Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Kun maailma ja tietoliikenneyhteydet loppuvat

Jos olet nähnyt 1980-luvulla valmistuneen BBC:n dokudraaman ”Kun maailma loppuu”, tiedät miltä varsin todennäköisesti näyttäisi ydinsodan aiheuttama täydellinen tuho maapallollamme. Sen ohella, että laajamittainen ydinsota on täydellinen ympäristö- ja väestökatastrofi koko maapallon kannalta, piirtyy kehuja raa’asta realismistaan saaneesta elokuvasta kuva myös siitä, kuinka keskenäisriippuvainen maailmamme on ja kuinka tämä riippuvuus on rakentunut erityisesti tietoliikenneyhteyksien varaan. Näin oli jo 30 vuotta sitten, ja tilanne tätä nykyä yhä väkevämmin näin. Jos muuten et ole nähnyt elokuvaa, en välttämättä lähde suosittelemaan sitä sen ollessa äärimmäisen ahdistava kokemus. Tosin onneksi esimerkiksi USA:n entisen presidentin Ronald Reaganin väitetään nähneen sen. Ehkä sekin vaikutti osaltaan siihen, että 1980-luvun kylmä sota ei lämmennyt kuumaksi.

Maailmamme elää juuri tällä hetkellä yhä lähempänä ydinsodan uhkaa. Pohjois-Korea uhittelee väitetyllä ydinaseellaan ampuen raketteja Japanin yli ja tehden samaan aikaan ydinkokeita. Toki tällä roistovaltiolla ei ole koko maailman tuhoamiseen riittävää atomiarsenaalia, mutta muutamallakin pommilla saisi aikaan laajan katastrofin ja vähintään maailmantalouden pitkälliseen lamaan. Jos pommeja räjähtäisi Etelä-Koreassa tai Japanissa (Yhdysvaltain länsirannikosta puhumattakaan) olisi erilaisten yhteydenpitovälineiden rampautumisen merkitys varmasti yllättävän laaja kyseisen katastrofin kannalta. Sähköt olisivat poikki, tietokoneet mykkinä. Ihmiset eivät voisi liikkua, sairaita ei kyettäisi hoitamaan. Ihmisiä kuolisi massoittain.

Suomessakin on aivan viime aikoina nähty aivan pienen pieniä esimerkkejä siitä, mitä voisi tapahtua tietoliikenneyhteyksien katoamisen myötä. Esimerkiksi lääketukkuri Oriolan tietojärjestelmäpulmat ovat koko syyskuun ajan vaikeuttaneet lääkkeiden toimituksia niin apteekkeihin kuin sairaaloihin. Ongelmasta ei näytä päästävän millään eroon, vaikka kyseessä on aivan sisäsyntyinen ongelma, eivätkä taustalla ole hakkerit. Samankaltaisia ongelmia on Oulun Yliopistollisessa sairaalassa, jossa joudutaan perumaan ensi viikolla kiireettömiä leikkauksia niissä tarvittavien tavaroiden puutteen myötä. Tilauksissa käytettävän tavarantoimitusjärjestelmän vaihtuessa kun digitaalinen suksi on tökkinyt.

Vastaavanlaisia ongelmia tietojärjestelmien suhteen tapahtuu jatkuvasti. Eikä niiden aiheuttajana tarvitse todellakaan olla kyberhyökkäys, vaan kyseessä on useimmiten paljon arkisempi ongelma erilaisten bugien tai käyttöjärjestelmäpäivityksien yhteydessä tapahtuvien ongelmien myötä.

Maailmamme pyörii kaiken kaikkiaan yhteydenpidon ympärillä. Tätä aina vain teknistyvää kehitystä vahvistaa jatkuvasti digitalisaatio, jossa piilevät myös suuret riskit. Ollessamme riippuvaisia niistä ei välttämättä tarvita ydinräjähdyksessä syntyvää sähkömagneettista impulssia, joka sinällään voisi pyyhkäistä sekin elektroniikan ja sähkölaitteet käyttökelvottomiksi.

Vaikka tietotekniikka on lisännyt hyvinvointiamme huimalla tavalla, on ihmiskunnan tulevaisuus monella tapaa sidottu siihen. Kuten ”Kun maailma loppuu” –elokuvassa nähdään, johtaa  tietoliikenneyhteyksien tuhoutuminen osaltaan koko maailman taantumiseen kohti keskiaikaa. Näin voisi käydä oikeastikin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset