Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Työttömien kurituspolitiikka saamassa jatkoa hallituksen puoliväliriihessä

Kuntavaalipöly ei ehdi laskeutumaan, kun suunnataan kohti kovia kokeneen hallituksen puoliväliriiheä. Se lykättiin näppärästi vaalien jälkeiseen aikaan, jottei hallituspuolueiden kannatus olisi laskenut entisestään.

Esimerkiksi taannoin suoraselkäisyyttä politiikkaan vaatineilta perussuomalaisilta - joilta selkäranka tosiasiassa on mennyt vessanpöntöstä alas – olisi ollutkin aivan liikaa vaadittu, että se olisi kertonut etukäteen olevansa edelleen tukemassa muun muassa suunniteltuja työttömyysturvan leikkauksia.

Valmistelijat ovat nimittäin suunnitelleet muun muassa pakkoa hakea viittätoista (15) työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Muuten karenssi heilahtaa. Työttömyysturvaa aiotaan huonontaa myös niin, että tuet menettää jos ei ole ollut töissä kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia tai ollut vähintään viittä päivää työvoimapoliittisessa palvelussa.

Olemassa olevissa esitysluonnoksissa ei kuitenkaan osata juuri arvioida suuntaan tai toiseen työllisyysvaikutuksia. Hallitus jatkaa siis kepin heiluttamista ja vielä umpimähkään unohtaen porkkanat repertuaaristaan. Etunenässä leikkuria pyörittämässä lienee työlaisten ystävänä eduskuntaan ratsastanut työ- ja oikeusministeri Jari Lindström.

SAK on jo aiemmin irtisanoutunut näistä suunnitelmista ja nyt myös STTK ja Akava ovat onneksi nihkeinä. Yhteiskunnan sikariportaalle tuskin tulee mitään lisärasitteita, korkeintaan Jarppa kumppaneineen suuntaa jonkinsortin mitäänsanomattomat ja mihinkäänvaikuttamattomat hurskastelut yhteiskuntavastuusta.

Toki persuille taktista voisi olla nyt lähteä hallituksesta ovet paukkuen, mutta puolue tuskin sitä tekee. Vielä puoluetta johtava Timo Soini kun on niin mieltynyt vallan makuun, ulkoministerin glooriaan ja kättelyihin maailman johtajien kanssa. Kaikki on kuitattavissa ja hyväksyttävissä.

Toisaalta poliittista painetta työttömien puolesta tuskin tulee puheenjohtajiksi pyrkiviltä Sampo Terholta tai Jussi Halla-aholta. Terho on esittänyt taannoin muun muassa puolen vuoden ylärajaa työttömyyskorvauksille ja irtisanomissuojan heikentämistä. Neljä vuotta sitten hän sanoi, ettei nykyinen työttömyysturva innosta kuin nauttimaan 2,5 euron tuoppeja. Ymmärrettävää ja yllätyksetöntä puhetta äärimmäisen hyvin toimeentulevan töölöläisherran suusta, mutta mitäköhän lähiöduunari on siitä mieltä?

”Oikeudenmukaisuutta” Terho oli tuolloin muuten lisäämässä myös korkeakouluihin tulevilla lukukausimaksuilla. Eiran mestari Jussi Halla-aho puolestaan on sanonut työttömyys- ja sosiaaliturvaa yhteiskunnan luksustoiminnoiksi, eikä niinkään perusasiaksi. Jokainen voi näin tykönään miettiä sitä, mitä Halla-aho työttömyysturvalle tekisi.

Valitettavasti näyttää siis siltä, että työttömien kurmuuttamista jatketaan. Keskustalle ja kokoomukselle se sopii. Ja kuten todettua, tuskin persutkaan asiasta pullikoivat. Ainoastaan pakolaiskiintiön nostaminen parilla sadalla saa tätä nykyä koko persuporukan raivoihinsa. Itse kukin voi tehdä johtopäätöksensä siitä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...mitäköhän lähiöduunari on siitä mieltä?"

On hyvin mahdollista, että lähiöduunaria harmittaa se että toiset istuvat yhteiskunnan tuella päivät pitkät lähiöbaareissa samalla kun lähiöduunari itse tekee pitkää työpäivää oman ja perheensä elannon eteen.

En tiedä, mitä itse luulet?

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Tulihan se lähiöbaarikortti sieltä. Just tuon takia työttömyydestä ja työttömyyden hoitamisesta ei voida puhua syvällisesti ja asiallisesti kun tuollaiset mielikuvat on päällimäisenä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ilmeisen tahallinen väärinymmärrys on sekin oma taiteenlajinsa.
Siinä vaiheessa kun poliittista suuntaa perustellaan jollain kuvitellulla lähiöduunarilla, sopinee myös pohtia mitä se lähiöduunari oikeasti saattaisi ajatella.

Eivät työssäkäyvät yleensä niissä päivisin istu.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Työttömyys ei vähene ellei kansa itse keksi tekemistä.
Politikot eivät ole saaneet koulutusta yritysten luomiseen.
Politikkojen tehtävä on vain hankkia maailmalta lainarahaa rahoittaakseen työttömiä ja yrityksiä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Soisin kuitenkin, että kirjoittaja malttaa a) odottaa mitä hallitus linjaa ja b) ottaa selvää mitä on yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu ns.10-listalla.

Toki ymmärrän, että ideologiset syyt tuppaavat aika ajoin hämärtämään ajattelua. Eli hallitus on paha ja oppositiio tahtoo vain pelkkää hyvää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kerrotko oman mielipiteesi siitä miksi hallitus lykkäsi puoliväliriihen vaalien jälkeiseen aikaan? Aika poikkeuksellistahan moinen kuitenkin on.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Yksi syy tähän on että valtiovarainministeriön uusi kansantalouden ennuste saadaan vasta huhtikuun alussa.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #6

Tai paremminkin kyseessä oli vain yksi tekosyy, jolla hallituspuolueet halusivat siirtää jatkuvat, jo kulisseissa linjatut leikkaukset vaalien jälkeiseen aikaan? Mene ja tiedä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #8

Niin ehkä joissain piireissä mietitään talouteen liittyviä asioita ilman viimeisimpiä pohjatietoja ja ennusteita,

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #10

Tämä hallitus on tähän saakka ollut innokas tekemään päätöksiä ennen kun ne ovat saaneet riittämiin tietoja päätöstensä tueksi, ja kokonaisvaikutusten arviointi tuntuu puuttuvan kokonaan. Tämä näkyy selvästi siitä kuinka monasti hallitus on perunut omat esityksensä. Jos se nyt odottaa tietoja ja päättää toimia niiden mukaan, on tämä askel oikeaan suuntaan. Itse tuppaan kuitenkin epäilemään, että puoliväliriihen siirto oli puhtaasti vaaleihin liittyvä juttu. Pelkäsivät siihen sisältyvien tavoitteiden heikentävän hallituspuolueiden asemaa entisestään.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #15

On aina ollut kiva tavata henkilöitä jotka osaavat tehdä ratkaisuja siten että ne osuvat kerralla oikeaan ilman että tavitsee ratkaisuhin sen paremmin puutua.
Toki aina voi ottaa mallia edellisen vaalikauden päätöksen teosta, silloin kun pitäisi tehdä niitä isoja ratkaisuja heitetään pyyhe kehään, no aina voi miettiä johtuiko tuo tulevista vaaleista.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Hienoa, että työministeri itse ottaa asiaan kantaa. Ja erittäin hienoa on, että jos hallitus lähtee parantamaan työttömien asemaa! Jos näin tapahtuu, niin lupaan tottakai suhtautua asiaan myönteisesti.

Mutta kirjoittaja on kyllä malttanut perustaa kirjoituksensa esimerkiksi Ylen uutisointiin, jossa on haastateltu muun muassa sinun ministeriösi omia viranhaltijoita, joten ihan hatusta ei näitä kommentteja vedellä.

Toki ymmärrän senkin, että takinviuhuminen päällä tuppaa sekin hämärtämään ajattelua :)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Valmistelijat ovat nimittäin suunnitelleet muun muassa pakkoa hakea viittätoista (15) työpaikkaa kolmen kuukauden aikana."

Itse uskon että 15-työpaikan per 3kk vauhdilla on tarkoitus haetuttaa työpaikkoja jotka pääsääntöisesti ovat kuntien ja yhdistysten tarjoamia työpaikkoja. Mutta palkka noissa ei kerrytä eläkettä eikä lomia. Lisäksi noiden palkat ovat varmaankin työttömyysturvan + toimeentulotuen + asumistuen luokkaa. Että en usko noiden työpaikkojen tarjoavan yhtään mitään sellaista, joista saadun työkokemuksen perusteella pääsisi ponnistamaan avoimille työmarkkinoille. Lisäksi uskon että noiden työpaikkojen hakemisiin on sisäänleivottu karenssiautomaatti, että jos työtön ei tietyllä tavalla kuittaa hakuaan osoitettuun työpaikkaan, niin karenssiviulut soivat automaattisesti tietokannasta ajettuna.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei ole lainkaan kohtuutonta, että työtön hakee 15:ta työ- tai koulutuspaikkaa hakujärjestelmää käyttäen kolmen kuukauden aikana. Kolmessa kuukaudessa on n. 12 viikoa. Missä kohtaa tässä on kyykyttämistä tai kepittämistä. Yhdellä käynnilla toimistossa voi laittaa vireille vaikka 5 hakemusta.

