Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Nuorsuomalaiset 2.0?

Poliittisten mannerlaattojen liike vaikuttaa jatkuvan. Ensiksi perussuomalaiset nousivat, vajosivat ja hajosivat. Seuraavana vuorossa on ilmeisesti oikeistokentässä tapahtuva murros. Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner kun ovat ilmeisesti puuhaamassa uutta liikettä, jonka johtotähtenä lienee oikeistolainen markkinaliberalismi. Liikkeen tuloa pohjustavan, Jungnerin muutama päivä sitten julkaiseman kolumnin voi lukea täältä. Kovin maanläheiseksi sitä ei voi luonnehtia, koska esimerkiksi tällainen kahden korkeakoulututkinnon ihminen joutui selvittämään ”disruption” tarkoituksen sivistyssanakirjasta.

Yhtä kaikki. Kokoomuksen johdossa tykättäneen kyttyrää, eikä Vihreissäkään välttämättä olla tohkeissaan. Ei, vaikka puolueen virallinen uusliberaali Antero Vartia ehti irtisanoutumaan koko hankkeesta.

Noh, mitäs tämä sitten tarkoittaa suomalaiselle yhteiskunnalle? Omalla tapaa kyseessä on mahdollisesti nuorsuomalaisten paluu. Kyseinen jo poliittiseen historiaan vaipunut puolue sai suuren kohun siivittämänä kaksi kansanedustajaa vuoden 1995 vaaleissa. Mikäli koko kuvio etenee, tulee oikeistolaiselle politiikan teon kentälle pro-bisnes –vaihtoehdon sijasta pro-market –valinta.  Ja se saattaa oikeasti olla huomattavasti houkuttelevampi monelle Lepomäen ja Harkimon hengenheimolaiselle, jotka uskovat kohtuullisen rajoittamattomaan markkinatalouteen.

Tällainen puolue (tai miksi se aikookaan itseään kutsua) olisi mitä todennäköisimmin myös leikkaamaan yritystuista, jotka ovat monella tapaa ongelmallisia puhtaalle kilpailuajattelulle. Tähän ns. porvarihallitus ei tunnetusti kyennyt. Tietyt yritykset kun olisivat kärsineet.

Jungner ja Harkimo saattavat myös esitellä poliittisen liikkeensä puoluekentän ulkopuolisena toimijana, joka olisi ikään kuin puhdas pulmunen ja kirkasotsainen uudistaja. Tämähän toki on kikkailua, koska kyseiset herrat ovat yhteiskunnallisia pelaajia jos jotkut. He ovat myös osa vakiintunutta eliittiä. Ulkokuoren tarkoitus olisi hämätä ja näyttää hyvältä mediassa. Ehkä tarkoitus ei olisi aivan läpinäkyvästi kopioida Emmanuel Macronia, koska epäaito ”kansanliike” (kuten vaikka siniset) ei varmasti ole menestys. Tai kenties toimintamallia haetaan Italian viiden tähden liikkeestä, jossa poliittiset kannat muodostetaan nettiäänestyksen pohjalta. Tosin siinä saattaisi käydä niin, että ihmiset äänestäisivät väärin johtajiensa mielestä.

Tosin Jungnerista tai Harkimosta ei välttämättä olisi tämän liikkeen aidoksi johtohahmoksi. Ainakin jos äänissä mitataan, ei esimerkiksi Mikael Jungnerin viimeisin vaalimenestys ollut kovinkaan häävi. Vuosikausia kestäneestä valtakunnan julkisuudessa paistattelusta huolimatta varavaltuutetun pestiä ja 379 ääntä kuntavaaleissa Helsingissä ei voine pitää aivan putkeen menneenä kuviona.

Se, mitä tämä liike voi saada aikaan lyhyellä tähtäimellä, olisi sote-uudistuksen kaatuminen. Eikä se olisi laisinkaan huono asia. Harkimo tunnetusti on sen äärimmäisen suuri kriitikko. Ja tiedä vaikka hänen kelkkaansa lähtisi useampikin kokoomuksen kansanedustaja. Tähän yhtälöön kun lisää sen, että aika moni sininen on varmasti huomannut poliittisen tulevaisuutensa mustaksi, saattaa tulijoita olla laajemmaltakin rintamalta. Mielenkiintoista on sekin, että Elina Lepomäen kirja Vapauden voitto ilmestyy ensi viikolla. Osoittautuuko se uuden liikkeen suureksi poliittiseksi manifestiksi?

Mutta jos (ja jos ja jos) tämä liike todella tempaisee maton hallituksen jalkojen alta, saattavat eduskuntavaalitkin aikaistua. Ja se tietää myös sitä, että tämänkin vasemmistopiirin puheenjohtajan vapaa-ajan ongelmat ovat erityisen hyvin ratkaistu aina niihin asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Myös vasemmistossa kaivattaisiin selkeää jakoa duunaripuolueeseen ja punaviherfemakkosossupummipuolueeseen. Nyt ne ovat sekaisin jokaisessa vasemmistopuolueessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki, mikä johtaisi soten ja tämän hallituksen kaatumiseen on kannatettavaa.

Kokoomuksessa varmsti aiheuttaa ison myllerryksen, riippuu tietenkin siitä ketä tuohon on liittymässä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Näin on.

Huonoin hallitus minun elinikänäni, ja niitä huonoja on ollut tässä kyllä ennenkin

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vai pro market - Harkimo junaili juuri miljoonia veronmaksajien rahoja suuryritys MTV3:lle. Ne rahat menivät kankkulan kaivoon.

https://www.marmai.fi/uutiskommentti/nyt-menevat-m...

Jos Harkimolla olisi oma puolue, venäläisten bisnesten toimintaedellytykset Suomessa varmaankin helpottuisivat. Se ei olisi välttämättä niin huono asia, riippuu miltä kannalta asiaa katsoo.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Perusteilla lienee uudentyyppinen ökypuolue niille joille kokoomuskaan ei ole tarpeeksi ylevä. Paremmin kuin hyvin pärjäävät sitten liittykööt ja antakoot äänensä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olin itse perustamassa sitä edellistä Nuorsuomalaista puoluetta. Yhden kauden puoluehallituksessakin. Siitä sai sen verran realismia, ettei median kiinnostus vielä riitä uudistusmielisen liberaalipuolueen kannatukseen äänestäjien keskuudessa.

Kansalaisten keskuudessa eurooppalaisuus, älyllisyys ja liberaalius ovat yhdistelmänä paljon harvinaisempia kuin vaikka avoin rasismi. Rasismilla saa näköjään kahdeksan prosentin kannatuksen. Erilaiset liberaalit viritelmät ovat aina kituneet prosentin kannatuksen kieppeillä.

Jälkikäteen ajatellen työmarkkinoiden yleissitovuuden purkaminen ja kirkon erottaminen valtiosta olivat ainoat Nusujen tavoitteista, jotka ovat vielä toteutumatta. Kyllä maailma pakottaa nämä hitaammatkin puolueet muuttamaan linjaansa. Liian hitaasti, mutta kun seinä on viimein vastassa, niin sitten.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Rasismia löytyy jokaisesta puolueesta sillä perusteella, jolla kommentoija sitä nimittää, joten kyllä tuo kannatusprosentti kaikissa puolueissa huomioon otettuna on paljon suurempi. Sitten voidaan myös tuoda esiin ja todeta, että kaikissa puolueissa esiintyy myös perustuslain suojan tarkoittamaa yhdenvertaisuuden puute sekä suvaitsevaisuuden puutetta. Noiden prosenttimäärä onkin sitten jo paljon paljon suurempaa kuin kahdeksan prosentin luokkaa ja on siten hälyyttävämpää.

https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/98512...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tällä hetkellä persuilla on agendalla vain yksi teema ja silläkin näyttää löytyvän kannatusta. Paljon enemmän kuin liberaaliudelle. Siksi en kovin paljon sijoittaisi vedonlyöntiin tuon uuden poliittisen liikkeen suhteen. Pitäisi tuntea paremmin äänestäjät, jotta voi luoda toimivan brandin. Hyvällä idealla ei pitkälle pötki jos kansalaiset eivät sitä tajua.

Petri Hämäläinen

#5 - Aivan samoin kuin nätisti “raseistiksi” kutsumiesi 8 tai 15 prosentin suomalaisten mielipide maahanmuutosta. Se toteutuu Euroopan laajuisesti. Aivan varmasti. Mutta hitaasti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuten muistat, ei olisi tullut Nusuistakaan yhtään mitään, jollei olisi ollut mukana sitä yhtä, joka lupasi heti alussa maksaa kaikki vaalikampanjan laskut ja myöskin hoiti ne. Nyt on kai kysymys siitä, että tahot, joilla on liikaa rahaa, haluavat oman puolueen, jonka kautta päteä. Tätä soisi äänestäjien hieman miettivän kun tietää Harkimon taustat.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jungnerilla on sen verran vankkaa kokemusta puoleen rahataloudesta puoluesihteeriajoilta, ettei varmaan lähde tekemään mitään aloitteita jos taustalla ei ole pari miljoonaa kassassa ja joku lupaus lisärahoituksesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Harkimo on kärkinimiä, jos valitaan Suomen Trumpia. Toivotaan, että puolueet uudustuvat ja sen lisäksi syntyy vielä tämä uusi puoluekin. Näin äänestäjien valinnanvapaus lisääntyy.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näiden uusien viritysten merkittävin arvo onkin siinä, että ne kiihdyttävät muutosta vanhoissa puolueissa. Viimeinen puolue, joka onnistui ponkaisemaan eduskuntaan tyhjästä ja vakiinnuttamaan paikkansa on Vihreät. Nusutkin onnistuivat kerran pääsemään läpi, mutta siihen se jäi. Sinisten kanssa on vaikea veikata kun ei tiedä missä vaalipiirissä heillä nyt on vahvin kannatus. Uudeltamaalta voi yksi mennä läpi joka tapauksessa jos kestävät kasassa vaaleihin saakka.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivottavasti tästä alkaa hallituksen lähtölaskenta!

Ensin sote ja hallitus nurin ja sitten uutta puoluetta pystyyn!

--

Pro-market puolue todellakin tarvittaisiin, mutta ei toki markkinauskovaisten puoluetta eli ns "markkinat pelastaa kaiken"-jeesustelua.

Agendalla voisi olla esim. pankkien siirtäminen lopultakin markkinatalouteen poistamalla niiltä valtion takuudet ja vakuudet.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvä aika sinänsä, sillä SDP voittaa ensi vuoden vaalit.

Sitten onkin taas maa syvällä suossa taloudenpidon keskittyen veronkorotuksiin ja velkatalouteen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Vuonna 1990 valtion velka oli noin 9,5 mijardia ja hallitus oli Kokoomusvetoinen. 1991 hallituksen pääministeripuolueeksi tuli Keskusta.
Vuosina 1990-1995 velka nousi noin 60 miljardiin. Vuonna 1995-2003 oli SDP pääministeripuolueena ja velka nousi 63,3 miljardiin. Vuodesta 2003 vuoteen 2016 on ollut vaihtelevasti Keskustan ja Kokoomuksen vetämiä hallituksia. Vuonna 2016 velkaa oli 102,3 miljardia. Viimeisten 26 vuoden aikana on vasemmistovetoiset hallitukset siis ottaneet velkaa noin 3 miljardia kun taas oikeiston vetämät hallitukset ovat ottaneet noin 90 miljardia.

Toki SDP on ollut mukana esimerkiksi Kataisen hallituksessa mutta sekin oli Kokoomusjohtoinen eli Kokoomuksen siunauksella tehtiin kaikki päätökset hallituksessa ( kun ja jos tehtiin tai yritettiin tehdä).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saamme kiittää onneamme siitä, ettei vaikeiden vuosien aikana ole ollut vasemmistovetoisia hallituksia. Jo nyt on velan määrä kasvanut huikeasti, mutta miten olisikaan ollut asian laita vasemmistohallituksen kyseessä ollessa. Mitä kauemmaksi vasemmalle mennään sitä suruttomammin on peräänkuulutettu lisävelan ottamista "hyvinvointiyhteiskunnan" edellyttämien menojen kattamiseksi. Vasemmistoliitto eritoten on jopa voimakkaasti kritisoinut nykyhallitusta siitä, ettei se ole ottanut enempää lainaa, kun halvalla saa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Muistaakseni joskus oli suuria puolueita SKDL ja SKP.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Maailma menee ihan eri suuntaan kuin Kepu kuvittelee. KL: "Emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen tiivisti asian Kauppalehden Optiossa (27.11.15). "Suomessa tarvitaan alueellista saattohoitoa. Kaikkien seutujen kohtaloa ei voida kääntää, vaikka maakunta- ja kuntajohtajien suunnitelmat lepäävät kasvussa. Todellisuus ei mene siihen suuntaan."

Kaupungistumisasteella on suora kytkös innovointiin ja tuottavuuteen. Loikkanen muistutti siitä, että pääkaupunkiseudun pinta-ala on vain 0,2 prosenttia koko maan pinta-alasta, mutta alueella asuu 20 prosenttia Suomen väestöstä ja maan bruttokansantuotteesta tuotetaan pääkaupunkiseudulla 30 prosenttia.

Kasvualueisiin panostamalla pystytään parhaiten kohottamaan yhteistä kakkua. Tästä liikenee siivu myös taantuville alueille.

Keskustan viesti on suunnattu sen peruskannattajajoukolle, jossa haikaillaan aluepolitiikan perään. Puolue käyttää tunnetilan edukseen. Arkirealismi voi kuitenkin olla aivan jotain muuta."

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Kari
Olen samaa mieltä kanssasi siitä että kasvualueisiin tulee panostaa.
Unohtamatta että elävän ja tehokkaan
Aluekehittämisen lähtökohta ja perusta on liikenne ja viestintä.

Viestintä on hoidettu kohtalaisesti. Kaikki ja koko maassa ovat viestintäverkkojen

Aluekehittäminen on unohtunut maassamme täysin tavaraliikenteen osalta.

Hallitus ja eduskunta on kyetty lobbaamaan ja media pitämään (mm MTV tyypillinen esimerkki= liikennevirasto myöntää tuet/ Liikenneministeriön esityksiä ei kritisoida MTV:llä) suunsa supussa tehdyille ratkaisuille .
Meidän Tavaraliikenne järjestelmässä on vain kaksi verkkoa. Maantie ja raideliikenne.

Käytännössä Järvi Suomen alueesta on tehty tietoinen logistinen pussinperä josta kuljetukset rannikolle ja rannikolta suoritetaan pelkän maaliikenteen avulla.
Vertailukohdaksi ottaisin sen että kaikille Suomen sorakuopille on rakennettu hyvät asfaltti tiet mutta ne ovat kapeat ja vain paketti autoile tarkoitetut ja kyseiset paketti autot tuovat soran lähimpiin terminaaleihin (kaupunkeihin ) ja valtio tukee sekä soraterminaalien rakentamista ja soran kuljetusta montuilta terminaaleihin ,joista rekat jakelevat ne sitten rakennuskohteisiin …. ja muuta kuljetusvaihtoehtoa ei sitten suomalaisessa tiedemaailmassa eikä valtionhallinnassa oteta keskusteluun eikä tutkimuksen alaiseksi
http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/146812/...
Jossa voittaja on täysin selvä: Suomen rannikkoalueet ja erityisesti Helsinki

++++

Jotkut tulevaisuuden tutkijat sitten kymmenien vuosien toiminnan jälkeen tuovat esiin uutena asiana että muutakin kuljetusvaihtoehtoja alueiden kehittämisiksi löytyy :

++

eli
Eduskunta on julkaissut 18.04.2018 uuden version vuoden 2013 julkaisusta ”Suomen sata uutta mahdollisuutta ”

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/jul...

sivulla 263 kohdassa 2.4.33 (033)** kuvataan radikaalia vesiliikennettä vaihtoehtona kalliisiin maantie ja raideliikenne logistiikkaan erityisesti Järvi Suomen alueella (läes 30% suomen viennistä ja tuonnista) .

