Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Tässä muhii aito katastrofi

Ylen eilinen uutisointi ennätyksellisen alhaisesta syntyneisyydestä kuluvana vuotena ei ole ainakaan vielä herättänyt kovinkaan suurta keskustelua. Syytä kuitenkin olisi. Näyttää nimittäin siltä, että tällä kehityksellä maassamme syntyneiden lukema saattaa hyvin jäädä 1800-luvun nälkävuosien tasolle. Suomessa oli silloin alle kaksi miljoonaa asukasta. Lisäksi elintaso on aivan toisissa sfääreissä nykyään. Pettuleipä ei ole enää arjen hengenpelastaja, vaan kansallishistoriallinen muinaismuisto.

Tulevaisuudessa ei saada varmasti Suomen julkista (eikä yksityistäkään) taloutta parempaan kuosiin, jos ei ole uusia ihmisiä töihin yrityksiin ja veronmaksajiksi. Kikyjen kanssa puuhastelu on varsin mitätön kuvio tähän verrattuna.

Sinällään on ymmärrettävää, että lapsia ei hankita takavuosien malliin. Esimerkiksi työelämässä on valtavasti epävarmuuksia. Pätkätyösuhteet eivät houkuta perustamaan perhettä. Vaikka vauvojen tekemistä tuskin mietitään muhkea lapsilisätienesti mielessä, eivät erilaiset lapsiperheisiin suuntautuvat leikkaukset ainakaan innosta siihen.

Mutta tietyistä asioista, kuten työelämän joustavoittamisesta myös vanhempien tilanteita helpottamaan olisi aidosti apua. Lapsiperheellisen elämä kun voi välillä olla hyvin raskasta. Tästä allekirjoittaneellakin on parin vuoden verran kokemusta nukutus- ja potta- ja ties minkä muun rumban myötä. Kun itse kukin haluaa ja tykkääkin tehdä töitä, niin esimerkiksi osa-aikaisen työn raamittaminen vanhemmille ei ole aina helppoa.

On suuri sääli, että perhevapaiden uudistaminen voi olla vielä tältä vaalikaudelta jäissä Timo Soinin (st/uv) 1700-luvulle jämähtäneiden perhenäkemysten takia. Toivon kuitenkin syvästi, että pian työnsä aloittava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ottaa kysymyksen esille mahdollisimman pian, vaikka se kaatui hallituksen niin monien muiden hankkeiden tapaan jo kertaalleen puoliväliriihessä.

Toivottavasti mallia perhevapaiden uudistamiseen otettaisiin esimerkiksi Ruotsin suunnasta. Siellä kummallekin vanhemmalle on kolme kuukautta vanhempainvapaata kiintiöitynä, minkä lisäksi kymmenen kuukautta voidaan jakaa perheen itse haluamalla tavalla.

Lisäksi Ruotsissa päivähoito on Suomea huomattavasti edullisempaa perheille, lapsilisät ovat suurempia ja esimerkiksi reseptilääkkeet ovat ilmaisia alle 18-vuotiaille. Ja niin edelleen. Ei ihme, että esimerkiksi vuonna 2015 Ruotsissa naisten hedelmällisyysluku oli 1,85, kun Suomessa sama luku oli tuolloin 1,65. Tämä kertoo siitä, kuinka monta lasta keskimäärin naiset synnyttävät elämänsä aikana.

Joku muuten saattaa tietää senkin, että Ruotsin talous kasvaa noistakin hyvistä perhe-etuuksista huolimatta. Vähintäänkin siellä osataan katsoa ns. nokkaansa pidemmälle.

Perhevapaajärjestelmää on itse asiassa pakko remontoida pian. Nyt kun Soini ei ole enää varapääministeri ja perussuomalaiset eivät ole hallituksessa, siihen olisi saumaa. Sitä tarvitaan myös naisten työllistymisen parantamiseksi.

Kakkavaippojen vaihtaminen on rankkaa työtä, mutta jos sitä ei aleta arvostamaan Suomessa nopeasti, räjähtää lapsimäärän laskemisen ongelma koko yhteiskunnan kasvoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yleinen persunäkemys on sellainen, että mitä vähemmän ihmisiä sitä paremmin työpaikat riittävät kaikille.

Totuus on tietysti päinvastainen, mutta kun sanoma ei tuppaa menemään perille, niin luulisi tällaisen uutisen olevan heikäläisille mieluinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

No miksei jossakin Nigeriassa ole työpaikkoja jos ihmiset näitä lisääntyessään luovat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nigeriassa on melkein 200 mijoonaa ihmistä, joten kyllä siellä työpaikkojakin piisaa. Noin 70% saa elantonsa maataloudesta, mutta talous on melko kovassa kasvussa, liki kymmenen prosentin luokkaa olevia BKT-kasvulukuja.

Voimme ottaa vertailukohdaksi vaikka Japanin, joka on pinta-alaltaan noin Suomen suuruinen maa ja jossa asuu yli 120 miljoonaa ihmistä työttömyysasteen ollessa nelisen prosenttia.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #7

En ole käynyt Japanissa, mutta olen kuullut, että siellä on paljon automatisoimatonta työtä. Ikään kuin työtä työn vuoksi, ja joka tällaisesta automaatio- ja itsepalveluyhteiskunnasta tulleesta vierailijasta on tuntunut kummalliselta. Menee sivuun aiheesta, mutta on ollut mielessä kysyä sinulta jo pidemmän aikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Automaatioaste on hyvin korkealla Japanissa ja robottitekniikan kohdalla maa on maailman ykkönen.

Japanissa on automatisoitu monia sellaisia asioita, joita meillä ei edes haluttaisi automatisoida.

Mutta Japanissa ei jaeta yhtä avokätisesti työmarkkinatukia tai kotihoidon tukia j.n.e. Sen sijaan siellä ovat naiset edelleen useinmiten kotirouvia siinä vaiheessa, kun on kotona huolehdittavia lapsia. Heitä ei tietysti lasketa työttömiksi. Mies saa verovähennyksen kaikista huollettavistaan, myös aviovaimosta.

Toisaalta Japanissa ei tingitä työvoiman käytöstä konttori- ja hallintotehtävissä. Myös henkilökohtaiseen asiakaspalveluun riittää porukkaa. Puhelimitse tavoitellessa ei tarvitse odotella puolta tuntia musiikkia kuunnellen tai puhekoneen kanssa keskustellen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #11

Kiitos vastauksesta. Havainto taisi perustua noihin mitä mainitset viimeisessä kappaleessa: asikaspalveluun ja johonkin ohjailuun — olisiko ollut metroasemilla tai tavarataloissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Nigeriassa on melkein 200 mijoonaa ihmistä, joten kyllä siellä työpaikkojakin piisaa."

No ei piisaa, Nigeriasta tullaan Suomeen etsimään työtä. Väitteesi työpaikkojen lisääntymisestä ihmisten lisääntyessä on täyttä puppua. Todelliset avaimet ongelmaan löytyy koulutuksesta ja talous sekä rahapolitiikasta. Nämä avaimet me olemme antaneet komissiolle joten Sipilän keinoiksi jää pitkittää hallitustaan kunnes seuraava hallitus alkaa kärvistellä olemattomilla keinoilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Suomalaisia lienee Nigeriassa työssä suhteessa Suomen väkimäärään noin yhtä paljon kuin nigerialaisia Suomessa suhteessa Nigerian väkimäärään. Jos nigerialaisia on Suomessa noin 2000, niin vastaavasti suomalaisia pitäisi olla Nigeriassa noin 50. Johtuen maan mittavista teollisista ja infrastruktuuriin liittyvistä investoinneista, pitkälti öljyllä tapahtuneen talouskehityksen vuoksi, Nigeriassa on paljon insinööritaitoa vaativia projekteja.

