Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Suomi tarvitsee modernin kansanrintaman

Reilun vuoden kuluttua olevissa eduskuntavaaleissa voidaan muuttaa paljon. Vaikka tällä hetkellä elämme kansainvälisten suhtanteiden ansiosta erittäin vahvaa taloudellista nousukautta, porvarihallitus on tyly  pienituloisia kohtaan. Tästä kertovat eritoten perusturvaetuuksien indeksileikkaukset ja esimerkiksi opintotuen selkeä alasajo. Tuloerot ovat kiistatta kasvaneet tehtyjen poliittisten päätösten myötä.

Hallituksen linjaukset ajaa suuri osa sosiaali- ja terveyspalveluista monikansallisten suurfirmojen voitontavoittelun piiriin liki kaikkien asiantuntijoiden vastustamalla tavalla on oma tarinansa, kuten myös kaikkien ainakin puheissaan kritisoimat koulutusleikkaukset. Samaan aikaan hyvinvoinnin rahoituspohjaa rapautetaan varsinkin suurituloisia suosivien veroleikkausten myötä. Aktiivimalli, sen jatko-osa ja muut hallituksen operaatiot työläisten ja työttömien kyykyttämiseksi ovat surullinen luku sinällään.

Tämä kaikki osoittaa mielestäni sen, että oman puolueeni Vasemmistoliiton on tärkeää osallistua hallitukseen jatkossa. Oikeistohallitukset tulevat jatkossakin tekemään nyt harjoitettavaa oikeistolaista politiikkaa. Se on sinällään aivan johdonmukaista toimintaa. Oikeudenmukaisuus siitä on toki kaukana ja tästä köyhä kärsii. Vasemmistoliitossa ei siis tule kavahtaa ministeriautojakaan, mutta niiden kyytiin ei tule sinällään hakeutua aivan kenen tahansa kanssa. Petteri Orpo on jo julkisesti ilmoittanut, ettei Vasemmistoliitto kelpaa Kokoomuksen kaveriksi pirssien takapenkeille. Nämä rukkaset voisivat myös minullekin kelvata, vaikka sinällään on hyvä muistaa, että Kataisen hallitus teki tuloeroja pienentävää politiikkaa.

Mielestäni paras vaihtoehto olisikin moderni kansanrintama. Siinä SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP muodostaisivat hallituksen. Tältä pohjalta voitaisiin rakentaa monella tapaa sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa, jolla kohennettaisiin pieni- ja keskituloisten ihmisten tilannetta. Modernin kansanrintaman politiikassa huomioitaisiin myös niin ilmastomuutoksen torjunta, elinkeinoelämän pitkäjänteinen kehittäminen kuin kansainvälisestä vastuusta huolehtiminen Naton ulkopuolella pysyvänä rauhanrakentajana toimien. Samalla ymmärrettäisiin myös se, että Suomi on suuri maa, jonka kaikkien alueiden hyvinvoinnista on huolehdittava.

Aivan helppoa tällaisenkaaan pohjan muodostaminen ei olisi, koska erityisesti Keskusta on Juha Sipilän johdolla tehnyt hyvin oikeistolaista politiikkaa. Silti tiedän, että moni kepulainen on aidosti köyhän asialla Alkion malliin. Yhteistyö sujuisikin. Ei ehkä kitkatta, mutta harvemmin monipuoluedemokratiassa mikään puolue saa tavoitteitaan puhtaasti saneltua esimerkiksi hallitusohjelmaan.

Politiikka on kompromissien taidetta, mutta niiden on oltava hyväksyttävissä olevia. Ja ehkä syrjäseudun huomioivalla kansanrintamapolitiikalla Kepukin saisi Väyryseltä verbaaliset aseet riisuttua. Uskoakseni myös Keskustan kenttäväki on kypsymässä muutenkin Kokoomuksen aisankannattajuuteen. Se näkyy kannatuksessa jos jossain.

Modernin kansanrintaman puolueet saisivat varmasti rakennettua yhteisen hallitusohjelman ja myös toteutettua sitä. Tulevalla vaalikaudella eteen tuleva sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jossa soisi matkattavan kohti perustuloa, on esimerkki suurista haasteista. Niitä ei tule sinällään puuttumaan miltään valtaa pitävältä porukalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Siinä SDP, Keskusta, Vasemmistoliitto, Vihreät ja RKP muodostaisivat hallituksen.

------------------------------------------------------

Itse työssäkäyvänä keskituloisena karsastaisin tuota kokoonpanoa kuin ruttoa, se olisi mielestäni lähes pahin mahdollinen.

Te vasemmistoliitossa ette osaa kuin käydä toisten taskuilla ja yrittää niistä elättää koko maailmaa, työväestön puoluestapuhujana olette pelkkää historian havinaa. En usko että makoiluyhteiskuntamallillanne suomi nousee yhtään mihinkään vaan pelkästään tippuu entistä pahemmin kelkasta, enkä myöskään ole suurimmassa osassa muissakaan asioita kanssanne samaa mieltä.

