Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Pörriäisille piikki auki?

Sote-uudistus vaikuttaa loppumattomalta saagalta, jonka sekavuuteen moni tavallinen ihminen on ymmärrettävästi kyllästynyt. Sosiaali- ja terveyspalveluita on säädetty uuteen asentoon kuuden hallituksen toimesta ja noin viidentoista vuoden ajan. Paras-hankkeesta on edetty valinnanvapaus- ja maakuntakohkaamiseen, jossa juuri nyt liikutaan kaikkein vaarallisimmilla vesillä.

Uusimpana kierteenä sote-sotkuissa Pohjois-Pohjanmaalla on Siikalatvan kunnan totaalisen sote-ulkoistuksen ansiosta Ouluun avattavaksi kaavailtu Mehiläisen toimipiste. Sitä ei ole loppuviimein tarkoitettu Siikalatvan asukkaille, vaan suoranaiseksi bulvaanimaiseksi kermankuorintakeskukseksi oululaisille, joilta on puuttunut terveyskeskus keskustan alueelta.

Onneksi Oulun kaupunki on riitauttanut toimipisteen avaamisen. Lisäksi asiaan kantaa ottaneet ministeriöt ovat tyrmänneet hankkeen tänään. Samanhenkinen kuvio on tosin esimerkiksi Varkaudessa, jossa yksityisen pyörittämä - nimellisesti kunnallinen -  sairaala leikkaa yksityisen puolen lähetteen saaneita potilaita. Tämä kaikki tapahtuu verorahoilla. Kulut maksaa loppuviimein potilaan kotikunta, jossa ei välttämättä edes tiedetä mistä koko laskussa on kyse. Verosuunnittelun erinomaisesti taitava sote-jätti voi jo nyt voimassa olevan lainsäädännön turvin ohjata verorahat taskuihinsa helposti.

Soteuudistusmetakan yhteydessä on hyvä muistaa, että Suomessa on jo maailman kustannustehokkaimpiin kuuluva ja julkiseen sektoriin painottuva terveydenhuolto OECD:n mittareiden mukaan. Esimerkiksi vuonna 2016 Suomi käytti bruttokansantuotteestaan 9,3 % terveydenhuoltomenoihin, kun esimerkiksi vertailukohdiksi sopivissa Ruotsissa lukema oli 11,3% ja Saksassa 11,0%. Kustannustaso on kaikkiaan Suomessa kehittynyt alalla erittäin maltillisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan hallituksen soteuudistus todennäköisesti vain kasvattaisi kustannuksia esimerkiksi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mukaan, vaikka tavoite on ollut hillitä sotepuolen menoja kolme miljardia euroa.

Hallituksen ”valinnanvapaus” kumisee tyhjyyttään monenkin seikan takia. Siitä huolimatta esimerkiksi Meri-Lapissa olisi jatkossa tuskin muita mitään muita sote-palveluiden tarjoajia kuin 15 vuoden unelmadiilin saanut Mehiläinen, joka voi parin vuoden päästä lähteä korottamaan hintojaan reippaasti mm. väestön ikääntymiskriteerien myötä. Viulut maksavat alueen kunnat ja loppuviimein niiden asukkaat esimerkiksi entistä suurempien palvelumaksujen muodossa.

Lisäksi tuoreen tutkimustuloksen mukaan potilas ja itse asiassa maakunnatkin joutuisivat valitsemaan hoitopaikat summamutikassa, todennäköisesti esimerkiksi jo nyt toteutettavan aggressiviisen markkinoinnin myötä ilman todellista tietoa hoidon laadusta. Esimerkiksi allekirjoittanut on ehtinyt saada Facebook-mainontaa edellä mainitusta Mehiläisen Siikalatvan toimipaikasta. Seuraavana lienee luvassa suomalaisia villiinnyttävää ämpäreiden jakamista uusien pörriäispisteiden avaamisten yhteydessä. Takuuvarma vetonaula sekin, mutta erilaisilla kylkiäisillä ja vetonauloilla lähdetään varmasti. Koska julkinen sote-sektori on keskittynyt vain itse substanssiin eli ihmisten hoitamiseen, on se valitettavasti jälkijunassa sirkustemppuosastolla. Siihenkin pitänee lähteä, mutta kun tähän kuluu entisestä enemmän rahaa, mitä käy sote-puolen kokonaiskustannuksille? Nekin rahat ovat pois muualta, miten jatkossa voidaan rahoittaa esimerkiksi nyt jo leikkauksista kärsivää koulutusta.

Ongelmiin on löydettävissä toimivia ratkaisuja varsinkin julkisesta lähtökohdasta. Esimerkiksi perus- ja erikoistason raja-aidat voitaisiin kaataa terveydenhuollosta ja ottaa sosiaalipalvelut vahvemmin mukaan uudistuksen ytimeen. Ja kun suurimpana tavallisten ihmisten sote-ongelmana on ollut hankala pääsy lääkäriin, voitaisiin ongelma korjata kuten esimerkiksi HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden on esittänyt eli palkkaamalla terveyskeskuksiin 500 lääkäriä lisää. Tämäkin toki maksaisi, mutta paljon vähemmän kuin se, että pörriäisille olisi piikki auki verorahojen imemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ei tässä voi enää muuta kuin toivoa hallituksen pikaista kaatumista.

Toivottavasti Siniset järjestävät loikkakisat heti pressanvaalien jälkeen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Siniset lähtevät hallituksesta viimeisinä... Sininen tulevaisuus kajastaa sopeutumiseläkkeen muodossa heille.

Risto Salonen

Aki Linden on esittänyt monta hyvää näkökohtaa asiasta, mutta nämä soteilijat eivät asiantuntijoista perusta. Tuosta 500 lääkärin palkkaamisesta voipi tulla ongelmia, kun nytkään ei kaikkia virkoja saada täytetyiksi. Terveyskeskuslääkäreissä on jo nyt (liikaa) Virosta, Venäjältä ym tulleita.

Pekka Pylkkönen

Tehkää niinkuin me Helsingissä ja alkakaa palvella laittomasti maassa olevia. Itse valmistelen kuntalaisaloitetta jossa ehdotan että Helsinki rupeaisi myös järjestämään tilauslentoja useista kehitysmaista Helsinkiin. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille eivätkä ne voi loppua Suomen rajoille.

Mehiläinen ottaa varmasti mielellään lisää potilaita.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Monomanialla on monet kasvot.

Pekka Pylkkönen

Tiedän. Tyhmä juttu. Sekä oma kommenttini että päätös josta se kumpusi. Molemmat olisivat saaneet jäädä syntymättä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Siikalatvan kunnan Ouluun avattavaksi puuhailema Mehiläisen toimipiste on kuntalain vastainen ja samalla laiton. Saa olla, mutta siitä voi kehkeytyä hyvinkin kannattavaa valtion rahoittamaa liiketoimintaa. Valtiolla ei ole keinoja, joilla estää toimipisteen avaamisen ja toiminnan. Oulun kaupunki voi viedä asian oikeuteen sen jälkeen, kun sinne alkaa tulla laskuja. Ryhtyykö Oulu oikeustoimiin, nähdään aikanaan.

Käytännön tilanne on kuitenkin se, että kautta Suomen kaupunkien ympäristökunnat käyttävät kaupungin ja se alueella tarjolla olevia muitakin palveluja palveluja laajasti. Aika kummallinen olisi kielto, etteivät Siikalatvan asukkaat saa käyttää Ouluun sijoittuvia terveyspalveluja, vaan kunnan on perustettava terveysasema omalle alueelleen.

Kielto on helposti kierrettävissä siten, että Mehiläinen perustaa oman terveysaseman ja Siikalatvan kunta sitoutuu vain maksamaan hoitokuluja. Se on taas oma asiansa, jos oululaisetkin saman terveysaseman palveluja käyttävät ja varmasti kayttätkin, jos hoitoon pääsy siten nopeutuu.

Mikä on se peruste, jolla Oulun kaupunki voisi kieltäytyä osallistumasta asukkaittensa terveydenhoitokuluihin. Se olisi valinnan vapautta estävää toimintaa ja vastoin soteuudistuksen tavoitteita. Kun yksityiselle sektorille luodaan valtiovallan toimesta toimintaedellytykset, totta kai ne sitä käyttävät.

Tällainen rahan keräyspisteden perustaminen loppuu vasta, kun koko sote kaatuu ja kaatuuhan se juuri kahteen perusasiaan: maakuntauudistukseen ja valinnavapauteen. Suomella ei ole varaa kumpaankaan. Presidentin vaalien jälkeen nähdään, miten sote taas kerran hajoaa ja ratkaisut siirtyvät seuraavien eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Päivärinteensairaala taitaa olla vieä myymättä Muhoksellä, siinähän olisi Mehiläisellä ostonpaikka kokonaisvaltaiseen hoitoon.

Toimituksen poiminnat