Jos tuon ajan puitteissa ei saa aikaan 15 työkyselyä, asiasta jää kyllä sellainen mielikuva, että hakija ei ole edes kiinnostunut ottamaan työtä vastaan.

Esityksellä halutaan lisätä aktiivisuutta työn hakemiseen, mutta miksi juuri työttömien aseman parantamista vaativat piirit ja ay-liike vastustavat näitä hankkeita. Tästähän syntyy mielikuva että työttömiä halutaan kannustaa olemaan työttöminä joidenkin järjestöjen ja poliitikkojen toimesta. Päinvastoin olisi kohtuullista, että ammattiliitot vastaisivat entistä aktiivisemmin jäsentensä työnhausta. Eikö se olisi sitä paljon mainostettua edunvalvontaa ?

On selvää, että on hyväksyttävä se tosiasia, että jokaiselle työnhakijalle ei löydy sitä unelmaduunia, mutta työtä ei hakematta saa. Hyväksyttävää on myös se, että useille ei aktiivisuudesta huolimatta löydy koskaan työpaikkaa. Se on sitten eri tarina.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Tässä on nyt ehkäpä ennen kaikkea se pointti, että tässä tarjotaan työttömille vain ja ainoastaan keppiä.

Ongelma ei ole se, etteivät työttömät haluaisi työllistyä ja töihin, vaan se, että työpaikkoja ei ole. Tähän ongelmaan hallituksen tulisi ennen kaikkea panostaa, ei työttömien kyykyttämiseen ja syyllistämiseen tällaisten toimenpiteiden avulla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Olli Kohonen

Suomessa syntyy joka vuosi n. 100 000- 150 000 työpaikkaa työkierron, uusien työpaikkojen, eläkkeelle ja sairaseläkkeelle siirtyvien tilalle.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #21

Keskeistä on se, että maassa on erittäin suuri epäsuhta avointen työpaikkojen ja työttömien määrän suhteen. Jokaisesta ei jokaiseen työhön ole ja jokaisesta ei voi tulla yrittäjää.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Paras työllisyyttä kohentava keino olisi euroalueen purkaminen.

Euro on syössyt euroalueen maat velkaantumiskierteeseen (julkinen, yksityinen ja EKP:n rahaelvytysvelka) ja matalaan kasvuun, jolle ei loppua näy.

Euroalueen hatara kasvu on perustunut edellisiin toimenpiteisiin eikä mitään todellista, kestävää kasvua ole tapahtunut.

Ja pahimmillaan tämä kitkuttelu jatkuu vielä vuosikymmennen eteenpäin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari Rutanen

No tässäpä hyvä ehdotus. Euroalueen purkaminen johtaisi protektionismin aiheuttamaan syvään lamaan Suomen tyyppisessä maassa jonka koko talous perustuu vientiteollisuuteen. Suomen viennistä 60 % suuntautuu Euroalueelle ja muihin EU maihin.

Protektionismin enismmäinen askel olisi maiden asettamat korkeat tuontitullit jonka seurauksena Suomen vientituotteet olisivat entistä kilpailukyvyttömämpiä. Seurauksena raju työttömyyden kasvu. Sinä arvioit, että viennin hiipuminen lisäisi rajusti työpaikkoja.

Seuraavassa vaiheessa sitten devalvoitaasiin ja duunarin palkan ostovoima heikkenisi 20-30% puhumattakaan työttömien ja eläkeläisten ostovoiman katoamisesta. Kyllä nousisi taas mustikan poimiminen, sienestys ja säilöntä taas omaan arvoonsa.

Koskahan tässä maassa tajutaan, että tämän ns. hyvinvointivaltion ylläpito perustuu ainoastaan ja vientiteollisuuden toimiessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euroalue on jo purkautumassa hyvää vauhtia, ja pysyy kasassa vain EKP:n rahaelvytyksen avulla.

Tilanne realisoituu ensi syksynä kun ko. elvytyksen lopettamisesta pitäisi ilmoittaa. Tällöin valtionlainojen korot piikkavat ja EU-herrat ovat hätäkokouksessa.

--

Viennin tärkeydestä Suomelle ja kansainvälisestä työnjaosta (globalisaatiosta) olen täysin samaa mieltä.

Kannatan myös toimivaa valuuttaunionia esim. pohjoismaat. Tai mini-euro: Saksa + Benelux + Itävalta.

Pekka Pylkkönen

Ei kai kukaan voi olla sitä mieltä että työttömyyskorvauksen kesto on nykyiselläänkään kohtuullisella tasolla? Reilu sata työpäivää oikeuttaa neljän sadan päivän ansiosidonnaiseen..

Lasketaan työttömyyskorvauksia ja alennetaan vastaavasti duunarin verotusta. Rahaa jää edelleen kouraan mutta insentiivit työntekoon paranevat.

Toimituksen poiminnat