Mutta kukin tavallaan, jos Suomesta vielä joskus löytyy puolue joka ajaa oman kansan etua vähävaraisiin painottaen äänestän sellaista. Yhtäkään ei tänä päivänä ole, ainakaan sellaista jolla olisi minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa.

Raha tulee seinästä, ja sähkö töpselistä, puolueita en koskaan äänestä. Mutta jokainen tavallaan, se on demokratiaa vaikkakin kuoleva asia täällä pohjolassakin..

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Säätiöpuolue rkp kansanrintamassa?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

RKP on ollut myös niissä perinteisissä kansanrintamoissa esim. 70-luvulla. Se on mielestäni moderni ja keskimäärin fiksuja linjoja esittävä puolue, joten en näe yhteistyössä sen kanssa ongelmia. Uskon myös, että Nato-asioissa RKP olisi varsin maltillinen esittämään muusta porukasta eriäviä kantoja ajatellen hallitustoimintaa, jos niikseen tulee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

RKP:llä on omat intressit, kielilait ja säätiöiden koskemattomuus verottajalta, muuten kaikki käy.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Oikeistopolitiikka ei perustu realismiin eikä Suomen ja suomalaisten etujen puolustamiseen, siksi tosiaan tarvitaan täysin päinvastaiseen suuntaan menevää politiikkaa.

Keskustaoikeistolainen politiikka on vakavasti valheellisella pohjalla ja kokoomuslaiset ja keskustalaiset poliitikot harjoittavat harhauttavaa kielenkäyttöä. Kun esim. puhutaan "valinnanvapaudesta" - mikä kuulostaa hyvältä mutta ainoastaan kuulostaa - niin tosiasiassa sillä tarkoitetaan ainoastaan rikkaiden oikeudet huomioivaa, peruspalveluiden yksityistämiseen perustuvaa politiikkaa. "Valinnanvapaus" tarkoittaa siis ainoastaan sitä, että rikkailla on vapaus valita jokin niistä yksityisistä palveluista mikä nyt on jäljellä.

"Aktiivimallilla" ei myöskään ole mitään tekemistä minkään "aktivoinnin" kanssa, vaan se tarkoittaa pelkästään itsetarkoituksellista tukien leikkaamista eikä mitään muuta. Monet niistä tukien ehdoista on mahdotonta täyttää joten mitään muutakaan johtopäätöstä ei voi vetää.

Puheet "oleskelijoista" ja "tukien varassa lorvimisesta" on pelkkää oikeistolaisten valehtelua ja propagandaa, mitä levittää myös keskusta-kokoomuslaisten kansoittamat propagandamediat (hesari, ilta-sanomat, iltalehti).

Näiden ja monien muiden syiden takia tarvittaisiin tosiaan aidosti työntekijöiden ja työnhakijoiden etuja huomioivaa ja puolustavaa politiikkaa. En tiedä onko tuo ehdotettu kokoonpano kaikista paras mutta tietty melkein kaikenlaista tekisi mieli kokeilla jotta Suomen tulevaisuus olisi lupaavampi.

Pekka Pylkkönen

Kansanrintamalle pitäisi perustaa oma maa, vaikkapa Itä-Suomeen. Halutessanne saisitte myös Tampereen ja Tornion. Täysi viisumivapaus ja no-bailout.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Ohoh, jopas olisit valmis luovuttamaan noin vain ison osan Suomesta punavihreiden käsiin ;)

Pekka Pylkkönen

Eikö optimitilanne olisi se että Suomesta olisi useampi versio joista voisi sitten valita itselleen mieluisan? Siinä ei olisi kuin voittajia.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Nyt kun työttömyys on laskussa, mikä tarkoittaa myös useilla köyhyyden vähenmistä, velkaantuminen on taittumassa, ja ehkä alkaa olla sitä kuuluisaa liikkumavaraakin on vasemmisto taas tulossa kovasti hallitusta ja kansanrintamaa rakentamaan. Helppoa se silloin on kun on taas jotain jaettavaa.

Suomenkin historia on näyttänyt että vasemmisto pärjää vain silloin kun on jaettavaa, on hyvät ajat. Porvarit, tai kun te sanotte oikeistolaiset käyvät sitten tekemässä tarvittavat talouden korjausliikkeet kun vasemmisto on tuhlannut kaikki rahat.

En usko että sellaista vaalitulosta tulee millä tätä koalitiota voisi edes harkita. Kokoomus on edelleen suosituin puolue ja keskusta on jäämässä jopa neljänneksi ja sieltä ei hallitukseen ponnisteta.

