Suomi tarvitsee modernin kansanrintaman

Reilun vuoden kuluttua olevissa eduskuntavaaleissa voidaan muuttaa paljon. Vaikka tällä hetkellä elämme kansainvälisten suhtanteiden ansiosta erittäin vahvaa taloudellista nousukautta, porvarihallitus on tyly  pienituloisia kohtaan. Tästä kertovat eritoten perusturvaetuuksien indeksileikkaukset ja esimerkiksi opintotuen selkeä alasajo. Tuloerot ovat kiistatta kasvaneet tehtyjen poliittisten päätösten myötä.

Hallituksen linjaukset ajaa suuri osa sosiaali- ja terveyspalveluista monikansallisten suurfirmojen voitontavoittelun piiriin liki kaikkien asiantuntijoiden vastustamalla tavalla on oma tarinansa, kuten myös kaikkien ainakin puheissaan kritisoimat koulutusleikkaukset. Samaan aikaan hyvinvoinnin rahoituspohjaa rapautetaan varsinkin suurituloisia suosivien veroleikkausten myötä. Aktiivimalli, sen jatko-osa ja muut hallituksen operaatiot työläisten ja työttömien kyykyttämiseksi ovat surullinen luku sinällään.

Tämä kaikki osoittaa mielestäni sen, että oman puolueeni Vasemmistoliiton on tärkeää osallistua hallitukseen jatkossa. Oikeistohallitukset tulevat jatkossakin tekemään nyt harjoitettavaa oikeistolaista politiikkaa. Se on sinällään aivan johdonmukaista toimintaa. Oikeudenmukaisuus siitä on toki kaukana ja tästä köyhä kärsii. Vasemmistoliitossa ei siis tule kavahtaa ministeriautojakaan, mutta niiden kyytiin ei tule sinällään hakeutua aivan kenen tahansa kanssa. Petteri Orpo on jo julkisesti ilmoittanut, ettei Vasemmistoliitto kelpaa Kokoomuksen kaveriksi pirssien takapenkeille. Nämä rukkaset voisivat myös minullekin kelvata, vaikka sinällään on hyvä muistaa, että Kataisen hallitus teki tuloeroja pienentävää politiikkaa.

Mielestäni paras vaihtoehto olisikin moderni kansanrintama. Siinä SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP muodostaisivat hallituksen. Tältä pohjalta voitaisiin rakentaa monella tapaa sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa, jolla kohennettaisiin pieni- ja keskituloisten ihmisten tilannetta. Modernin kansanrintaman politiikassa huomioitaisiin myös niin ilmastomuutoksen torjunta, elinkeinoelämän pitkäjänteinen kehittäminen kuin kansainvälisestä vastuusta huolehtiminen Naton ulkopuolella pysyvänä rauhanrakentajana toimien. Samalla ymmärrettäisiin myös se, että Suomi on suuri maa, jonka kaikkien alueiden hyvinvoinnista on huolehdittava.

Aivan helppoa tällaisenkaaan pohjan muodostaminen ei olisi, koska erityisesti Keskusta on Juha Sipilän johdolla tehnyt hyvin oikeistolaista politiikkaa. Silti tiedän, että moni kepulainen on aidosti köyhän asialla Alkion malliin. Yhteistyö sujuisikin. Ei ehkä kitkatta, mutta harvemmin monipuoluedemokratiassa mikään puolue saa tavoitteitaan puhtaasti saneltua esimerkiksi hallitusohjelmaan.

Politiikka on kompromissien taidetta, mutta niiden on oltava hyväksyttävissä olevia. Ja ehkä syrjäseudun huomioivalla kansanrintamapolitiikalla Kepukin saisi Väyryseltä verbaaliset aseet riisuttua. Uskoakseni myös Keskustan kenttäväki on kypsymässä muutenkin Kokoomuksen aisankannattajuuteen. Se näkyy kannatuksessa jos jossain.

Modernin kansanrintaman puolueet saisivat varmasti rakennettua yhteisen hallitusohjelman ja myös toteutettua sitä. Tulevalla vaalikaudella eteen tuleva sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jossa soisi matkattavan kohti perustuloa, on esimerkki suurista haasteista. Niitä ei tule sinällään puuttumaan miltään valtaa pitävältä porukalta.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu