen. Erittäin hyvin on pärjätty ilman R-kioskia.

Seppo Simonen, mieti, mieti ja mieti. Vasemmisto tuskin on syyllinen nykyiseen politiikkaan.

Näin se menee, johonkin täytyy purkaa oma turhautuneisuus.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kepulla näyttää olevan todellinen tuska Oulaskankaan synnytysten suhteen, jokainen perhe jotka käyttävät Oulaskankaan palveluja synnytyksessä on keskustalainen perhe. Ei yleistetä, suurin osa näistä perheistä keskustalaisia.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mielestäni "kaupunki vastaan maaseutu" -keskustelua voisi pohtia ns. kaksoiskuntalaisuuden kautta:

Tulisi säätää laki, että suomalainen voisi olla halutessaan kirjoilla yhtäaikaa omalla asuinpaikkakunnallaan sekä omalla kesämökki- tai 2-asuntopaikkakunnallaan.

Näin valittuaan ko. henkilö maksaisi veroja molempiin kuntiin. Näin hän myös saisi halutessaan esim. sotepalveluja molemmilta paikkakunnilta/molemmilta maakunnilta.

Molemmat paikkakunnat saisivat verovaroja omaan kehittämistoimintaansa ja sote-palveluitakin voitaisiin tasaisemmin yllä pitää koko maahan.

Näin toimien koko maa pysyy asuttuna ja kaikki tulevat pärjänneeksi - niin kaupunkilaiset kuin maalaisetkin. Näin myös maamme ruoka- ja huoltovarmuus pysyy paremmalla tasolla.

Ja kyllä ne henkisetkin arvot tulevat näin paremmin turvattua, jota ainutlaatuinen elävä maaseutu meille kullekin tarjoaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä edelliseen viestiini liittyen tuore selvitys kaksoiskuntalaisuudesta:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

---

- -"Vehviläinen pohdiskelee, voisiko veroista osan maksaa toiseen kuntaan. Tämä on yksi tärkeä asia, joka tulee selvittää.

Hän myöntää, että kaksoiskuntalaisuuden toteuttaminen ei ole yksinkertainen hanke ja vaatii isoja lainmuutoksia. Silti sen toteuttamista on hänen mielestään vakavasti harkittava.

Kaksoiskuntalaisuus on noussut alkuvuoden aikana voimakkaasti keskusteluun.

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen ihmetteli Kuntalehden (2/2017) haastattelussa helmikuussa, miksei kaksoiskuntalaisuus ole mahdollista.

– Miksei me sallittaisi kaksoiskuntalaisuutta, kun yhä useammat eläköityneet ja etätyöläiset käytännössä asuvat kahdella paikkakunnalla, hän kysyi.

Kaksoiskuntalaisuuden salliminen olisi Aaltosen mielestä parasta aluepolitiikkaa, jossa ei menetä kukaan. Verotuksen voisi jakaa suhteessa sen, mukaan kuinka paljon oleskelee kunnassa, hän visioi." - -

Lähde:

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/kaksoi...

Toimituksen poiminnat