Tolkun miehestä norsunluutornin pääministeriksi

Juha Sipilä ratsasti Keskustan puheenjohtajaksi uudistajan viitta harteillaan. Hän tuli politiikkaan yritysmaailmasta ja loi oppositiossakin itsestään kuvan sillanrakentajana. Sipilästä piirtyi mielikuva nöyränä, mutta jämptinä miehenä, joka tekee minkä lupaa. Hän antoi hyviä vinkkejä niin oikealle kuin vasemmalle. Ihmiset luulivat, että hän olisi ihan aidosti järkikaveri. Lupasipa Sipilä jopa, että häntä saa potkaista polvitaipeeseen, jos hänestä tulisi tavallinen poliitikko. Kansa antoi vaaleissa 2015 palkintonsa Sipilälle.

Pääministerin pestissä kaikki on toisin. Takki on todellakin kääntynyt. Sipilä ei ole kuunnellut ketään tai mitään hänen omien viiteryhmiensä ulkopuolelta. Sipilä on ollut ylimielinen ja ajoittain jopa uhkaava niin mediaa kuin tiedettä kohtaan.

Oppositiopuolueista nyt puhumattakaan. Toki on selvää, että hallituksen on sen itsensä uskottavuuden vuoksi vedettävä selviä linjauksia. Silti hallituksen tehdessä kaikkien aikojen mittavinta uudistusta suomalaisessa palvelu- ja hallintokentässä, olisi uskonut, että tämä järkikaveri ottaa mukaan laajemman rintaman tekemään erittäin monen vaalikauden yli ulottuvaa uudistusta. Se olisi ollut tolkun miehen teko.

Näin ei käynyt. Hallitus runnoo vain muutaman kansanedustajan enemmistöllä sote- ja maakuntauudistusta lävitse. Kaikki tosin tietävät liki main kaikkien asiantuntijoiden pitävän koko kuviota todella ongelmallisena kaikella tapaa. Sipilälle tämän esiin nostaminen on tosin ”hölynpölyä” tai ”hyödytöntä keskustelua”.

Hän ei ole paljoa korvaansa lotkauttanut esimerkiksi maamme osaavimpien oikeustieteilijöiden, Juha Lavapuron ja Tuomas Ojasen, arvostelulle maakuntavaalien kestämättömästä aikataulusta. Kritiikkiin on yhtynyt myös hallituksen oma laillisuusvalvoja oikeuskanslerinvirasto.

Sipilän oma puolue on maksamassa johtajansa piittaamattomuudesta muita kohtaan erittäin kovaa laskua. Puolueiden imagotutkimuksessa Keskustan luottamus on romahtanut valtavasti ja johdon vetovoima on olematon. Ennen kaikkea hälyttävää on, että 40% ihmisistä pitää sitä ylimielisenä puolueena. Ennen eduskuntavaaleja 2015 luku oli lokakuussa 2014 vain 15%.

Suomalaiset eivät ymmärrettävästi pidä päättäjistä, jotka eivät kuuntele muita ja ota hyvistä neuvoista vaaria. Ja varsinkin jos on rakentanut oman poliittisen pääomansa ”tolkkuudelle”, on todella ongelmissa jos osoittautuu aivan toiseksi kuin ennemmin. Paavo Väyrynen lieneekin kaikessa korkkiruuviudestaan huolimatta siinä harvinaisen oikeassa, että Keskusta on kulkemassa Sipilän johdolla todella suureen vaalitappioon. Kepulaiset näkevätkin tulevaisuudessa, että köyhän asian ja alkiolaisuuden unohtaminen käy todella kalliiksi.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu