Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Valinnanvapaus on suuri vankila

Politiikassa mielikuvat ovat kaikki kaikessa. Se voittaa kellä on parhaimman näköinen kakku. Sen mausta pääsee nauttimaan vasta jälkikäteen. Joskus se voi olla varsin kaamea.

Tämän pelin sote-palveluiden valinnanvapautta vaativa kokoomus osaa erinomaisesti. Se onnistui vetämään itselleen vaalivoittoja brändäämällä itsensä ”työväenpuolueeksi”, vaikka käytännössä vilkaisu kokoomuksen rahoittajiin paljastaa sen taustavoimien todellisen karvan. Kun tuet tulevat Björn Wahlroosilta ja muilta miljonääreiltä, heidän intressinsä voi arvata. Raha ratkaisee.

Suomi on demokratia. Täällä saa ilmaista mielipiteensä vapaasti, olla asioista montaa mieltä ja tehdä erilaisia valintoja. Ainakin periaatteessa. Käytännössä silti vaihtoehdot ovat monesti rajalliset, jos ajatellaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjiä. Ei Taivalkoskelle tai Suomussalmelle tule ”valinnanvapauden” myötä sote-uudistuksen myötä useampaa sote-keskusta ja vuodeosastoa, joista kuntalainen voi vapaasti valita omansa entisin hinnoin. Ikääntyvien ja paljon sairastavien ihmisten parista ei löydy kermaa kuorittavaksi.

Oikeasti palveluverkkoa tullaan ajamaan alas ja esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on jo olemassa suunnitelma alueellisten terveyskeskusten yhteydessä olevien vuodeosastojen alasajosta. Se julkistettiin muuten näppärästi juuri viime huhtikuun kuntavaalien jälkeen.

Vaikka nykyisen palvelulupauksen myötä sote-uudistus kasvattaisi selkeästi sote-palveluiden kustannuksia, halutut sote-säästöt voidaan kyllä toteuttaa yksinkertaisesti leikkaamalla valtionrahoitusta. Ilman verotusoikeutta olevat tulevat maakunnat ovat siitä täysin riippuvaisia. Silloin leikataan myös palvelulupauksesta eli siitä, mitä hoitoja ja palveluita voidaan ihmisille antaa julkisen sektorin rahoittamana. Joka tapauksessa asiakasmaksuja nostetaan.

Minä todennäköisesti hyötyisin valinnanvapaudesta. Olen keskiluokkainen, työterveyshuollon piirissä oleva perusterve ihminen, joka pitää aktiivisesti huolta niin fyysisestä kuin psyykkisestä terveydestään. Tunnen sote-sokkelot kuin omat taskuni. Osaisin hakeutua tarvittaessa ilman ohjauksia kaikkien minulle tarjolla olevien palveluiden pariin. Minä olen kermaa, jota pörriäiset haluavat kuoria.

Sote-palveluiden käyttäjistä noin 10 % käyttää 80 % kaikista resursseista. He ovat usein monisairaita, mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa kamppailevia tai hyvin iäkkäitä ihmisiä, joiden moninaiset terveysongelmat kärjistyvät muutamana kuolemaa edeltävänä vuotena. Heistä tulee se suuri lasku, minkä kanssa kunnissa tuskaillaan jatkuvasti. On mielenkiintoista, että esimerkiksi Mehiläisen suuressa Meri-Lapin sote-ulkoistuksessa jätettiin mielenterveys-, päihde-, ja sosiaalipalvelut diilin ulkopuolelle.

Tämä ei ole sinällään ihme, koska sieltä ei juuri löydy sitä kermaa pääomasijoittajien kuorittavaksi. Ja kuinkapa hyvin toteutuu sote-uudistuksen integraatiotavoitteet, kun kaikista haastavampien ”asiakkaiden” asiat jätetään toiseen leiriin? Kuinka hyvin juovuksissa jalkansa teloneen skitsofreenikon asiat laitetaan Mehiläisen toimesta Kemissä kuosiin?

Ruotsissa on sote-palveluissa valinnanvapaus. Siellä(kin) palvelut ovat keskittyneet kasvukeskuksiin ja syrjäseudut ovat jääneet mopen osaan. Hoitoa paljon tarvitsevat ovat jääneet väliinputoajiksi heikon integraation ja tätä myötä aiheutuneen hoitoketjujen katkeamisen myötä. Ongelmia piisaa.

Valinnanvapaudessa vain menestyjille on mahdollista valita. Hekin tekevät valintansa jatkossa pitkälti mielikuvien pohjalta markkinoinnin noustessa keskeiseen rooliin sote-palveluita valittaessa. Palveluiden laadun aito tutkiminen kun on äärimmäisen haastavaa tavalliselle ihmiselle. Kun on heikommalla, ei tähän ole jaksamista. Valinnanvapaudessa on vain asiakas. Ei ihmistä.

Vapaus on äärimmäisen hieno asia. Mutta Pelle Miljoonakin laulaa vapauden olevan suuri vankila. Pelle Miljoona oli oikeassa, että vapaus voikin olla myös suuri illuusio. Ja sitä toden totta on myös kokoomuksen valinnanvapaus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kokoomuksen vallinnanvapaus on silkka vedätys.

Todellisuudessa se nostaa kustannuksia, mitkä sitten lankeavat veronmaksajien harteille.

Järkevämpää olisi vain ensin toteuttaa julkisen terveydenhuollon uudistusohjelma ja erikoissairaanhoitopiirijako (5kpl?).

Sen jälkeen sopivia palasia voitaisiin ulkoistaa yksityisille palveluntarjoajille tarpeen mukaan.

Toimituksen poiminnat