Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Yksityistäisikö kokoomus seuraavana myös koulut?

Kokoomus on kovassa vedossa. Gallupien kärjessä keikkuva puolue saa haluamansa lävitse hallituksen päätöksenteossa oikeistolaisen kepupääministerin myötävaikutuksella. Sote-uudistuksen ytimessä oleva orwellilainen ”valinnanvapaus” on tunnetulla tavalla kokoomuksen märkä päiväuni, josta se pitää kynsin hampain kiinni kaikkien asiantuntijoiden näkemyksistä huolimatta. Mutta mitä sitten sen jälkeen?

Kokoomus on ottanut pitkään mallia Ruotsista. Moderaatit alkoivat esimerkiksi kutsumaan itseään ”uudeksi työväenpuolueeksi” jo ennen Sauli Niinistön ensimmäistä presidentinvaalikampanjaa. Tätä strategiaa hyväksikäyttämällä myös kokoomus kampanjoi pitkään, mutta se on ottanut mallia myös länsinaapurin kollegojensa möhläyksistä.

Ruotsin kokoomuksen entinen puheenjohtaja Anne Kinberg Batra esitti nimittäin noin vuosi sitten oppositiosta linjauksen, jonka mukaan he voisivat tehdä jatkossa yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa. Tämä osoittautui suureksi virheeksi kannatuksen vajotessa maltillisempien porvareiden siirtyessä keskustaan. Lopulta myös Kinberg Batra joutui eroamaan. Kokoomus seurasi tapahtumia tarkkaan ja tämä kaikki vaikutti varmasti erittäin tarkasti laskelmointiin siitä, että puolue ja Petteri Orpo irtisanoutuivat yhteistyöstä Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Vaikka tämä kuinka naamioitiin arvopuheeksi, taustalla olivat aivan varmasti pitkälti valtapoliittiset johtopäätökset. Tietyt äänestäjät kavahtavat yhteistyötä avoimen rasististen möykkääjien kanssa.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa kokoomus voi hyvinkin nousta maan ykköspuolueeksi. Keskustan nykyjohdolla tuskin on mitään ongelmia jatkaa yhteistyötä sen kanssa, Juha Sipilä voisi ottaa aivan hyvin myös valtionvarainministerin salkun leikkausjatkoja ajatellen. Ja jos hallitukseen saadaan huijattua kaikkeen muuhun kuin ydinvoiman lisärakentamiseen lopulta suostuvat Vihreät ja liuta porvarillisia pikkupuolueita, hallituspohja voisi olla hyvinkin siinä. Tässä porukassa kokoomus voisi jatkaa mielenmäärin julkisten palveluiden yksityistämislinjaansa.

Ruotsissa koulutuksella voi ainakin toistaiseksi tehdä puhdasta bisnestä, vaikka maan demarihallitus on kaavailemassa rajoituksia alaan. Ns. vapaakoulujen taustalla voivat olla yksityiset yritykset, jotka tekevät voittonsa veronmaksajien kruunuilla. Tästä kaikesta on tullut myös suuria ongelmia. Koulujen taso vaihtelee huomattavasti. Ruotsissa osalla lukiosta valmistuvista ei ole kunnollisia edellytyksiä työelämään. Ruotsin koulujen PISA-tulokset ovat ollut pitkään todella kehnot, vaikka viimeisimmät tulokset olivat hieman parantuneet. Ruotsissa koulupaikka saattaa mennä alta myös vaikkapa koulukonsernin konkurssin takia. Näin kävi vuonna 2014, kun 36 lukion John Bauer Gymnasiet karautti taloudellisesti karille ja 11000 opiskelijaa menetti koulupaikkansa. Expressen kertoi kuitenkin omistajista tulleen kaikesta huolimatta miljonäärejä.

Kannatan itse aitoa valinnanvapautta opetukseen pedagogisten linjausten muodossa. Oma lapseni on jatkossa menossa mitä todennäköisemmin Steiner-kouluun, jossa puolisoni työskentelee myös opettajana. Sivusta seuranneena olen kyllä huomannut, että sitä Oulussa pyörittävä aatteellinen yhdistys ei tee bisnestä, vaan ajaa lapsien parasta kaikella tapaa. Pahoin pelkään, että näin ei käy, jos koulutuksenjärjestäjän motivaation lähde olisi voiton tavoittelu. Mutta mikä näyttää olevan esimerkiksi kokoomuksen innoituksen lähde julkista palvelukenttää uudistaessa?  Vastaus on helppo: yksityistäminen. Jos sote saadaan maaliin, koulut voivat aivan hyvin olla seuraavana listassa myös Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten Noam Chomsky on sanonut, koulujen yksi tärkeimpiä tehtäviä on ihmisten indoktrinoiminen vallitsevaan yhteiskuntajärjestelmään; ihmisten muovaaminen sopeutuvaisiksi ja alistuvaisiksi työkaluiksi vallankäyttäjille.