Taustaa ja erityisesti Sisävesiliikenteen osuutta Suomalaisen logistiikan osalta ja sen kehittämistarvetta ja nykyisiä pullonkauloja selvitetään samoin tänään aukaistuilla www.sisavesi.fi sivuilla.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no näitä pikkupuolueita on jo aika paljon.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Suomalainen vaalimatematiikka karsii ne pitkässä juoksussa. Paavo Väyrysen puolueella on 30 jäsentä (?). Muutosvoima?
Moni on kysellyt silmät ymmyrkäisenä, miksi se puolue on ylipäänsä perustettu, kun se ei osallistunut edes presidentinvaaleihin. No puolueen johtajan - oman vaalikampanjan rahoitukseen se kuitenkin kelpasi, josta nyt sitten käytänee oikeutta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Uudessa politikoinnissa on muotia, että esiinnytään tulevansa politiikan ulkopuolelta. Harkimon ja Jungnerin ideoissa kyse on varsin oikeistolaisesta "vahvojen oikeus"- ajatuksista. Vaikka joukossa varsin kannatettaviakin ja arvostan molempia miehinä, jotka kulkevat omia polkujaan.
Tai siis omia polkuja kulkevina ihmisinä, näin korrektisti tasa-arvon aikaan.
https://guitarkonkari.wordpress.com/2018/04/02/ide...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markkinaliberaalipuolue olisi aivan toivottava, joko omana puolueenaan tai sitten uudistuneena kokoomuksena.

Sitä työstämään pitäisi kuitenkin valjastaa toisenlaiset voimat kuin Harkimo ja Jungner. Pääideologiksi sopisi Lepomäki, mutta jostain pitäisi löytyä vielä vakavasti otettava "populistijohtaja" keräämään näkyvyyttä. Jungnerilla ei ole älyä tai karismaa ja Hjallis ei ole fundamentaalisesti oikealla sektorilla ideologisesti.

Osa nykyisistä suuryhtiöistä on saavuttanut asemansa nimenomaan vapaan markkinatalouden kautta (osa jotenkin toisin), mutta yhteistä kaikille suuryhtiöille on, että ne pyrkivät sementoimaan asemansa myötävaikuttamalla kilpailun tyrehtymiseen omalla sektorillaan ja kun niiden taloudellinen valta on huomattava, niillä on liian suuri poliittisen lobbauksen potentiaali. Nykyinen kokoomus on "kärsinyt" tästä.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Eipä muuten vielä tullut Nuorsuomalaiset 2.0:sta, tai oikeastaan jos katsoo historiaan pidemmällekin, niin tietenkin Nuorsuomalaiset 3.0:sta. Mutta odotetaanpa lauantaita ja Ylen Ykkösaamua telkkarissa, jossa muuan Hjallis Harkimo on näemmä haastateltavana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Keski-ikäisten miesten kapinaliike = Vanhasuomalaiset eli Vasut (Marita Vuorinen)

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246679-lahteet-il...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Se, mitä tämä liike voi saada aikaan lyhyellä tähtäimellä, olisi sote-uudistuksen kaatuminen. Eikä se olisi laisinkaan huono asia. Harkimo tunnetusti on sen äärimmäisen suuri kriitikko."
Lukekaa HS tänään A31-32. Siinä kysytään, kaatuuko sote rahoitusongelmiin! Kuulemma vakuutusyhtiöiden johtajat odottavat huuli hölpällään, että sote kaatuisi! Se avaisi uudet markkinat ja pelikenttä vapautuisi. Sote-vastustus on osin tätä - lobbausta villin terveysbisneksen puolesta. Se on vain puettu muuksi mutinaksi.

Toimituksen poiminnat