Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Rusinat hoitajapullasta sote-uudistuksessa

Sote-uudistukseen liittyy vielä monta julkisuudessa vain vähän käsiteltyä ongelmaa. Erään niistä nosti alan absoluuttinen huippuasiantuntija, HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen Uuden Suomen bloggauksessaan. Siinä hän esitti selkeästi, että laajamittaiseen käyttöön jatkossa kaavaillut asiakassetelit nostavat hallintokustannuksia varsin roimalla tavalla. Yhtä lailla asiakasseteleiden suuri esiinmarssi vaikeuttaisi kaikella tapaa hoitoketjujen integroimista.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Nostan omalta ammattialaltani esiin vain yhden uuden, vähän keskustelussa olleen esimerkin. Nimittäin sote-uudistuksen myötä jouduttaisiin myös tilanteeseen, jossa yksityisen sektorin toimijat voisivat välttyä ottamasta harjoitteluun hoitajaopiskelijoita sote-keskuksiin. Reilua?

Vaikka muuten yksityinen ja julkinen aiotaan näennäisesti nostaa yhdenveroiseen asemaan sote-puolella, voisi yksityinen sektori siis vain napata rusinat pullasta eli ottaa palvelukseensa julkisen sektorin heille kouluttaman työvoiman. Tiedän itse sairaanhoitajana, että alalle kouluttautuessa on luonnollisesti harjoiteltava ammattiaan monessa eri paikassa ja usealla eri erikoisalalla. Selvää on, että yksikään sairaanhoitaja ei voi oppia ammattinsa saloja ilman harjoittelua. Injektioiden antajaksi ei perehdy kirjatentissä, eikä ompeleiden poistamista opi esseen kirjoittamalla. Eikä ihmisen kohtaamiseen kouliinnu luentosalissa.

Opiskelijoiden ohjaaminen on myös aivan olennainen ja tärkeä osa sairaanhoitajan työssä. Mutta toisaalta jatkossa yksityisessä ja julkisessa sote-keskuksessa olisi jatkossa epäsuhta tämän asian suhteen, koska vain toisessa ohjaaminen kuuluisi työnkuvaan. Julkisessa sote-keskuksessa sairaanhoitajan tulisi siis hoitaa omat hommansa ja koulia tulevat ammattilaiset (ja tulevat työkaverit), yksityisellä riittäisi vain omien hommien hoitaminen.

Julkisen sote-keskuksen tulisi myös varata resurssit opiskelijaohjaukseen. Eikä hoitajaopiskelijoille ole nytkään ole todellakaan helppoa saada harjoittelupaikkoja varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla. Ja jos harjoittelupaikkoja ei ole riittävästi, valmistuminen voi mutkistua.

Tätäkään sote-uudistuksen ongelmaa ei ole julkisuudessa puitu. Ja esimerkkejä tulee päivittäin lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Selvää on, että yksikään sairaanhoitaja ei voi oppia ammattinsa saloja ilman harjoittelua. Injektioiden antajaksi ei perehdy kirjatentissä, eikä ompeleiden poistamista opi esseen kirjoittamalla. Eikä ihmisen kohtaamiseen kouliinnu luentosalissa."

Sosiaalityöhän opitaan nimenomaisesti kirjatenteissä ja esseitä kirjoittamalla, sekä istumalla luentosaleissa. Vastavalmistuneet sosiaalityöntekijät tekevät päätöksiä ja ratkaisuja vain ja ainoastaan sillä tiedolla, mitä yliopistosta on saatu.

Se ei ole paljoa se.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkäriopiskelijoilla on ihan sama ongelma jatkossa; lääkäreitähän koitetaan poliitikkojan tahdosta kouluttaa tahallaan liikaa, jotta laatu heikkenisi, eikä opiskeluaikana pääse paljoa harjoittelemaan, jatkossa ei sitten enää kesätöissäkään. Saksassa lääkärit tekevät palkatonta harjoittelua valmistuttuaan oppiakseen käytännön taitoja, ja sitten aamuyöstä tyhjentävät roskapönttöjä elääkseen - yliopistossa saa lähinnä luento-opetusta, ei käytännön harjoittelua. Mutta tämähän on poliitikkojen tavoite, hoitajaopiskelijatkin voivat sitten jatkossa tehdä palkatonta työtä, jotta saisivat paperit ulos ja valmistuisivat, tai sitten työnantaja vaatii puolen vuoden työn ilman palkaa aluksi harjoittelijana. Näinhän nyt muillakin aloilla tehdään, palkkatyö on kohta yleillisyyttä. Brasilifikaatio jyrää.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Lääkärikoulutuksessa on ongelma tosiaan myös se, että käytännön kliinisten taitojen oppeja on vaikea (joskus kai liki mahdoton) saada opiskeluaikana. Tästä liittyen Sarkkisen Hanna teki reilu vuosi sitten hyvän kyselyn eduskunnassa:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK...

Toimituksen poiminnat