"Väitteesi työpaikkojen lisääntymisestä ihmisten lisääntyessä on täyttä puppua."

Se kun vaan sattuu olemaan totisinta totta. Suomessa oli 60-luvulla noin 30% vähemmän ihmisiä kuin nykyään ja suurin osa lapsiperheiden äideistä oli kotirouvia. Joten työpaikkojen määrä on ollut alle 70% siitä mikä se on nykyään. Englannissa asustelee karulla pienellä tuulisella saarella ilman mittavia luonnonvaroja yli kymmenkertainen väkimäärä Suomeen verrattuna ja ihan hyvin pyyhkii niin taloudessa kuin työllisyydessäkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

"Joten työpaikkojen määrä on ollut alle 70% siitä mikä se on nykyään."

Tuolloin ei ollutkaan työttömyyttä eli työntekijämäärä ei korreloi työpaikkojen kanssa. Omalla valuutalla oli huomattavasti helpompi kilpailla muiden valtioiden kanssa tuotannosta varsinkin kun raaka-ainetta Suomessa riitti. Mikäli väitteesi pitäisi paikkansa, Suomessa ei olisi työttömyyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Tyttömyysaste oli silloin suurimman osan aikaa matalampi kuin nykyään, mutta ottaen huomioon kotirouvien prosenttiosuuden väestöstä, on helposti laskettavissa, että nykyään on vähintäänkin yhtä paljon työpaikkoja väestömäärään suhteutettuna kuin silloin.

Ulkomaankaupan osuus kansantaloudesta oli 60-luvulla oleellisesti pienempi kuin nykyään ja kun siitäkin suuri osa oli ilman valuuttaa käytävää bilateraalikauppaa, niin on turha hehkuttaa oman valuutan siunauksellisuutta silloisiin olosuhteisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"turha hehkuttaa oman valuutan siunauksellisuutta silloisiin olosuhteisiin."

Kilpailukyky on viennissä A ja O. Ruotsiin siirtyy suoraan tehtaita Suomesta vaikka palkat ja olosuhteet ovat muuten verrannolliset mutta valuuttallaan Ruotsi pystyy parempaan. Hallitus on vain laskenyt ostovoimaa Suomessa lisäämällä veroja ja veroluonteisia maksuja eli heikompaan päin vain mennään. Lisääntynyt vienti ei ole hallituksen ansioita vaan maailmanmarkkinoiden kysyntä on lisääntynyt, mutta kuinka pitkään. Työntarjonta ei siis lisää työnkysyntää vaan muut olosuhteet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Aika vähän tehtaita "suoraan siirtyy" Suomesta Ruotsiin. Ruotsin kruunu on vuoden 2015 alkupuolelta pyörinyt melko lailla samoissa eurolukemissa kuin se on tänäänkin, joten mitä etua se on Ruotsille tuona aikana tuonut?

Tietysti Ruotsin etuna on suurempi työvoiman tarjonta ja maahanmuutto.

Kotimarkkinoiden ostovoiman aleneminen Suomessa (mikäli nyt voit osoittaa, että sellaista on tapahtunut) ei vaikuta viennin kilpailukykyyn.

Lisääntynyt vienti riippuu aina markkinoiden kysynnästä ensisijaisesti ja jos suuria virheitä ei maassa tehdä kustannuskehityksen kohdalla, niin kysynnän kasvu antaa pontta kasvavalle kaupalle.