Lisäksi yritykset hyötyvät siitä, että ihmisillä on koulutusta. Kun tähän lisätään se, että verot ovat nykyään pääasiassa keskiluokan ja köyhien maksettavana eikä rikkaiden, niin enpä usko, että Kokoomus haluaisi yksityistää kouluja.

Lyhyellä tähtäimellä tietysti koulujen yksityistäminen hyödyttäisi koulutusta tarjoavien yritysten omistajia, mutta nämä olisivat sittenkin vain pieni vähemmistö kaikista yritysten omistajista.

Kapitalistien etuja palvelee luultavasti paremmin se, että koulutus edelleen kustannetaan verovaroista, mutta verotusta muutetaan aina vain enemmän köyhien maksettavaksi nostamalla alvia ja alentamalla pääomatuloveroa sekä loiventamalla ansiotuloverotuksen progressiota.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Janne Kejo

Arvonlisävero on hieno ja oikeudenmukainen vero. Arvonlisäverokannat on jaettu kolmeen eri luokkaan.

Yleinen verokanta: useimmat tavarat ja palvelut 24 %

Alennettu verokanta: elintarvikkeet, rehu, ravintola- ja ateriapalvelut 14 %

Alennettu verokanta: kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsy, henkilökuljetus, majoituspalvelut ja televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset 10 %.

Kulutusverot Suomessa ovat n. 32 miljardia. Tästä arvonlisäveron tuotto on 20 miljardia euroa. Kaksi ylintä tulotason desiiliä maksavat 80 % arvonlisäveron tuotosta.

Alennetut verokannat pitävät huolen siitä, että vähävaraisten välttämätön kulutuksen verotus on kohtuullista.

Sadan euron ruokalaskusta kuukaudessa maksetaan alvia 14 €, mutta miljoonan veneestä rikas maksaa alvia 240 000 € ! Ja se, että sitä venettä yhtään liikuteltaisiin, huollettaisiin ja varustettaisiin maksaa alvein kymmeniä tuhansia vuodessa.

Steiner koulut ovat mitä suurimmassa määrin yksityisiä kouluja johon kaikki eivät pääse, mutta sinun lapsesi pääsee !

Suomessa perusopetus on ilmaista, mutta...

Steinerkoulut ovat yksityisen opetuksenjärjestäjän ylläpitämiä kouluja, jotka saavat valtiolta oppilaskohtaisen valtionosuuden.

Tämän vuoksi steinerkoulut kokoavat vapaaehtoisia tukimaksuja oppilaiden vanhemmilta.

Vanhempien taloudellinen tuki, kannatusyhdistyksen varainhankinta ja jäsenmaksut on välttämätöntä koulujen toiminnalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Helsingin Rudolf Steiner -koulu perii oppilasmaksuja todennäköisesti lainvastaisesti. Sekä perustuslain että perusopetuslain mukaan perusopetuksen on oltava Suomessa oppilaille maksutonta.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002799043.html

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Me Itä-Helsingin kokoomuslaiset olemme jo pari vuotta kehitelleet ehdotusta opetusministerillemme 3-vuotisesta peruskulusta. Etuja:
- valtiolle miljardin vuosisäästöt, ne voitaisiin antaa yritystukina
- 3 luokkaa riittäisi 80 prosentille, eihän heidän paljoa tarvii nykyaikana osata työttöminä tai pudokkaina
-halukkaat voisivat käydä yksityisen lukion ja jatkaa yksityisiin korkeakouluihin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ruotsin koulujen PISA-tulokset ovat ollut pitkään todella kehnot, vaikka viimeisimmät tulokset olivat hieman parantuneet."

Niin, tähän saattaa olla jotain muitakin syitä kuin koulujen yksityistäminen. Jopa sellaisia, joita oma puolueesi lämpimästi kannattaa.

Toimituksen poiminnat