Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Asiakasmaksuja kohtuullistettava

Hallituksen versio sote-uudistuksesta on äärimmäisen ongelmallinen tavallisen tallaajan kannalta. Lukuisista sen kompastuskivistä on puhuttu paljon julkisuudessa. Mutta kuinka moni tietää sen, että hallitus aikoo kaikessa hiljaisuudessa ajaa asiakasmaksuja koskevan lainsäädännön lävitse syksyllä muusta kokonaisuudesta erillään? Tämä on käsittämätöntä asiakasmaksujen ollessa keskeinen osa koko sote-palettia.

Hallitus on sinällään vetänyt linjansa esimerkiksi terveydenhuollon asiakasmaksujen suhteen sen mahdollistettua myös nykyjärjestelmässä tasasuuruisten asiakasmaksujen noston liki 30 prosentilla. Sipilän hallituksen kenttäväki sitten vei korotukset käytäntöön muutama vuosi sitten muun muassa PPSHP:ssa. Silloin tehtiin päätöksiä, jotka olivat ongelmallisia erityisesti pienituloisten kannalta. Asiakasmaksut ovat kaikille samat lompakon paksuudesta huolimatta.

Asiakasmaksuja maksavat erityisesti paljon sairastavat ja ikäihmiset. He ovat usein heikommassa taloudellisessa asemassa. Noin 55 000 suomalaisen asiakasmaksut sekä lääkkeiden ja matkojen omavastuut ylittivät viime vuonna 40 prosenttia heidän tuloistaan. Tämä katsotaan THL:n mukaan ymmärrettävästi katastrofaaliseksi tilanteeksi. Samaan aikaan 300 000 suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja päätyi ulosottoon.

Sipilän hallitus on tyytynyt lupailemaan, että asiakasmaksut ”eivät saa nousta kohtuuttomasti.” Selvää on, että nykyhallituksella tuskin on aikeita kohtuullistaa pienituloisten tilannetta. Sen aiemmat teot puhuvat vahvasti tämän puolesta. Hallitus on lisäksi tekemässä ratkaisua, jossa maakuntien on pyöritettävä toimintaansa tiukasti valtion rahoituksella. Sitä vielä kaavaillaan leikattavaksi kolmella miljardilla. Vaihtoehdoiksi siis hallituksen askelmerkkien mukaan jäisi palveluiden alasajo tai esimerkiksi nyt jo pohjoismaisittain korkealla tasolla olevien sote-puolen asiakasmaksujen korotus.

Moisen sijasta asiakasmaksuja olisi kohtuullistettava. Se ei ole mitään utopiaa, koska esimerkiksi Helsingin kaupungissa on hyviä kokemuksia terveyskeskusmaksun poistamisesta. Se on lisännyt oikeudenmukaisuutta pienituloisten ihmisten kannalta eikä Helsingissä ole kokemuksia turhien lääkärikäyntien lisääntymisestä. Tk-maksu tuotti Helsingille bruttona vuosittain neljä miljoonaa euroa, joista kolmannes kului hallintoon.

Oikeudenmukaisessa päätöksenteossa on tärkeintä keskittyä eriarvoisuuden poistamiseen. Tätä kehitystä edistäisi esimerkiksi Vasemmistoliiton esitys asiakasmaksulain uudistamiseksi niin, että otettaisiin käyttöön yksi, yhtenäistetty 760 euron maksukatto asiakasmaksuille, lääkkeille ja matkoille. Samaan aikaan tulevien maakuntien olisi toteuttava asiakasmaksulaissa jo nyt olevaa mahdollisuutta jättää perimättä asiakasmaksut niiden käydessä kohtuuttomiksi ihmisten taloudelle.

Olli Kohonen
Sairaanhoitaja (amk), filosofian maisteri
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja

(Kirjoitus on julkaistu myös Kalevassa 14.4.2018)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitä hyötyä on asiakasmaksuista? Niitä on perusteltu esimerkiksi sillä, ettei palveluja käytetä turhaan. Nyt kuitenkin tilanne on jo muuttunut siitä kun maksut otettiin käyttöön. Terveydenhoitaja arvioi palvelutarpeen ja ensimmäinen arvio tehdään puhelimessa. Siten mainittu perustelu on jo vanhentunut.

Asiakasmaksut vähentävät vähävaraisten tarpeellisia hoitokäyntejä, mikä aiheuttaa lisää kustannuksia. Myös asiakasmaksujen kerääminen on kustannustekijä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Muutenkaan asiakasmaksut eivät ole perusteltuja. Esimerkiksi Helsingissä niistä luovuttiin, kun huomattiin suuren osan maksuista kuluvan laskutusbyrokratiaan. Jos kaikki Suomen julkisen terveydenhuollon maksut poistettaisiin, siinä säästettäisiin vähintään miljardi euroa! Jos vielä reseptilääkkeetkin jaettaisiin veloituksetta suoraan terveyskeskuksista, säästettäisiin myös yli miljardi euroa.