Työntarjonta ei suoranaisesti lisää työpaikkojen määrää, mutta samat syyt, jotka vaikuttavat työntarjonnan kasvuun ovat syitä, jotka lisäävät työpaikkojen määrää. Siis väkiluvun määrä.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #16

Eiköhän se mene niin, että vakaampaan yhteiskuntaan tehdään lapsia tulevaisuuteen luottaen.
Vastuullisen ihmisen pistää kyllä ajattelemaan onko tämä maailma väestöräjähdyksineen paikka missä tulevien sukupolvien on hyvä kasvaa.
Afrikka ja lähi-itä tuottaa lapsia sitä vauhtia ettei tämä maapallo sitä kestä. Puhumattakaan aasiasta ja intiasta.
Meillä on jo nyt maailman laajuinen katastrofi olemassa ja vaikka kuinka biologinen kello tikittäisi, niin jotain ratkaisevaa pitää tapahtua, että pohjolakin olisi 50-100 vuoden päästä olemassa.
Ja oikea ratkaisu ei ainakaan ole, että tänne päästetään tai jopa rahdataan turvapaikanhakijoita ylipäätään enää mistään. Ne eivät ole ainakaan ratkaisu syntyvyyden paikkaamiseksi. Ne pystyvät kasvattamaan väestö määrää, ei muuta. No, rikostilastot tietysti kasvavat myöskin.
Rajat kiinni, suomalaiset työttömät töihin ja heille muutenkin tulevaisuus valoisemmaksi, niin syntyvyys kyllä kasvaa sen myötä.
Kuulostaa julmalta, mutta kun nämä em. maailman kolkat ratkaisevat itse sotimalla tai luonnon katastrofeilla liika kansoituksensa, niin silloin vasta voi maailman tervehtyminen alkaa.
Japani oli esimerkkinä työpaikoista, ja hyvä esimerkki onkin, mutta vielä parempi se on esimerkkinä turvapaikkapolitiikassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Tuomiopäivän julistajat saavat sanomaansa nykyaikana hiukan liian laajalti ja vakuuttavasti läpi. Ei tämä tilanne ole sen pahempi kuin muulloinkaan on ollut.

60-luvulla puhuttiin ilmansaasteista ja jokainen tiedostava yksilö oli varma siitä, että maailma tuhoutuu ilman saasteisiin. Kukaan ei pystynyt näkemään vuoteen 2000 asti, koska jokainen oli varma siitä, että maailma on tuhoutunut sitä ennen. Yksikään lintu ei enää laulaisi.

Japani muuten on hyvä esimerkki siitä, että talouden tilanne ja vaikkapa monokulttuurisuus sekä voimakas nationalismi-identifikaatio ei ole myötävaikuttanut lisääntymiseen. Japani kärsii suurimmasta lapsipulasta ja luontaisesta väestösupistumisesta sekä ikääntymisestä koko "läntisessä" maailmassa.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #33

Joopa joo...tuomiopäivän julistajat. Et itse huomaa, että teet aivan samaa julistusta lapsien vähyydellä. Minkähän takia väestön kasvu on ilmastonmuutoksen rinnalla yksi suurimmista huolen aiheissa?
Totta kai maantieteellisesti pohjola on olemassa, sitä ei kai kukaan kiistäkkään?
Mutta tällä nykyisellä menolla ja tuonti synnyttäjillä on pohjola uusi somalia tai syyria. Kolmannen maailman alikehittynyt islam alue, missä kaikki sotivat toisiaan vastaan ja ihmisyys sekä kansalaisoikeudet on poljettu roskiin.
On silkkaa typeryyttä jos tätä ei näe tulijoiden määristä ja oma aloitteisuudesta ym. kulttuurista jo näe.
Nyt jos otan tähän vielä hyväksi malli esimerkiksi australian, niin eiköhän sekin, ole kuoleva saari kun ei nekään ilman tuontisynnyttäjiä sekä siittäjiä pärjää? Ei synnytetä ja teollisuus kuolee?

Niin, ja kun kotimaan syntyvyydestä ja sen puutteesta puhutaan, niin onhan oma vaikutuksensa myös mystisillä sukupuolilla sekä samaa sukupuolta olevilla pariskunnilla. Ainakin enenevissä määrin tulevaisuudessa.

Käyttäjän PerttuHuovinen kuva
Perttu Huovinen Vastaus kommenttiin #32

Erittäin hyvin sanottu. Maapallo ei oikeasti kestä noita ihmismääriä mitä lähi-itä ja afrikkalaiset tuottavat, pääsääntöisesti länsimaista tulevien avustuksien avulla. Rahallinen avustus, lääkkeet ja pahin kaikista, vesi, pitäisi lopettaa kokonaan joka ikiseen maahan. Pärjätköön omillaan, niinhän suomessakin on tehty. Huomattavasti vaikeammissa olosuhteissa.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla Vastaus kommenttiin #35

Niin, sitten on taas se puoli kolikosta, miksei afrikka ym kehitysmaat pärjää taloudellisesti?
Siirtomaa ajoista ja kaikenmaailman veritimanteista on tehty leffoja ja puhuttu, mutta nykyistä talousjärjestelmää ei sovi kiistäminen. "paras järjestelmä tähän asti" Ja muuta kakkaa. Järjestelmä pitäisi nähdä kehittyvänä sen sijaan että syvennytään täysin väärään suuntaan tyyliin uusiliberalismi ja täysin vapaat markkinat. Kehitysmaat ei saa vapaasti luoda omaa infrastruktuuria, sillä globaalit korporaatiot jalostaa raaka aineet huippuun itse ja itse maan kansalaisten elintasoa ei voi nostaa eikä kasvu karise kansalle. Voisi veikata, ettei ole hirveä toi kansallisuuden tunnekkaan jossain Afrikan kolkissa, jossa korruptio kukkii ökyrikkaat korporaatio bisnes pomot jakaa oikeutta almuina. Nii ja sitten tulee tuhannet hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden agenda on unohtunut täysin ja toimivat kangastuksina paremmasta tulevaisuudesta, jota valmistellaan rikkalle kermalle.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla Vastaus kommenttiin #35

Niin, sitten on taas se puoli kolikosta, miksei afrikka ym kehitysmaat pärjää taloudellisesti?
Siirtomaa ajoista ja kaikenmaailman veritimanteista on tehty leffoja ja puhuttu, mutta nykyistä talousjärjestelmää ei sovi kiistäminen. "paras järjestelmä tähän asti" Ja muuta kakkaa. Järjestelmä pitäisi nähdä kehittyvänä sen sijaan että syvennytään täysin väärään suuntaan tyyliin uusiliberalismi ja täysin vapaat markkinat. Kehitysmaat ei saa vapaasti luoda omaa infrastruktuuria, sillä globaalit korporaatiot jalostaa raaka aineet huippuun itse ja itse maan kansalaisten elintasoa ei voi nostaa eikä kasvu karise kansalle. Voisi veikata, ettei ole hirveä toi kansallisuuden tunnekkaan jossain Afrikan kolkissa, jossa korruptio kukkii ökyrikkaat korporaatio bisnes pomot jakaa oikeutta almuina. Nii ja sitten tulee tuhannet hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden agenda on unohtunut täysin ja toimivat kangastuksina paremmasta tulevaisuudesta, jota valmistellaan rikkalle kermalle.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla Vastaus kommenttiin #35

Niin, sitten on taas se puoli kolikosta, miksei afrikka ym kehitysmaat pärjää taloudellisesti?
Siirtomaa ajoista ja kaikenmaailman veritimanteista on tehty leffoja ja puhuttu, mutta nykyistä talousjärjestelmää ei sovi kiistäminen. "paras järjestelmä tähän asti" Ja muuta kakkaa. Järjestelmä pitäisi nähdä kehittyvänä sen sijaan että syvennytään täysin väärään suuntaan tyyliin uusiliberalismi ja täysin vapaat markkinat. Kehitysmaat ei saa vapaasti luoda omaa infrastruktuuria, sillä globaalit korporaatiot jalostaa raaka aineet huippuun itse ja itse maan kansalaisten elintasoa ei voi nostaa eikä kasvu karise kansalle. Voisi veikata, ettei ole hirveä toi kansallisuuden tunnekkaan jossain Afrikan kolkissa, jossa korruptio kukkii ökyrikkaat korporaatio bisnes pomot jakaa oikeutta almuina. Nii ja sitten tulee tuhannet hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden agenda on unohtunut täysin ja toimivat kangastuksina paremmasta tulevaisuudesta, jota valmistellaan rikkalle kermalle.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla Vastaus kommenttiin #35

Niin, sitten on taas se puoli kolikosta, miksei afrikka ym kehitysmaat pärjää taloudellisesti?
Siirtomaa ajoista ja kaikenmaailman veritimanteista on tehty leffoja ja puhuttu, mutta nykyistä talousjärjestelmää ei sovi kiistäminen. "paras järjestelmä tähän asti" Ja muuta kakkaa. Järjestelmä pitäisi nähdä kehittyvänä sen sijaan että syvennytään täysin väärään suuntaan tyyliin uusiliberalismi ja täysin vapaat markkinat. Kehitysmaat ei saa vapaasti luoda omaa infrastruktuuria, sillä globaalit korporaatiot jalostaa raaka aineet huippuun itse ja itse maan kansalaisten elintasoa ei voi nostaa eikä kasvu karise kansalle. Voisi veikata, ettei ole hirveä toi kansallisuuden tunnekkaan jossain Afrikan kolkissa, jossa korruptio kukkii ökyrikkaat korporaatio bisnes pomot jakaa oikeutta almuina. Nii ja sitten tulee tuhannet hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden agenda on unohtunut täysin ja toimivat kangastuksina paremmasta tulevaisuudesta, jota valmistellaan rikkalle kermalle.

Käyttäjän 8mirsuurla kuva
Kasimir Suurla Vastaus kommenttiin #35

Niin, sitten on taas se puoli kolikosta, miksei afrikka ym kehitysmaat pärjää taloudellisesti?
Siirtomaa ajoista ja kaikenmaailman veritimanteista on tehty leffoja ja puhuttu, mutta nykyistä talousjärjestelmää ei sovi kiistäminen. "paras järjestelmä tähän asti" Ja muuta kakkaa. Järjestelmä pitäisi nähdä kehittyvänä sen sijaan että syvennytään täysin väärään suuntaan tyyliin uusiliberalismi ja täysin vapaat markkinat. Kehitysmaat ei saa vapaasti luoda omaa infrastruktuuria, sillä globaalit korporaatiot jalostaa raaka aineet huippuun itse ja itse maan kansalaisten elintasoa ei voi nostaa eikä kasvu karise kansalle. Voisi veikata, ettei ole hirveä toi kansallisuuden tunnekkaan jossain Afrikan kolkissa, jossa korruptio kukkii ökyrikkaat korporaatio bisnes pomot jakaa oikeutta almuina. Nii ja sitten tulee tuhannet hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden agenda on unohtunut täysin ja toimivat kangastuksina paremmasta tulevaisuudesta, jota valmistellaan rikkalle kermalle.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olisiko feminismillä osuutta asiaan? Naisilla on muita päämääriä kuin lasten tekeminen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei, koska pohjoismaissa (erityisesti Ruotsissa) lapsiluku per nainen on isompi kuin Etelä-Euroopassa, ja ainakin perinteisesti pohjoismaita on pidetty feministisimpinä yhteiskuntina kuin Etelä-Euroopan maita.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Onko tutkittu, moniko synnyttäjä on Suomen-Ruotsalainen, tai etelämpää maahan muuttanut?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomalaiset voivat kuolla sukupuuttoon, mutta Sibelius ja sauna ovat ikuisia.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Katoaako sisu suomalaisten mukana vai voiko sitä esiintyä muillakin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Syntyvyyttä vähentävät tehokkaasti mm. tyttöjen koulutus, naisten osallistuminen työelämään, lapsikuolleisuuden väheneminen ja hyvät sosiaalietuudet kun suurta lapsikatrasta ei tarvita vanhuudenturvaksi. Se on sitten eri asia että onko ongelma sellainen, että siihen kannattaa hakea ratkaisuja toteamalla tosiasiat.

