Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Vasemmistoliiton itseluottamus palasi

Vasemmistoliitto otti kuntavaaleissa kiistattoman voiton. Vaikka eri medioissa valokeilaan ovat nousseet vihreiden eteneminen ja perussuomalaisten totaalinen romahtaminen, oli Vasemmistoliitto vaalien toiseksi suurin voittaja valtakunnallisesti. Esimerkiksi täällä Oulussa kannatuksemme nousi 15,9 prosenttiyksikköön. Voiton takaajina täällä olivat kaupungin ykkösäänitykit Hanna Sarkkinen ja Martti Korhonen.  Ainoa vaaliveikkaus, jonka itse tällä kertaa tein, oli se, että Hanna ja Mara nousisivat kaupungin eniten ääniä saaneiksi ehdokkaiksi. Olin oikeassa :)

Itse ylsin varavaltuutetun tehtävään. Ennen tarkastuslaskennan suorittamista allekirjoittanut oli saanut 124 ääntä. Toki tilanne saattaa muuttua jonkin verran ylös- tai alaspäin, koska äänestysnumerossani oli ajoittain tulkintaerimielisyyksiä aiheuttava seiska. Yhtä kaikki – olen itse kovin tyytyväinen tähän tulokseen ja valtavan kiitollinen kaikille äänestäjilleni. Kunnallisia luottamustehtäviä jaettaessa varavaltuutetulla on oiva paikka päästä hoitamaan Oulun asioita lauta- tai esimerkiksi johtokuntatasolla. Näihin asioihin aion perehtyä kaikella vakavuudella ja toivon, että minuun jatkossa otetaan yhteyttä Oulun kehittämiseen liittyen.

Ennen kaikkea olen kuitenkin valtavan iloinen siitä, että me Vasemmistoliiton aktiivit saimme onnistumisen kokemisen myötä itseluottamuksemme takaisin tämän vaalivoiton myötä. Sen myötä menestysmahdollisuutemme jatkossa paranevat huomattavasti. Kun näkee ja kokee, että oma tekeminen kantaa hedelmää ja ihmiset antavat sille luottamuksensa äänestämisen muodossa, politiikan tekeminen on paljon vakuuttavampaa. Kuten muussakin elämässä, hyvät (tai huonot) asiat tahtovat kertaantua. Vasemmistoliittokin oli pitkään vaalitappioiden putkessa, joka toisaalta katkesi jo eurovaaleissa 2014. Nyt kierre torpattiin vielä vakuuttavammin.

Vaalivoitolle oli monta syytä. Pieni- ja keskituloisia kurittavan hallituspolitiikan lisäksi puheenjohtajamme Li Andersson veti kuntavaalikampanjan julkiset esiintymiset kotiin erittäin hienolla tavalla. Erityiskiitokset tästä Lille! Kukaan puheenjohtaja ei silti yksin ratkaise minkään puolueen vaalimenestystä, vaan se on tehdään porukassa. 3203 ehdokkaan ja heidän tukijoukkojensa ansiosta. Tulosta tehtiin erilaisilla alueilla ja erilaisten kannattajaryhmien parissa. Vasemmistoliiton viesti alkoi puremaan ihmisiin.

Kuntavaaleissa Vasemmistoliitto eteni urbaaneilla alueilla Helsingissä ja Turussa, mutta yhtä lailla myös muun muassa valtakunnan punaisimmassa kaupungissa Kemissä ja Porissa, jonne oli ehditty jo povata vaalitappiota useiden ääniharavien jäätyä pois näissä vaaleissa. Toisin kävi. Satakunnan työläiskaupungissa Vasemmistoliitto on taas suurempi kuntapuolue kuin Perussuomalaiset.  

Esimerkkilinjalla jatkaakseen voi todeta, että Vasemmistoliitto nousi komealla tavalla toiseksi suurimmaksi puolueeksi myös teollisuudesta elävällä Äänekoskella.  Rasvanahkaisilla duunareilla ei siis mitä ilmeisimmin ole ollut mitään ongelmaa äänestää nuoren punavihreän naisen johtamaa puoluetta.

Uuden vaalivoiton myötä Vasemmistoliittoa ei voi enää sanoa auringonlaskun puolueeksi. Itse asiassa Vasemmistoliitto on auringonnousun puolue, koska puolueen kannatuspotentiaalista ei ole nähty läheskään kaikkea. Vaalikojuillakaan ei enää juuri kuule matalaotsaisia kommariheittoja. Aika on tehnyt tehtävänsä. Sukupolvet ovat vaihtuneet. Vasemmistoliitosta on tullut monelle yhä mielenkiintoisempi vaihtoehto, ja 32 prosenttia suomalaisista ajattelee myönteisesti Vasemmistoliitosta. Esimerkiksi pääministeripuolue Keskustalla vastaava luku muutama kuukausi sitten julkaistussa puoluebarometrissä oli vain 34 prosenttia.

Toki Vasemmistoliiton on pelattava korttinsa oikein jatkossa myönteisen kehityksen jatkumiseksi. Puolueen on mielestäni profiloiduttava entistä enemmän uudistajana kuin jarruttajana, kyllä-puolueena ei-puolueen sijasta.  Tämä ei tarkoita sitä, että Vasemmistoliitto muuttaisi politiikkansa sisältöä. Se on mielestäni oikea, mutta asioiden esittämistapaa ja viestintää on edelleen kehitettävä parempaan, pehmeämpään suuntaan. Vasemmistoliitto on ihmisyyden puolue. Sen voisi sanoa mielestäni vielä selkeämmin. Mutta presidentin- ja maakuntavaaleihin mennessä ehditään petraamaan näitäkin asioita. Niissä tavoitteena ei voi olla kuin vielä selkeämpi vaalivoitto kuin kuntavaaleista otettiin. Sille on olemassa kaikki realistiset mahdollisuudet.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tässäpä alla perussuomalaisten totaalisen romahduksen suuruus valtuustopaikkoina Suomen kunnissa:

Perussuomalaiset 769 valtuutettua
Vasemmistoliitto 661 valtuutettua
Vihreät 536 valtuutettua

Valtuutettujen määrä kertonee puolueiden vaikutusmahdollisuuksista ja koosta kuntien valtuustoissa jotain, vai kertooko?

Perussuomalaiset on eduskunnan toiseksi suurin puolue. Puolueella on kansanedustajia enemmän kuin vihreillä ja vasemmistoliitolla yhteensä. Kertonee myöskin jotain puolueiden koosta, vai kertooko?

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kylläpä ottaa Leskiselle rökälemäinen vaalitappio koville :)

Ilmeisesti näkemyksessäsi vaikkapa tuhannen asukkaan Merijärven valtuutetun ja yli 600 000 asukkaan Helsingin valtuutetun tehtävät ovat suoraanverrannollisia. Ja ennen kuin kuittailet jotakin, niin kummassakin tehtävä on erittäin hieno homma, johon pääseminen edellyttää kuntalaisilta luottamusta upealla tavalla. Mutta kun onhan eri kunnat vähän erilaisia...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei minua ota koville vaalitappio, missä saavutetaan kuitenkin enemmän kuin vihreät ja vasemmistoliitto....Sellaasia vaalitappioita saa tulla vastakin..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Käytän blogia härskisti hyväkseni toivottaakseni onnea myös Leskiselle. Oulun kokoisessa kunnassa 49 ääntä on tosi kova tulos. Leskisen kotikunnassa persut olivat suurin pudottaja.

Leskistä lainatakseni: "Sellaasia vaalitappioita saa tulla vastakin.."

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #5

Pienenä pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että oli erityisen hienoa, että Leskisen kotinurkilla Haukiputaalla Vasemmistoliitto palasi suurimmaksi puolueeksi erityisen perinteikkäällä duunarialueella Martinniemessä. Sellaasiakin tuloksia saa tulla yhä enemmän vasta vastakin :)

Eivätkä äänet keskittyneet siellä esim. hienon paluun tehneelle Martti Korhoselle, vaan erittäin tasaisesti usealle eri Vasemmistoliiton ehdokkalle. Mara taisi Martissa saada vasta kahdeksanneksi eniten ääniä Vassin ehdokkaista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä se minun äänimäärä jäi näissä vaaleissa vaatimattomaksi, mutta kaikki äänet ovat vaaleissa tärkeitä. Yksikin ääni on monesti se ratkaiseva ääni. Näin tällä kertaa...

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #4

Kyllä on sinnikästä tämä mustan valkoiseksi vääntäminen perussuomalaiseen tapaan. Sitä tosin pitää omalla tavalla kunnioittaakin. Valitsemalla linjalla mennään loppuun asti.

Jaakko Paasonen

Joo.viherjytkykö se nyt jysähti..vassareillekin?
Vaaleista ,joissa yli 40% äänestäjistä jätti oikeutensa käyttämättä, ei pidä riehaantua,vasn todeta,että tynkävaalit...eli ennenaikaista ja
Turhaa rilluttelua ex kommunisteilta.
Soinille tappio oli ehkä kova paikka,ja myös pieni yllätys, mutta kentälle ei.
Kesäkuussa moni asia selviää ja rivit kootaan jälleen. Se,että moni mm.perusSn kannattaja nyt jätti äänestämättä, ei edelleenkään merkitse puolueen hajoamista,,vaikka mediat siitä heti uneksikin. Jälleen kerran.
Tynkävoitolla ei Eu liittovaltiota kannattava vasemmisto oppositio hallitusvastuuseen vielä yllä ,js veikkaanpa, että EIVÄT edes HALUA.
Kunhan nyt paistattelevat " voittajina" hetken , js hiippailevat taas paikoilleen,tekemään samaa EUn liittovaltio politiikkaansa,
kuntatasolla,kuten ennenkin...
Ja Tottakai, demarien kanssa.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #14

No eikait siinä, voittehan persuporukassa vain tosiaan kohautella olkianne ja jatkaa eteenpäin ja jatkaa vasemmiston vähättelyä. Sitä saa mitä tilaa, niin näissäkin vaaleissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tämä on näistä vaalivoiton jälkilöylyistä ehdottomasti asiallisimmasta päästä. En silti malta olla muistuttamatta, että vielä pari vuotta sitten lueskelimme täältä jytkytystä siitä, miten on koittanut uusi aika, ja kansan syvät rivit ovat heränneet kannattamaan perussuomalaista arvomaailmaa.

Ihan yhtä lailla silloin unohtui sellainen tulkinta, että pois lukien ehkä vahvasti henkilöitynyt presidentin vaali, kysymys on ennen kaikkea suurelle liikkuvien äänestäjien joukolle olennaisesta hallitus-oppositio -asetelmasta.

Viime eduskuntavaaleissa Vihreät ja Vasemmistoliitto olivat paniikissa tehdyistä irtiotoista huolimatta äänestäjien silmissä hallituspuolueita, ja protesti kanavoitui perussuomalaisiin. Nyt osat ovat vaihtuneet, ja protesti kanavoituu tämänhetkisiin oppositiopuolueisiin.

Se, että Vihreiden ja Vasemmistoliiton tulos oli tällä kertaa näin hyvä, perustuu pääosin siihen, että demarit ovat niin kujalla, etteivät kykene hyödyntämään oppositioasemaansa mitenkään.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Toki politiikassa suuntaukset ja virtaukset vaihtuvat. Ylämäen jälkeen tulee joskus alamäkikin. Mutta kun uskoo omaan tekemiseensä, toisetkin luottavat siihen. Ja rohkenen sanoa, että Vasemmistossa on nyt hyvä syke. Niin perinteisemmässä duunariporukassa kuin akateemisemmassa jengissä. Samaan hiileen puhalletaan.

Demareilla on kiistatta pallo hukassa, mutta sen kadoksissaolo ei ole mikään luonnonlaki. En toivo demareille ongelmia, koska heitä tarvitaan myös kipeästi duuniin pieni- ja keskituloisten puolesta. Tulevaisuutensa demareiden on kuitenkin rakennettava itse ja luotava visio, jota kohti pyrkiä.

Käyttäjän JuhoTuominen kuva
Juho Tuominen

Onnittelut hyvästä tuloksesta Vasemmistoliitolle. Teillä oli Oulussa kaksi todella kovaa kärkiehdokasta, jotka keräsivät komeat äänipotit. Arvelin jo aiemmin ehdokasasettelua katsoessani, että Vasemmistolla on edellytykset tehdä hyvä tulos Oulussa. Politiikkanne sisältöä ja uuden puheenjohtajanne ansioita minun eri tavalla ajattelevana on toki vaikea arvioida objektiivisesti.

Mitä tulee termiin auringonlaskun puolue, niin Vasemmistoliiton tilanne on nyt edullisempi kuin demareiden. Siinä määrin paremmin olette onnistuneet uusiutumaan. Tulevaisuus toki näyttää varmemmin onnistutteko pysyvämmin katkaisemaan vuosikymmenien trendin.

Kiitos myös kirjoituksistasi. Olen niitä lukenut mielenkiinnolla vaikka useista asioista olemmekin eri mieltä.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Kiitos itsellesi. Onnittelut myös sinulle komeasta äänisaalista. Hyviä kirjoituksia oli sunkin blogissa mm. terveyden edistämisestä ja diabeteksen ongelmista. Jotain niistä oli jo aiemmin tarkoitus kehaista ihan ennen vaalejakin, mutta ilmeisesti toimintakyky on laskenut h-hetkellä :)

Tuossa terveyden edistämisessä on jatkossa vaan mm. sellainen sudenkuoppa, että motivoituvatko kunnat aidosti satsaaaman terveyden edistämiseen kun sitä kautta saatavat rahalliset säästöt saisi loppuviimein maakunta alentuneiden sote-kustannusten myötä. Valitettavasti kun ajattelu tämän suhteen voi olla lyhytnäköistä.

Mitä ehdokasasetteluun tulee, niin toki meillä oli hieno tilanne kun oli kaksi tällaista oman profiilin kärkiehdokasta heittää kehiin. Siittä se lähtee, kuten Korhosen Mara sanoisi... :)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vasemmistoliitto ei ole enää puolue, joka pyrkisi kapitalistisen järjestelmän muuttamiseen. Siitä on tullut pikkuporvarillinen vaalipuolue vihreiden kylkeen.

Kun vihreiden kannatus tulevan hallitusvastuun jälkeen laskee, vasemmistoliitto seuraa perässä.

Vasemmistoliiton kannatus nousi 2012 kuntavaaleista 0,8%. Tulos on sama kuin 2008 vaaleissa. Puoluetukimiljoonat ja porvarimedian vetoapu pitivät vaalipuolueen vielä pinnalla.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Joo, ei olla KTP. Ja äärettömän, valtavan hienoa on se, että ei olla :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset