Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Olisiko Sipilällä taas Sisilian yllätyksen paikka?

Voin kerrankin periaatteessa yhtyä pääministeri Juha Sipilän sanoihin näin vasemmistoliittolaisena. Erittäin harvinaista herkkua. 

Sipilä kertoi siis tänään MTV3:sen Huomenta Suomessa, että palkkojen nollakorotukset olisivat kohtuuton juttu. Tässä yhteydessä olisi luonnollisesti mahdollista lähteä koiranleukailemaan sillä, että pääministeri haluaisi maahan uuden palkkojen leikkauskierroksen, kikyn potenssiin kaksi. Tosin en jaksa uskoa siihen, että Sipiläkään tätä tarkoitti, vaikka toisaalta se sopisi hallituksen tuloeroja tietoisesti kasvattaviin linjauksiin.

Mutta mitä Sipilä aikoo tehdä asian eteen? Hänellä olisi kyllä mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, koska Sipilä teki jo kikyssäkin sisilialaisen tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Pakkolakipaketilla kertaalleen jo työntekijäpuolta uhkaillut Sipilä pakotti ay-liikkeen kikyyn. Tosin on toinen asia, kuinka järkevää ay-liikkeelle oli suostua Sipilän uhkailuihin. SAK:n aiempi puheenjohtaja Lauri Lylykin on pohtinut julkisuudessa, ettei ay-liike olisi ainakaan tässä muodossa suostunut kikyyn, jos talouden kehitys olisi ollut tiedossa.

Nyt Sipilä voisi osoittaa samanlaista johtajuutta. Hän voisi aivan hyvin tehdä myös työnantajapuolella vastaansanomattoman tarjouksen, jos hän haluaisi oikeasti nollalinjasta eroon. Eli palkankorotuksia kehiin tai työnantajapuolen verotus nousee. Niin yksinkertaista tämä voisi olla. Työnantajille voisi toisaalta esimerkiksi palauttaa Kela-maksut maksettavaksi, ja tätähän työministeri Lindström ehti esittämään pestinsä aluksi. Tuolloin ”Jarppa” palautettiin tylysti hallitusohjelmaruotuun myös Sipilän toimesta.

Tosin Sipilän puheet jäänevät kaikkiaan puhtaaksi hurskasteluksi, eivätpä Sipilän pyynnöistä huolimatta johtajatkaan leikanneet palkkoja yhteisten ”talkoiden” merkeissä. Työmarkkinaosapuoletkaan eivät ole erityisesti lämmenneet esitykselle siitä, että poliitikko määräilisi palkkatasoa. Toisenlaisia mahdollisuuksia Sipilällä kuitenkin olisi, mutta taitaa tässä(kin) asiassa olla kyseessä kohtuullisen selkeä mediatemppu, jolla pyritään pitämään yllä jonkinlaista tasapuolisuuden verhoa hallituksen kylmän oikeistolaisen linjan edessä. Mutta tästä verhosta kuultaa kovin helposti lävitse. Nähty ja koettu on. Sipilä tuskin lähtee kavereiden kanssa sisilialaiselle linjalle.

Lopuksi haluan ottaa vahvasti osaa Niklas Herlinin omaisten suureen suruun. Herlin loi Uudesta Suomesta moniarvoisen median, jossa myös meille vasemmistolaisille bloggaajille on annettu tilaa ja näkyvyyttä. Hän teki muutenkin ison elämäntyön journalismin parissa. Hatunnoston paikka kauas jonnekin. Lepää rauhassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ensimmäiset kolme virkettä luettuani totesin itsekseni, että voi ei!!

"Voin kerrankin periaatteessa yhtyä pääministeri Juha Sipilän sanoihin näin vasemmistoliittolaisena. Erittäin harvinaista herkkua.

Sipilä kertoi siis tänään MTV3:sen Huomenta Suomessa, että palkkojen nollakorotukset olisivat kohtuuton juttu...

Tosin Sipilän puheet jäänevät kaikkiaan puhtaaksi hurskasteluksi...

Näinpä juuri. Sipilä puhuu puutaheinää ja vasemmistoliittolaiset hurraavat.

P.S. Luin kesällä Paulo Freire'n kirjan Pedagogy of the oppressed (ladattavissa netistä pdf-muodossa maksutta) (Sorrettujen pedagogia), ja se oli mielenkiintoinen ja silmiä avaava.

Se käsitteli sellaista teemaa kuin että miten saada sorretut ymmärtämään ja hyväksymään tosiasiana, että he ovat sorrettuja. Usein nimittäin sorretut samastuvat sortajiinsa ja ajavat näiden etua "koko kansan etuna".

Suomessa ihmiset osaavat lukea, ainakin teknisesti katsottuna. Suomessa ihmisillä on leipää ja sirkushuveja. Siksi suomalaisten on hyvin vaikea ymmärtää olevansa sorrettuja.

Ja niinpä nykysuomessa vasemmistoliittolaisetkin "vastuullisesti" milloin osallistuvat kokoomuslaiseen sixpäkhallitukseen ja milloin hurraavat Sipilän huulenheitolle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ja niinpä nykysuomessa vasemmistoliittolaisetkin "vastuullisesti" milloin osallistuvat kokoomuslaiseen sixpäkhallitukseen

Kuten jokainen eduskuntapuolue on osallistunut vuorotellen -03-17 aikana kepu,kok,EU/EK politiikkaan.

Kepu-03
Rkp
Kepu-07
Vihr.
Kok-11
Krst.
vas
sdp
Kepu-15
Ps
Sinis.
vas,sdp 2-7 porvaripuoluetta (Kepu,kok,rkp,vihr,krst,Ps,sinis.)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pakko yhtyä kritiikkiin sikäli, että jos milloin Sipilä heittää retorisia armopaloja vasemmistolle, jonka yli on kävellyt väkivaltaisesti jo kaksi ja puoli vuotta ja aikoo vastakin kävellä, niin taisteluhenkinen suhtautuisi sellaiseen halveksuen. Mutta ihmisluonto on yleensä sellainen, että se haluaa mukavuutta ja rauhaa eikä halua kiusata itseään ja muita sotilaallisella asenteella. Meidän vasemmistommekin on kasvanut pitkän rauhan ja hyvinvoinnin kaudella ja se on silminähden veltostunut (siis aivan fyysisestikin) ja pyrkii väistelemään politiikan perustotuuksia. Siinä vaiheessa, kun leipä ja sirkushuvit loppuvat, tilanne ehkä muuttuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei tule muuttumaan enää.

sdp,vas 2-EU,7 porvaripuoluetta =Vasemmisto ei koskaan saa 101 edustajaa yhteensä eduskuntaan.
Näinhän tämä on laskettukkin EU liittymisestä lähtien.
Kun entis.multa-kepu,msp,krst,vaihtui porvariksi,lsäksi tuli vihreät,Ps ja nyt siniset.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”..Sisilian yllätyksen..”

Otsikko vie minut nyt oudolle polulle. Viitataanko siinä Sisilian iltamessuun (1282) vai mihin?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Puheet voi unohtaa.
Saksassa 7,5 miljoonaa ihmistä tekee minitöitä !
SKL
-Minijob eli minityö tarkoittaa työpaikkaa, jossa voi ansaita sosiaaliturvan tai muun työtulon päälle 450 euroa kuukaudessa verottomana.
-Työsuhteen sosiaaliturvamaksuista vastaa työnantaja.

Meillä "mini-jobilla" (487e/kk+9e/pv kuluihin)
tekee TEM mukaan vasta 110 000 henkeä.
Ja valtio maksaa sosiaaliturvasta sen.Ei työnantajat.

Suomen Perustulo/työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen ? Malli Saksasta.

Eikä se tähän jää. Tulossa lisää työttömien kyykytystä.Voimaan 1.1-18
Kiristyksiä ansiosidonnaisiin ja peruspäivärahalle pudonneiden
työttömyyskorvauksiin.

JK.Siitäkin huolimatta että kumpikin vasuripuolue on oppositiossa.
Mutta "Työväenpuolueet" Kok ja ex-persut istuu nyt hallituksessa ja tekee päätökset.

Pekka Pylkkönen

Ei olisi mitään ongelmaa kun työmarkkinajärjestöt noudattaisivat 90-luvulla sopimaansa jakovaramallia. Eli työn hinta nousee inflaatio+tuottavuuden kasvu-työttömyydestä johtuva luku.

Tämä toimi aivan loistavasti sinne 2008 saakka. Palkat hilautuivat nopeasti ylös mutta nimenomaan kestävästi, tuottavuuskasvun mukana. Jostain syystä malli jäi unholaan kun 2009 olisi pitänyt ruveta laskemaan palkkoja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sipilä on pitänyt hyvin huolen palkkojen alentamisesta. Leikkauksilla,veroluonteisten maksujen korotuksilla ym.
Elinkustannukset-palkata menee jo miinukselle.
Mutta ulosotoilla tekevät perintätoimistot kunnon tiliä.Toisinto Aho/Viinasen hallitusohjelmasta:"Köyhät kyykkyyn"!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Väärä politiikka
Suomesta oli tulossa massatyöttömyyden yhteiskunta: työttömiä oli yli puoli miljoonaa.
- Suomi oli ollut pitkään Euroopan tasa-arvoisempia yhteiskuntia. Vuodesta 1990 lähtien tuloerot alkoivat kasvaa. Lama, työttömyys, sosiaaliturvan leikkaukset ja verouudistukset vaikuttivat erityisesti lapsiperheisiin.

Suomi ylös - palkat alas.
1990-luvulla palkkojen osuus kansantaloudesta supistui ja pääomatulojen osuus kasvoi.

Voimakas pörssinousu kasvatti pääomatuloja. Osinko- ja korkotulot keskittyvät ylimpiin tuloluokkiin, ja sen ylin prosentti eli rikkaimmat saivat suuren osan tuloistaan omaisuus- ja optiotuloina.
Tuloerojen kasvuun vaikuttivat maltilliset palkkaratkaisut ja tulonsiirtojen leikkaukset
-sekä verouudistus, joka muutti pääomatulojen verotuksen lieväksi.
lähde:
YLe/elävä arkisto -90 luvun lama.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sipilä on katsellut puolueensa kannatuslukuja, ei muuta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Siitähän se on kysymys. Sipilä on kova poika, mutta näyttää paineet kasvavan ja jotain pitää yrittää keksiä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Opposition touhu alkaa totisesti mennä naurettavaksi. Kun kerrankin Sipilä on (erehtynyt) sanomaan jotain sellaista, mikä vasemmiston(kin) mielestä on hyvä asia, niin sekin pitää kuitenkin vääntää Sipilälle viaksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sipilän hallituksen toiminta pakkolakeineen sisältäen nollakorotukset ja ehdotuksen työntekijöiden vuorolisien poistosta on juuri päinvastaista mitä hän nyt lausui. Toteutettiin työajan pidennys ilman lisäpalkkaa (Kaikki työnantajat eivät ole suostuneet tähän) sekä julkisen puolen lomarahojen leikkaus. Kumpi on uskottavampaa, teot vai puheet?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suutarit pysyköön "lestissään " (Kun ei tee mitään ei tule valuvikojakaan)

Kokemuksen äänellä
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710112200454...

Ja homma toimi hyvin myös EK puolelta edm.johdolla vuosia.

Toimituksen poiminnat