Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Sote-uudistuksen syrjäseutuleikkaukset hahmottumassa Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaalla on keskusteltu viime viikkoina alueellisesti sote-uudistusta valmistelevan PoPSTer-hankkeen pohdinnoista, jonka mukaan maakunnasta voitaisiin lakkauttaa jatkossa vuodeosastot jopa kymmenestä kunnasta. Kyseessä on puhdas leikkauslista. Tätä hallituksen sote-uudistuksen konkretisoituminen tietää!

Käytännössä suunnitelmat tarkoittaisivat sitä, että Taivalkoskelta, Utajärveltä, Vaalasta, Siikalatvalta, Kalajoelta, Haapavedeltä, Nivalasta, Kärsämäeltä ja Reisjärveltä suljettaisiin tyystin vuodeosastot. Tällaiset rätingit ovat kehissä maakunnassa, jossa poliittinen valta on keskittynyt aina vain keskustalle. Itseään aluepolitiikan ykkösnimenä pitävän pääministeripuolueen kotimaakunnassa valmistaudutaan siihen, että asuinpaikasta riippuen palvelut olisivat jatkossa yhä epätasa-arvoisemmat. Yksittäinen vuodeosasto ei sinällään ole itseisarvo, vaan tässä kyseessä on kokonaislinjauksesta. Sote-palveluiden toteuttamispaikkoja ja –muotoja voidaan ja pitää monesti muuttaa, mutta sen tulisi toteutua Pohjois-Pohjanmaallakin ihmisten tasavertaisuus mielessä. Vaikka kotihoidon kehittäminen on hyvä pyrkimys, ei sillä voida korvata kaikkea.

Kyseisten vuodeosastojen sulkemisten myötä monen elämä vaikeutuisi. Omaisilla olisi yhä pidempi matka läheisiään tapaamaan vuodeosastolle. Esimerkiksi Siikalatvan tai Vaalan perämaisemista voisi helposti muodostua jopa yli sadan kilometrin matkat vuodeosastoille. Lähipalveluperiaatteelle voitaisiin sanoa hyvästit ja potilaiden kuljetusmatkat kasvaisivat huikeasti. Myös potilasturvallisuus kärsisi. Kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaalla nyt olevasta 915 perusterveydenhuollon sairaansijasta aiotaan suunnitelmissa leikata 130.

Eikä tässäkään olisi vielä kaikki, koska jos jatkossa julkisen verorahan annetaan hallituksen kaavailuiden mukaisesti mennä sote-jäteille, kasvaisivat leikkauspaineet entisestään. Jos näillä nuoteilla mennään kymmenen vuotta, saattaisi leikkuri-iskeä esimerkiksi Iin, Pudasjärven tai Haapajärven vuodeosastoihin.

Samasta suomalaisesta veropussista rahoitetaan niin Bahaman pankkitileille parkkerattavat eurot kuin julkisetkin palvelut. Itse kukin voi pohtia mielessään, käykö tämän ajatusmallin mukaan esimerkiksi Taivalkosken syrjäisen pitäjän sotepalveluille vähemmän hassusti vai ei.

Samanlaisia leikkauslistoja kaavailtaneen kaikkialla Suomeen. Ykkössuuntaus lienee ajaa alas erityisesti maaseudun sote-palveluita, koska ne eivät ole millään tapaa mehevää bisnestä. Tämä on pääministeripuolue Keskustan siunaamaa politiikkaa. Sote-uudistuksen yhteydessä päätetään siitä, kuinka käytetään 20 miljardia euroa julkista rahaa vuosittain. Siinä päätetään myös siitä, onko suomalaisilla palveluita jatkossa vai ei. Suunnitelmat näyttävät kovin huonoilta varsinkin maaseudun kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Hallintarekisteri ja Sotemuutos ovat makea yhdistelmä poliitikoille.

Veroparatiisit kiittävät.

Toimituksen poiminnat