Kustannukset voitaisiin periä veroissa, jolloin rasite jakautuisi sosiaalisesti oikeudenmukaisesti eikä tarvittaisi Kelan tai sosiaalitoimen korvaus- ja tukibyrokratioita. Kannuste säästeliääseen palvelujen käyttöön syntyisi verotuksen terveysvähennyksestä, joka pienenisi sitä mukaa kun palveluja käyttää. Tietotekniikalla tarvittava vuosittainen tiedonsiirto olisi yksinkertainen toimenpide.

Mielestäni on aivan käsittämätöntä, ettei hallitus suostu edes näkemään yksinkertaisimpia, taloudellisimpia ja kaikki tavoitteet toteuttavia ratkaisumalleja.
http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...
http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005641355.html

HS: "Maaliskuun puolivälissä The BMJ:ssä julkaistussa artikkelissa tutkijat muistuttavat, että terveysmenot ovat kasvaneet Englannissa ja Walesissa selvästi hitaammin kuin aikaisempina vuosina. Samaan aikaan hoidossa olevien mielenterveyspotilaiden kuolleisuus on heidän mukaansa lisääntynyt.

Karua on sekin, että kaikkein köyhimmissä perheissä myös lapsikuolleisuus on kääntynyt kasvuun vuoden 2011 jälkeen.

Jotain kertoo sekin, että vaikka terveysministeriö ei tutkijoiden mukaan ota elinajanodotteen kasvun hidastumista vakavasti, eläkeyhtiöt sen sijaan näyttävät ottavan – ja ovat jo laskeneet ennusteita tulevista velvoitteistaan.

”Eläkeyhtiöiden keskuudessa ei näytä olevan mitään kiistaa siitä, että tulevaisuudessa elinajanodotteet ovatkin matalammat kuin on odotettu”, tutkijat kirjoittavat."

Pekka Pylkkönen

Maksut eivät nyt tai tulevaisuudessa kosketa pienituloisia sillä ne korvataan Toimeentulotuesta kokonaan.

Yhtenäistetty maksukatto tosin kuulostaa hyvältä idealta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kelan kanssa on ilmeisesti jatkuvia ongelmia nimenomaan lääke - ja sairauskulujen korvaamisessa.
Erityisesti niillä, joilla juuri nämä aiheuttavat tt- tuen tarpeen ja toisaalta kulut ovat hengissä pysymisen ehto.
Ihmiset sitten yrittävät sinnitellä ilman tukea ja tulos on katastrofi.

Kuulin juuri myös edelleen eläteltävän myytin kunnallisen hammashoidon "halpuudesta".
Tampereella oli hammashoidon puhelin väittänyt näin asiakkaalle.
Tämä myytti otetaan Espoossakin jopa valtuustossa esiin ja vaaditaan maksujen lähentämistä yksityisten hintoihin
" kysynnän suuntaamiseksi".

Tosiasiassa kunnallisen maksut ovat nousseet epämääräisillä tempuilla lähes kaksinkertaisiksi lyhyessä ajassa.
Pieni lohjennut paikka, joka pari vuotta sitten maksoi alle 50 € ,
maksoi nyt kummallisilla " tarkastusmaksu"- lisäyksillä lähes satasen. Mitään ei kuitenkaan "tarkastettu" vaan näytin sormella, missä lohkeama on.
Mitään ei myöskään kuvattu.
Viisi minuuttia ja ulos.

Sairaanhoitajan käyntiin liitetään mielellään lääkärin konsultaatio, joka sitten laskutetaan vastaanottokäyntinä, vaikka hoitaja olisi vain kysynyt :" otanko mä näytteen vai onks tää ookoo?"

Ts . Näyttää vahvasti siltä, että lisärahastukseen on selkeästi ohjeistettu .
Kuin myös yksityiselle ohjaamiseen jonoihin vetoamalla.

Kehitys näyttää pienituloisten kannalta uhkaavalta.
Köyhät mummot ovat kohta 1800- luvun tapaan paitsi sokeita, kuuroja ja hampaattomia, myös haudassa yhä nopeammin.
Ökyeläkeläiset elävät kokonaan toisessa todellisuudessa.

Pekka Pylkkönen

Kela on kiinnittänyt huomiota lähinnä päihdyttäviin lääkkeisiin joita ei on määrätty hoitosuositusten vastaisesti. Ihan asiallista toimintaa.

On myöskin vähän kyseenalaista maksattaa veronmaksajilla potenssipillereitä. Minulla ei hyvä ihme olisi keskituloisena varaa niihin.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Näitä "asiakasmaksu" - asioitahan ei tavallinen ihminen ymmärrä, ennen kuin osuu kohdalle. Kafkamaisuus on aivan liian lievä ilmaisu.

Lähtökohta on kategorinen ja reaalitilanteesta piittaamaton vanhuksen ryöstäminen. Vielä siinäkin tilanteessa, kun ulosotossa on 7000 ja perintäyhtiöissä 3000 euroa ja tavallisen elämän laskut maksamatta, sossuämmät hokevat "kun teillä on niin paljon rahaa, mihin ne ovat menneet"

- TÄYSIN piittaamatta nenän eteen kannetuista FAKTOISTA

Samaiset sossuämmät kerta toisensa jälkeen muuttuvat tyhjyyteen tuijottaviksi lasisilmiksi, kun heille osoittaa esimerkiksi asiakasmaksulain luettavakseen; itse asiassa aivan kaikessa asioiden "hoitoon" liittyvässä paistaa silkka, poliittisiin ideologioihin perustuva katkeruus ja himo väkivaltaan.

Kyllä, väkivaltaan.

Kun vanhukset edellä mainittujen ulosotto- ja perintäasioiden johdosta joutuvat tilanteeseen jossa lääke- ja ruokajakelu katkeaa maksamattomien laskujen vuoksi, joita rakas Helsingin kaupunkimme on parhaana postinjakelupäivänä kiikuttanut kotiin peräti 60 (!) kpl, sisältäen myös jo puolitoista vuotta aiemmin MAKSETTUJA laskuja jotka hällä väliä menevät vauhdilla ulosottoon nekin...siinä missä yrität epätoivoisesti kaupungin reskontran kanssa torjua tätä...

Niin, samaiset sossuämmät tekevät kaikkensa mumisten "kun teillä on niin paljon rahaa" (perätön tulkinta), "täytyy ehkä harkita toimeentulotukea" (kun laki selkeästi määrittelee että asiakasmaksukysymyksissä se on TOISSIJAINEN menettely ja ensisijainen on asiakasmaksujen kohtuullistaminen tai poistaminen kokonaan...)

Tätä savottaa on käyty nyt pian kaksi vuotta, ja aina vain menee hullummaksi. Varoitan niitä tavallisia ihmisiä, joiden ikääntyneet vanhemmat ovat *vielä* terveitä. Teillä ei ole käsitystäkään minkälaiseen hullunmyllyyn joudutte.

Ottakaa ensi tilassa yksityinen terveysvakuutus.

Järjestelkää omaisuusasiat etukäteen siten, että ahneet JULKISEN sektorin suorittavan tason virkamiehet pysyvät niistä etäällä. He tahtovat vain ja ainoastaan ryöstää, ja heillä on usein vaikeuksia piilotella tyytyväisyyttään, kun asioita yritetään "hoitaa".

Korostan, että täysin keskiarvoeläkeläiset joutuvat todella kusiseen paikkaan siinä kohtaa, kun terveys pettää ja hoitoa tarvitaan.

Pekka Pylkkönen

Eiköhän se ole kevyempää että sossu katsoo onko laskuihin rahaa vai ei kuin että sairaanhoitopiiri rupeaa asiaa jokaisen kohdalla tutkimaan. Tuskinpa sairaanhoitopiireihin on luotu edes systeemiä jolla tuo onnistuisi.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Se olisi niin kovin hauskaa, kun näin edes tapahtuisi.

Luulen että et nyt aivan ymmärrä, miten sekaisin tuo koko sosiaalipuolen järjestelmä varsinkin näissä terveydenhuollon asioissa on. Siitä voi olla helppoa elätellä myönteisiä, suorastaan idealistisia kuvitelmia, mutta kuten sanoin - kun kohdalle osuu, niin mieli muuttuu.

Erilaisin tekosyin ja välttelyin tuo sossupuoli on nyt antanut tilanteen mennä aivan kestämättömäksi. Kaikenlaisia kokouksia, lausuntoja, päähänpistoja kyllä riittää. Mutta se olennainen jää tekemättä, ja tuhot ovat kohteeksi joutuneille valtavia.

Yhdentekevää mikä taho käyttää järkeä, olkoon organisaationsa sitten sosiaalihuollon tai terveydenhuollon puolella. Pääasia olisi, että asioihin saisi jonkun tolkun, mutta pahimmillaan laskuja on satanut 2.5 kertaa eläkkeiden verran kuussa.

Revi siitä sitten huumoria. Virkamiehet ovat juuri sellaisia kuin sanotaan: katselevat toisaalle, välttelevät kysymyksiä, siirtelevät asioita lokerosta toiseen.

Juuri tänään viimeksi laitoin omista rahoistani, että saavat edes ruokaa.

Toimituksen poiminnat