En ole nähnyt tilastoa jossa perhevapaiden tasaisempi jakautuminen tai suuremmat lapsilisät lisäisivät syntyvyyttä. Mikä vaikutus maahanmutolla on Ruotsin Suomea vähän suurempaan syntyvyyteen, ymmärtääkseni maahanmuuttajaperheet ovat usein runsaslapsisempia kuin kantaväestö?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Lukaiskaa Jannen kommentti huolekkaasti. Parasta antia tässä sapelikalistelussa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kuinkahan moni kantasuomalainen yksinhoitaja äiti pärjää 7lapsen kamssa? Maahanmuuttajataustaisilta tuntuu onnistuvan...

Jyrki Tikkakoski

Kielitaidattomana vieraassa maassa

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mitä vikaa on 1700-luvun perhenäkemyksissä? Bernsteinilainen vasemmisto toteaa, että: "tärkeintä on liike - ei päämäärä". Ehkä joskus voisi ryhtyä miettimään myös sitä päämäärää. Ei 72 sukupuolta voi olla mikään päämäärä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Sipilä ohoi, nyt kortonkivero päälle. Jo alkaa kansa sikiämään.

anita frisk

Hannu Valtonen, eipä taida alkaa, nykyäänhän useat kunnat jakelevat ilmaisia ehkäisyvälineitä parhaassa synnytysiässä oleville samaan aikaan kun vaativat suomalaisia lisääntymään. Tämä on sitä kunnallispoliitikkojen logiikkaa mistä voisi päätellä heidän napsivan järjenkäytön ehkäisypillereitä.

Käyttäjän PekkaVuori kuva
Pekka Vuori

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ulkomailla syntyneet naiset keskimäärin saavat yhtä paljon lapsia kuin Ruotsissa syntyneet, kun tarkastellaan koko hedelmällisyyden jaksoa. Yleensä ulkomailta muuttanut saa heti muuton jälkeen enemmän lapsia, mutta kun katsotaan 40-vuotta täyttäneitä, ero tasoittuu.
Maahanmuuttajia tulee paljon myös sellaisista maaryhmistä, joissa syntyvyys jää kantaväestöä matalammaksi ja lapsettomuus on yleisempää muuttaneilla, erityisesti EU-maista tulleilla (25%). Vain matalimman kehitystason maista (human development index) muuttaneilla hedelmällisyys on merkittävästi korkeampi kuin kantaväestöllä (TFR=2.6, kun maassa on asuttu 10 vuotta), mutta tähän maaryhmään kuuluvia syntyneitä on vain 5 % kaikista syntyneistä.
"A new report from Statistics Sweden about childbearing of the foreign born – before and after immigration to Sweden shows that Swedish born and foreign born women in total have an equal number of children on average."

http://www.scb.se/en_/Finding-statistics/Statistic...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Palataanpa alkuperäisen aiheeseen: Suomen liian alhaiseen syntyvyyteen. Nuorena ihmisenä ministeri Annika Saarikko voisi ottaa kysymyksen hoitaakseen ihan henkilökohtasesti ja tekaista muille esimerkiksi aluksi ainakin kolme lasta.

Käyttäjän ElinaMehttalo kuva
Elina Mehtätalo

Eikö kukaan keksi mitään muuta kuin yhteiskunnallisia syitä. Tutkijoiden mukaan yhä useampi kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Jo pari vuotta sitten joka neljäs kärsi lapsettomuudesta. Syntyvyys on siitä laskenut edelleen niin paljon, että sitä ihmetellään ääneen useamman viranomaisen toimesta.

Monella ympäristötekijällä voi olla vaikutusta syntyvyyteen yhteiskunnallisten tekijöiden lisäksi. Esim tuulivoimaloiden terveyshaitasta tulee koko ajan uutta tutkimusta. Arvostettu yhdysvaltalainen tiedelehti PLOS julkaisi vasta saksalaistutkimuksen, jossa havaittiin tuulivoimaloiden infraänen aihuttavan reaktion tunteita ja stressiä säätelevässä aivojen osassa sekä indusoivan myös autonomisen hermoston säätelyyn vaikuttavan alueen. Kansalaisten kokemat terveyshaitat verenpaineeen ja syketason nousu, unettomuus jne löytävät siis perustan tutkimuksesta. Kokemusten mukaan myös keskenmenot näyttävät lisääntyvän.

Tarkastelimme erään suomalaisyliopston tilastotieteen laitoksen apulaisproffessorin kanssa syntyvyyttä tuulivoimaloiden megawattien funktiona. Riippuvuus yli 150 MW tuulivoimaa jälkeen näytti olevan maakuntatasolla tilastollisesti erittäin merkitsevä kaikissa tuulivoimamaakunnissa. Tästä syystä tutkimusta olisi ehdottomasti syvennettävä kuntatasolle riskimalli, infraäänimallinnus taustana. Ammattilaisia ja tutkimusryhmän kokoamaan haluava professori löytyy. Halukkuutta valtion taholta riipumattomaan rahoitukseen ei.

Ympäristöministeri Tiilikainen ohitti myös THLn osin ansiokkaan kirjallisuuskatsauksen, jossa myös mainittu PLOSin tutkimus. Uusiutuvan energian tukipaketin valmistelu aloitettiin hälyyttävistä signaaleista huolimatta.

Syntyvyyden laskulle ei useiden tutkijoiden ja kansalaisten huolesta riippumatta oltane tekemässä mitään.Kun samaan aikaan kuolevuus kasvaa, saanemme vapaasti kuolla sukupuuttoon yhä useamman jäädessä tahatta lapsettomaksi.

Pertti Tervala

Aivan järjetöntä tehdä viattomia lapsia tänne kärsimään sairaan ihmismielen sairaista touhuista. Vaikka olen saanut aivan upean tyttären aikoinaan, niin jos olisin siihen aikaan kyennyt näkemään sen tosiasian minkä voin nähdä tänään, niin en olisi koskaan halunnut tehdä lasta tänne. Ihmiskunnan mieli on täysin sairas ja sekaisin ja se on ollut sitä vuosituhansia ja jos tuossa mielessä ei ala tapahtumaan merkittävää muutosta, niin sama sairas meno tulee jatkumaan Telluksella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ihmiskunnan mieli on täysin sairas ja sekaisin ja se on ollut sitä vuosituhansia"

Eikös sairaus kuvaa jonkinlaista poikkeamatilaa normaalista? Jos ihmiskunta on tuhansia vuosia ollut jonkinlainen, niin se on ihmiskunnan normi, ei sairaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskustelu tulevaisuuden työvoiman tarpeesta samaan aikaan kuin nykyisestä työttömyydestä on vähän sama kuin keskustelu "kuoliaaksi säästämisestä". Kuoliaaksi säästäminen tarkoittaa sitä, että tiukan taloustilanteen paikkaamiseksi yritys säästää niin paljon, että ajautuu konkurssiin.

Työttömyys vaihtelee suhdanteittain ja kuten ylempänä olen todennut työttömyysprosentit ovat aika lailla samoilla tasoilla saman kehitysasteen maasta toiseen väestömäärästä riippumatta.

Yhteiskunta näivettyy, jos se ei pysty ylläpitämään riittävää määrää aktiiviväestöä huolehtimaan yhteiskunnan toimimisesta. Ja näivettyminen nostaa työttömyyden huikeisiin sfääreihin.

Työttömyys nyt ja tulevaisuuden työvoimatarve ovat kaksi eri asiaa. Tulevaisuuden työvoimatarpeen kannalta ratkaisuja väestön nuorentamiseksi ja lisäämiseksi pitää tehdä tässä ja nyt. Riippumatta juuri tämänhetkisestä taloustilanteesta.

Toimituksen poiminnat