Ainut asia mistä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä on sote. Se pitää kaataa ja antaa seuraavan hallituksen aikana asiantuntijoiden tehtäväksi ja lopputuloksen eduskunta vain hyväksyy sellaisenaan.

Näin pitää tehdä myös muiden suurten reformien kanssa koska viime hallituskaudet ovat osoittaneet että poliittiset puolueet eivät kykene isoja reformeja järkevästi tekemään.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Tällainen vaalitulos voi aivan hyvinkin tulla, että hallitus tälle pohjalle voitaisiin muodostaa. Esimerkiksi SDP ei ole kovinkaan kaukana kokoomuksesta suurimman puolueen asemasta mitellessä.

Ja en usko, että se lähtee kovinkaan mielellään rakentamaan sinipunaa, koska kokoomus tietää huonoa demareiden kannatukselle, kuten on tietänyt kepulle.

Tämän jälkeen olisi varsin luontevaa rakentaa laajempi hallituspohja, vaikka esittämälleni pohjalle. Demarit tai vihreätkään eivät välttämättä haluaisi Vasemmistoliittoa tässä asetelmassa oppositioon.

Mitä tulee talouskasvuun, niin nykytilanne on käytännössä kansainvälisten suhtanteiden aiheuttama, kuten kirjoitan. Hallituksen suurin aikaansaannos on kiky, joka on onnistunut lähinnä vaikeuttamaan julkisen talouden tilannetta miljardin verran. Kun tätä kaikkea leikkausmenoa on kompensoitu erittäin veronalennuksin, niin se tietää julkisen puolen alijäämän rakenteellista kasvua. Ei kovin vastuullista toimintaa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Demarit voi toki voittaa vaalit mutta keskusta on tod.näk. neljäs joka tapauksessa ja kokoomus ei tipu kakkosta alemmas, vaikeeta on varsinkin kun keskustan saama (tuleva) tappio saattaa olla jopa 10% yksikköä. Ja jos Sipilä voittaa Sotkamossa niin aina vaan vaikeutuu. Vaikea kuvitella Sipilän tekevän kansanrintamapolitiikkaa.

Mitä tulee talouskasvuun niin tietysti pieni maa on suhdanteiden heiteltävänä eikä tietysti Hallitus ole tätä talouskasvua maailmalla aikaan saanut se on ihan totta. Pitäisi muistaa ettei niin ole tehnyt yksikään hallitus suomessa. Hallitusten mahdollisuudet luoda kasvua on rajalliset, he voivat vain katsoa ettei mikään ole estämässä tätä kasvua. Että palikat on oikeassa järjestyksesä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomen eduskuntapuolueet ovat keskenään yhtä yksimielisiä taloudesta kuin Pohjois-Koreassa korkeimmassa kansanneuvostossa edustettuina olevat puolueet.

Jos Suomessa jotain vaihtoehtoista kansanrintamaa kaivataan, niin sen on tultava eduskunnan ulkopuolelta. Sellainen ei ole aivan mahdotonta. Noin 40% jättää jo äänestämättä eduskuntavaaleissa...

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Vaaleissa ei muutu yhtään mikään. SDP, Kokoomus ja Keskusta ovat vaalien jälkeen edelleen enemmistönä vallassa, jossain muodossa, niin kuin ovat olleet viimeiset 50 vuotta.

Eroja toisiinsa nähden SKK tiimillä ei ole. Samaa settiä kaudesta toiseen, oli yhdistelmä mikä tahansa. Voitais tehdä tästä kolmikosta yksi puolue, jolle kelpaa sama lyhenne: Suomen Kuluneimmat Kansanedustajat.

Mutta äänestäjät saa toki sitä mitä tilaa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Eikös sitä sosiaalivaltiota harjoitettu vuosikymmeniä ja päästiinkin aika lähelle jo luhistumassa olevaa Itä-Euroopan komentomallia kirkaimpana tähtenään Harppi-Saksa a.k.a DDR. Ainakin kun katsoo ajan valokuvia niin näyttää hyvin samanlaiselta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On olemassa tutkimustietoa, jota nyt en jaksa kaivaa esille, että juuri kokoomus on Suomen valtiota eniten velkaannuttanut puolue.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vasemmistoliitto ja vihreät luikkivat oppositioon ennen Kataisen hallituskauden loppua, siellä kun ei tarvitse vastata mistään mitään. Sipilän aikana koko vasenlaita on ollut melkein mykkä, paitsi alussa demareiden Rinne vaati silloin tällöin lisää syömävelkaa "elvyttämiseen". Ajatus oli niin absurdi, että epäilen oliko Rinne tosissaan.

Vihervasureilla ei ole koskaan mitään tarjottavana kun talous yskii. Mutta kun talous luistaa, sieltä löytyy kyllä erinomaiset ohjeet kuinka rahaa kylvetään ympäri maailman.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Miten tämän mykkyyden niin ottaa, kansalaisten suosiota erilaisissa tutkimuksissa nauttii erityisesti Vasemmistoliiton pj Li Andersson. Toki puolueen kannatus ei vielä Lin henkilökohtaisesta suosion myötä ole päässyt nousemaan. Vielä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Karl Marxin talousteoriat ovat osoittautuneet mitättömiksi. Siksi mykkyys.
Eikä missikisat ole taloustiedettä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Sipilän aikana koko vasenlaita on ollut melkein mykkä"

Au contraire, Sipilän aikana koko oikealaita on ollut täysin sokea ja umpikuuro.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vihreät erosivat ydinvoimapäätöksen vuoksi ja Vasemmistoliitto perusturvan heikennyksen vuoksi. Onko mielestäsi parempi vaikkapa Sinisten tapa, jossa selkärankaa ei ole ollenkaan? Periaatteista ja sovitusta kiinnipitäminen ja sen vuoksi tarvittaessa eroaminen ei ole mihinkään luikkimista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kun Fennovoiman rakennuslupa nyt venyy sitten 2019 vaalien jälkeen, se tarkoittaa oikeastaan sitä, että vihreät eivät ole edes käytettävissä hallituspuolueeksi seuraavien vaalien jälkeen. On vaikea kuvitella hallituskokoonpanoa, joka kategorisesti suostuisi kieltämään rakennusluvan jo etukäteen.

Ydinvoiman kannalla (puolueen enemmistö, toisilla selkeä, osalla niukka): kokoomus, keskusta, SDP, RKP, KD, siniset, PS. Ei edes Rosatomin mukanaolo on näille este, vaikka osalle se aiheuttaa pientä karsastusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #24

Vaikea sanoa, mielestäni Vihreiden kanta itsessään ydinvoimaan on muutoksessa. Itse en ole edelleenkään vakuuttunut nimenomaan Fennovoimasta ja erityisesti Rosatomista. Viime maanantain MOT:ista voi katsella kuinka rakennuslupahanke on edennyt eikä se nyt kovin vakuuttavalta vaikuta.

Edellisessä hallitusohjelmassa ei ollut uutta ydinvoimalaa ja siihen Vihreät sitoutui. Sen tullessa mukaan kesken hallituskauden he erosivat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

No, sikäli olet oikeassa, että molemmat näkemykset ovat perusteltuja.

Fennovoimalla oli kuitenkin periaatelupa jo hallitusta muodostettaessa, joten oli ilman muuta selvää, että se tulee hallituskauden aikana tavalla tai toisella esille. Tietenkin voi ajatella, että uusi periaatelupa oli jotain, mikä ei kuulunut hallitusohjelmaan. Toisaalta oli selvää, että Fennovoimalle oli myönnetty periaatelupa ja muuttunut tilanne oli käsiteltävä jotenkin.

Voihan olla, että OL3 on toiminnassa, jolloin energian tuotantotilanne on hieman parantunut. Ja voihan olla, että Fennovoima ei kykene toimittamaan Säteilyturvakeskusta tyydyttäviä dokumentteja. Toisaalta luulen, että Rosatomilla on hirveä tarve saada aikaan läntinen referenssi. Toinen mahdollisuus on tietenkin, että myös venäläiset tulevat siihen tulokseen, että nyt on alettava asettamaan panokset pieniin, modulaarisiin reaktoreihin, ja vetävät itse henkselit koko hankkeen yli liian kalliina...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kommunismi on yhtä modernia kuin keskiajan albigensialaisuus.
Mutta toisaalta niin on myös kokoomuksen ihannoima silinterihattu-liberalismikin.

Valitse nyt näistä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kommunismi on itse asiassa modernimpaa kuin tämä nykyinen 1700-luvun talousteorioihin perustuva "uusliberalismi".

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sinipuna ja punamulta näille hallituspohjille rakennettuja pihti hallituksia on meillä ollut monesti.
Nähtävissä on mielestäni yhteiskunnan polarisoituminen Oikesto vasemmisto kansanliikkeisiin. Brittien vastaavissa jakautumuminen konservatiiveihin ja labour puolueisiin.
Meillä ja olisi parasta olla selkeä hallitus kokonpano jako.
Oikeisto: Kok, Kes, RKP, KD ja Sin
Vasemmisto: SDP, Vihr, Vas,
Perussuomalaisten pitäisi olla oikeisto puolella mutta?

Tämä nykyinen hallitus kokoonpano mielletään liian voimakkaaksi näin pienelle maalle sieltä puuttuu linjaa pehmentävä RKP ja KD. Seuraava hallitus olisi näin korjattuna OK tälle pohjalle Orpon tai Sipilän vetämänä.

Toimituksen poiminnat