Puheet arvauskeskuksista roskakoppaan

Tänään julkaistu Alma-tutkimus osoittaa selvin luvuin suomalaisten haluavan hylätä Sipilän hallituksen läpiajaman markkinoiden jylläykselle pohjaavan sote-uudistuksen. Tutkimuksesta näkyy toisaalta ”ei osaa sanoa” –vastausten (34% vastanneista) muodossa todennäköisesti juuri se, kuinka iso osa ihmisistä on ymmärrettävällä tavalla tippunut kärryiltä asian suhteen jo kauan sitten.

Tutkimus paljastaa myös sen, kuinka erittäin iso osa ihmisistä on tyytyväinen nimenomaan käyttämiinsä julkisen terveydenhuollon palveluihin. Jopa 83% viimeisen vuoden puolella julkisia terveyspalveluita käyttäneistä oli vähintään tyytyväinen niihin itsensä tai perheenjäsenensä osalta. Tämä tieto lämmittää kovasti allekirjoittanutta julkisella puolella työskentelevänä terveydenhuollon ammattilaisena. Tämä kertoo myös siitä, että esimerkiksi puheet arvauskeskuksista on syytä heittää roskakoppaan. Julkisella puolella osataan tehdä asiat huippuhyvin, vaikka toki petrattavaa sielläkin on. Oppia voi ottaa pörriäisiltäkin, kuten aiemmin olen kirjoittanut.

Julkinen terveydenhuolto kärsii kuitenkin resurssipulasta. Sen sijaan, että nyt laitettaisiin lisäsatsauksia hallituksen kaavailemalla tavalla monikansallisten sote-konsernien voiton kasvattamiseen, olisi samat panostukset syytä tehdä julkiselle puolelle. Esimerkiksi HUS:n johtaja Aki Linden on esittänyt lisää lääkäreitä palkattavaksi juuri terveyskeskusten puolelle.

Lisärekrytoinnit toki maksaisivat jonkin verran, mutta toisaalta tarttuminen ongelmiin jo terveydenhuollon ruohonjuuritasolla estäisivät niiden kasvamisen kallista erikoissairaanhoitoa edellyttäväksi ja vähentäisivät ennen kaikkea inhimillisiä ongelmia ja ihmisryhmien välisiä terveyseroja. Tähän jos yhdistäisi myös lääkärikoulutuksen tason kokonaisvaltaisen kohentamisen, niin terveydelliset ongelmat tulisivat kustannustehokkaasti hoidettua nimenomaan hyväksi koetulla julkisella puolella.

Eivätkä kustannuksetkaan ole räjähtämässä käsiin oikeasti. Kuntaliitto kertoi tällä viikolla, että suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset pysyivät vuonna 2017 samalla tasolla kuin aiemmin. Keskisuurissa kaupungeissa kulut jopa laskivat. Uudistuksia sote-puolella tarvitaan leveämmille harteille, koska pienissä kunnissa on toisaalta suuria ongelmia. Maakuntauudistus olisikin hyvä toteuttaa, mutta julkisten sote-palveluiden pohjalle. Niitä pitää hienosäätää, ei romuttaa.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu