Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmistoliittoon jäsenäänestykseen hallitukseen menosta?

Saksassa pidätetään hengitystä odotettaessa SPD:n hallitukseen menon ratkaisevan jäsenäänestyksen tulosta. Se on määrä julkaista lähipäivien aikana. Jäsenäänestyksen tulos ei ole mikään itsestäänselvyys, vaikka puolueen johto tukee hallitukseen menoa vahvasti. Demareiden kannatus on laskenut gallupeissa entisestään vaalien jälkeen. Erityisesti nuorisojärjestö vastustaa vahvasti puolueen kannatukselle kovin turmiolliseksi käynyttä CDU-yhteistyötä. Monen mielestä vaalin tulos näyttää suuntaa jopa koko Euroopalle.

Valta asiassa on kuitenkin erityisesti rivijäsenillä eliitin sijasta. Tämä on periaatteessa jäsendemokratiaa vahvimmillaan. Toki tässäkin vaalissa äänestäjiin pyritään vaikuttamaan monella eri tapaa, mutta toisaalta tämähän on aivan normaalia vaalikampanjointia. Siinä pyritään esittämään mahdollisimman vakuuttava argumentti tavalla, joka uppoaa äänestäjään eli tässä tapauksessa puolueen jäseneen.

Puolueiden on sanottu olevan kriisissä Suomessa. Eittämättä myös Saksassa SPD on kannatus- ja johtajuuskriisissä. Sen sijaan puolueen jäsenet pääsevät sanomaan vahvasti mielipiteensä sen suurista linjoista. Samaa soisi tapahtuvan myös Suomessa. Toivonkin yksittäisenä aktiivina vahvasti, että Vasemmistoliitossa pohdittaisiin samaisen mallin käyttöön ottamista tulevaisuudessa.

Puolueessamme on sinällään jo pieni ”perinne” asian suhteen, koska Li Andersson valittiin käytännössä Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi kesällä 2016 neuvoa-antavan jäsenäänestyksen jälkeen. Neuvoa-antavan, koska yhdistyslain mukaan kyseistä päätöstä ei voi tehdä jäsenäänestyksen myötä sitovasti.  Vasemmistoliitto on toisaalta myös esittänyt, että lainsäädäntöä muutettaisiin niin, että tällainen päätös voitaisiin tehdä sitovasti.

Kyseisen jäsenäänestys innosti mitä ilmeisimmin ihmisiä liittymään Vasemmistoliittoon. Viime vuoden loppupuolella jäseniä oli yli 11000. Puolet heistä oli liittynyt puolueeseen vuoden 2011 jälkeen, joten jäsenkunta on uudistunutkin. Vasemmistoliitto on sinällään outolintu puolueiden joukossa, koska se on yhtenä harvoista onnistunut lisäämään jäsenmääriään. Osasyynä siihen on varmasti lisääntynyt vaikutusvalta, joka on tässä vaiheessa näkynyt puheenjohtajan valinnassa.

Uskoisin myös, että siirtyminen mahdollisesti neuvoa-antavaan malliin jäsenäänestyksessä voisi lisätä myös jäsenmäärää ja myös aktiivisuutta puoluetoiminnassa. Hallitukseen meneminen on suurimpia päätöksiä, joita puolue voi ylipäätään tehdä. Jäsenäänestäminen tästä voisi mahdollisesti olla  keino uudistua ja tuoda puoluetta vielä enemmän nykypäivään.

Varmasti hallitukseen menosta olisi jatkossakin meidän monesti niin kriittisten vasemmistolaisten joukossa monenlaisia mielipiteitä, mutta uskon että esimerkiksi modernin kansanrintaman (ja mikä ettei muidenkin hallituskokoonpanojen) olevan Vasemmistolle laajalle jäsenjoukolle sopiva hallituskokoonpanoja.

Tiedän hyvin, että pohdintani ei ole ongelmaton. Eikä hallitukseen menostakaan todellakaan aina edes päästä neuvottelemaan, kuten viime eduskuntavaalien jälkeen. Aina ei tarvitse tai pidäkään neuvotella tiettyjen tahojen kanssa.

Ajatukseni asiasta ei ole ainutlaatuinen Suomessakaan, koska esimerkiksi Erkki Tuomioja pohti oman puolueensa osalta samanlaista ratkaisua viime eduskuntavaalien jälkeen. Paino-arvoa jo etukäteen tulisi sopia selkeästi eduskuntaryhmän kannalle asian suhteen, koska heillä on myös suora mandaatti äänestäjiltään. Olisiko mahdollisesti niin, että eduskuntaryhmän kanta vastaisi kolmasosaa suhteessa jäsenäänestyksessä esitettyihin ääniin? On huomattava tosin, että Vasemmistoliitossa on nytkin vahvasti ”kentän ääni” päätettäessä hallitukseen menossa, koska siitä linjaa yhdessä 55 puoluevaltuuston jäsentä ja eduskuntaryhmä niin, että kullakin on yksi ääni. Mahdollisesti voitaisiin menetellä näin muodollisesti jatkossakin, mutta saapa tosiaan olla melkoinen puoluevaltuusto, varsinkin jos kävelisi ylitse kentän selkeän kannan.

Lisäksi tätä nykyähän hallitukseen osallistuvat perustuslain mukaan tarkasti ottaen kansanedustajien muodostamat eduskuntaryhmät. Tämä nähtiin viime kesänä surullisen kuuluisassa persuloikkareiden tempussa, jossa annettiin piut paut sinällään aivan demokraattisesti toimineen puoluekokouksen päätöksille. Mutta saisipa Vasemmistoliitossakin olla melkoinen eduskuntaryhmä, jos vetäisi ruksit kenttäväen tahdon päälle. Enkä tällaiseen temppuun usko, koska loppuviimein väkemme on sitoutunut yhteiseen tekemiseen johdosta rivijäseneen.

Jäsenäänestys tulisi myös vetää lävitse todennäköisesti hyvin tiukassa aikataulussa. Lisäksi se maksaisi selkeästi, koska toteuttamistapa olisi varmastikin postiäänestys. Itse hallitukseen meno tilanteen hahmottuessa tarkemmassa tarkastelussa aikataulu voisi jopa muodostua esteeksi koko jäsenäänestykselle.

On huomattava, että Saksassa jäsenvaali on myös lisännyt SPD:n jäsenten määrää. Tämän suhteen on ilmennyt myös ongelmia, koska SPD:n jäseneksi liittymisprosessi on kovin löysä. Bild-lehdessä retosteltiinkiin toimittajan koiran liittämisellä puolueen jäseneksi. Tällaiset ongelmat voidaan ehkäistä niin, että etukäteen linjattaisiin jäsenvaaliin pääsevän mukaan vain ennen eduskuntavaaleja liittyneet jäsenet, jotka muutenkin Vasemmistoliitossa hyväksytään loppuviimein yhdistystasolla.

En kiistä hallitukseen menoa koskevan jäsenäänestykseen liittyviä haasteita. Mielestäni se olisi kuitenkin syytä vähintään pohtia ja mahdollisesti suunnitellakin tarkemmin. Tämä toimintamalli voisi nimittäin lisätä kiinnostusta puoluejäsenyyttä kohtaan, koska se antaisi mahdollisuuden entistä paremmin vaikuttaa koko Suomen (ja mikä ettei maailmankin) tulevaisuuteen liittymällä Vasemmistoliittoon. Hallituksesta käsin nimittäin vaikutetaan todella asioihin. Päätöksiä voidaan tehdä rankan oikeistolaisesti (kuten nyt) tai humaanimmasta, vasemmistolaisemmasta näkökulmasta.

Itse kannatan vahvasti Vasemmistoliiton osallistumista hallitukseen, jos hallitusohjelma on kohtuullisen fiksu. Monen tahon yhdessä kirjoittamat paperit ovat aina kompromisseja, mutta niiden taso vaihtelee. Saksan demareiden kenttäväen tahto tulee lähiaikoina ilmi. Aiemmissa äänestyksissä hallitusyhteistyöhön on suhtauduttu myönteisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tässä tuli monennäköistä huolta vaaliteknisistä asioista. Ydin jäi puuttumaan. Miksi mm SDP Saksassa on tuuliajolla ja pohjamudissa.

Se johtuu puolueen ohjelman kohdista, joilla ei kannatusta missään. Paras esimerkki on massojen maahanmuuton salliminen. Pääosa saksalaisista on saanut siitä tarpeekseen. He eivät näe Saksalla olevan mitään velvollisuutta ottaa vastaan miljoonatasolla muuttajia. Virrat ovat vasta aluillaan.

Solidaarisuus on heikko ja kestämätön peruste.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Pointtina kirjoituksesani ei ollut SPD:n politiikan puiminen, vaan puoluetoiminta itsessään ja jäsenäänestys sen konstina.

Tosin tämänkin asian saa näköjään äärimmäisen helposti käännettyä maahanmuuttoa vastustavaksi melskaukseksi. Saa varmasti ihan minkä tahansa, vaikka kirjoittaisi varmasti turvesoista. Aiemmin tosin olen kirjoittanut niistäkin :)

Käyttäjän JaakkoTiainen kuva
Jaakko Tiainen

Lienee ollut tarkoitus sanoa, että Vasemmistoliittoon jäsenäänestys hallitukseen menosta...
Kommentissa liki ylittämätön heitto solidaarisuudesta kestämättömänä perusteena!
Keskustele tässä nyt sitten...

Juha Hämäläinen

Tuo Saksan SDPn kannatuksen romahdus oli blogissa ja siihen kerroin syynkin. Otit sanan irti lauseesta. Saksalaiset kuten muutkin ovat kyllästyneet massamuuttoon, jota puolletaan solidaarisuudella. Sillä on kuitenkin rajansa. Tämän viestin on Saksan äänestäjä lähettänyt SDPlle ja muille vapaiden rajojen kannattajille.

Eli kannattaa lukea koko kommentti eikä tarttua yhteen sanaan.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hämäläisen kannattaisi lukea kirjoituskin ja vaikka miettiä sen pointtia, jossa ei mainittu edes maahanmuuttoa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Luin. Vasemmiston kannatukseen ei nyt vaikuta ovatko hallituksessa tai oppositiossa. Vasemmiston toimet ja agenda ovat aiheuttaneet tuon kannatuksen romahduksen, jonka ainut yksittäinen ja suuri syy on avointen rajojen politiikka. Näin on kaikkialla Euroopassa.

Puoluepoliittinen hallituskikkailu on mielestäsi ratkaisevaa. Ollaanko hallituksessa vai ei, sen tulee tietenkin perustua siihen mitä hallitusohjelmaa tulisi tukea hallituspuolueena.

Puolueet, jotka myyvät aattensa vallan saamiseksi, ovat takinkääntäjiä ja äänestäjiensä pettäjiä. Tuore esimerkki tällaisesta petoksesta on Timo Soini ja kaverinsa. Pateettista porukkaa.

Pointtisi on siis mietitty ja mitä Saksan politiikkaan tulee niin tunnen sen paremmin kuin Suomen.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #7

Luulen, että puhunet maahanmuutosta vaikka aiheena olisi mikä tahansa. Vaikka varhaiskasvatus, koskiensuojelu tai vaikkapa maakuntauudistus. Ja yhtä lailla halveeraisit Vasemmistoa. Ei siinä, puhetta maailmaan mahtuu.

Kuitenkin edelleenkin - kirjoituksessa oli tarkoitus käsitellä vain yhtä aihetta ja se oli nyt eräs jäsendemokratian keinot. Valitetavasti en ehtinyt käsitellä kaikkia poliittiseen vasemmistoon kytkeytyviä kysymyksiä tällä kertaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Uhriutumiseen ei mitään syytä. Minä en selkeästikään vasemmistoa ole tässä erikseen halveerannut.

En usko yleensäkään puoluejärjestelmään enkä yhteenkään puolueeseen vaan virkamieshallintoon, johon päästään meriiteillä eikä mielipiteillä ja puoluekirjoilla. En myöskään usko edustukselliseen demokratiaan nykymuodossaan vaan suoraan kansanvaaliin, jossa äänestysoikeus on ansaittava kokeessa kuten mopokortti eli pelkkä ikä ei riitä.

Massamuutto on tulevaisuutemme kannalta huomattavasti suurempi haaste kuin varhaiskasvatus, koskien suojelu tai turhanpäiväinen maakuntalaki, Suomeen riittää 50 kuntaa ilman välihallintoa. Meitä on niin vähän.

Ei tässä muuta näin suppeassa setissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Itse kannatan vahvasti Vasemmistoliiton osallistumista hallitukseen, jos hallitusohjelma on kohtuullisen fiksu"

Pointtisi kuulostaa aika tyhjänpäiväiseltä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vasemmistoliitto näytti jo Kataisen hallituksessa kykynsä sitoutua.

Täällä on yleisesti tuomittu persut ikuiseen oppositioon. VasemmistoL:n kannatus on täsmälleen samoissa luvuissa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vasemmistoliiton ministeriaudin avaimet ovat ja pysyvät SDP:n taskussa. Jos SDP lähtee hallitukseen kokoomuksen kanssa, se haluaa ja vaatii Vasemmistoliiton mukaan hallitukseen. Punamultahallituksessa SDP harvemmin tuntee kaipaavansa suojausta vasemmalla, ja silloin Vasemmistoliitto jää oppositioon kokonaisuudessaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset