Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Ministereiden toistettu kotihoidontukimokailu

Kesähelteet saattavat korventaa ministerinkin päänupin. Ehkä myös UV-säteily on tehnyt tepposensa Pirkko Mattilalle (st.), joka pohdiskeli tänään Kalevan haastattelussa perhevapaiden uudistamista. Mattila kyseli, josko kotihoidontukea tulisi kehittää niin, että se kerryttäisi eläkettä. Mattilan asiaa koskevat kommentti löytyy vain lehden paperiversiosta.

Mutta. Kotihoidontuki on kerryttänyt eläkettä vuoden 2005 alusta alkaen. Saman pohdinnan kun nakkasi esiin juuri viime syksyllä samaisen eduskuntaryhmän ministeri Timo Soini, joka vaati samaisesta kotihoidontuesta maksettavaksi eläketurvaa ikään kuin uutena asiana. Faktojen tarkastaminen unohtui vaihtoehtoisien totuuksien aikana. Kotihoidontuesta kertyy eläketuloja reilut 10 euroa kuukaudessa. Isoja rahoja joillekin, toki ministerille tason tienesteillä nämä ovat täysin mitättömiä kahvirahoja.

Ihminen on erehtyväinen. Kaikki mokailevat, myös ministerit. Ja mahdollisesti esimerkiksi Mattilaa on siteerattu väärin jutussa, jolloin nämäkin sanat voi vetää takaisin. Mutta varsin surullista on, että perhevapaiden uudistamisen suurimpia jarruttajia tässä maassa ovat tämän eduskuntaryhmän ministerit, jotka silti mitä ilmeisimmin tiedä perusasioita kotihoidontuesta ja joiden juuri pitäisi olla pohtimassa sen uudistamista. Virheistä pitäisi jokaisen oppia. Olisi uskonut, että Soinin viime syksyn kämmi olisi jäänyt jotenkin myös ministerinä jo silloin olevan Mattilan päähän.

Toki on niin, jos kotihoidontuki ei jo nyt kerryttäisi eläketurvaa, Mattilan ja Soininkin ideat olisivat ehdottoman kannatettavia. Myös ST:n muilta ministereiltä on tullut mielestäni kelpo esityksiä, mutta esimerkiksi Jari Lindströmin heti ministerinpestinsä aluksi ottama linjaus työnantajien Kela-maksujen palauttamisesta odottaa toteutumistaan. Tosin kovaa realismia on se, että 0,7% kannatusta nauttiva viiden ministerin puolue ei saa mitään lävitse muuta kuin tietyn eliittiporukan henkilökohtaisia etuja muutaman vuoden ajan. ST:n vastinparina on esimerkiksi Kokoomus, jonka nykyisellä Yle-gallupkannatuksella tulisi vastaavasti olla 146 ministeriä suhteessa ST:n kansalta saamaan tukeen. Siitä on paha repiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila

Harvoinpa tulee tänne kommentoitua, mutta kun olet Olli hyvä ystävä vuosien takaa, niin tokihan nyt sopii. Kalevan haastattelu oli siinä mielessä nopea, ettei siinä perusteltu sanomisiani eläkekertymästä. Mutta jos kaivelet puheitani eduskunnassa ja aiempia kirjoituksiani asiasta, käy ilmi, että toki tämän kotihoidon eläkekertymisen olen tiennyt. Mutta kuten me molemmat varmaan ymmärrämme, työeläkekertymää se ei vastaa. Hyvää kesän jatkoa, Olli, ja nauti auringosta! Siinä on toki UV -säteilyä mukana.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hei!

Kiitos kommentista. Kuten kokeneena poliittisena vaikuttajana ja julkisuuden kanssa tekemisissä jatkuvasti olevana ihmisenä varmasti tiedät, omat kommenttinsa voi asiasisällön osalta tarkistaa jutun tehneeltä toimittajalta. Jos asiavirheitä verrattuna sanomisiin lehtijutuista löytää tuolloin, niin ne voi toki oikaista.

Tiedät varmasti yhtä lailla myös sen, että poliittinen vaikuttaja on vastuussa sanoissaan, ministeri erityisesti. Vallan ja vastuun on kuljettava käsi kädessä. Minun mielestäni oli erityisen huomionarvoista, että mm. perhevapaa-asioista tulevaisuudessa mahdollisesti linjaava ministeri toi esiin jutussa esitysidean uudistukseksi, joka on kuitenkin jo ollut totta yli kymmenen vuotta. Ihan mielenkiintoinen lähtökohta perhevapaiden käsittelylle.

Ja varmasti uskoakseni nyt on kristallinkirkasta itsekullekin, että kotihoidontuki (jota olen itse myös saanut muksuni hoitajana viime syksynä oltuani) kartuttaa eläkekertymää. Ei toki samalla lailla kuin palkkatyöstä.

Mutta hyvää kesää toki sinnekin!

Marjut Lumijärvi

Ministerille tiedoksi, että kyllä se on nimenomaan työeläkekertymää. Kuten Olli sanoo, ei vastaa palkkatyöstä saatavaa, mutta palkattoman ajan kertymäksi hyvä. Tästä voi tarkistaa muut palkattomien aikojen työeläkekertymät
https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset