Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Milloin ennaltaehkäisy laitetaan aidosti etusijalle?

Osallistuin tänään oululaisen Mielenvireys ry:n kuntavaalitenttiin. Hyvähenkistä keskustelua leimasi käytännössä kaikkien ehdokkaiden yhteinen visio siitä, että inhimillisiä ongelmia ennaltaehkäisevän toiminnan tulisi olla etusijalla kunnan toiminnassa. Tämä on erittäin hieno asia. Nimittäin onhan terveyden edistäminen myös sote-sopan jälkeen kunnan toimintona.

Tosin mielenkiintoinen rajapinta tulee syntymään siinä, ettei kunta tule niin saamaan omassa budjetissaan säästöjä terveyden edistämisestä, koska ne syntyvät lähinnä pienempien sote-kustannusten myötä. Ja nehän lienevät jatkossa maakunnan hoidettavana. Rahapussit ovat erit. Toivottavasti tämä ei synnytä houkutusta säästää ennaltaehkäisevästä toiminnasta, koska sillä ei välttämättä saa aikaan tuloksia lyhyellä aikajänteellä. Ja valitettavasti inhimillinen näkökulma jää kakkoseksi usein kirstunvartijahenkisten tehdessä poliittiset linjaukset.

Kaiken kaikkiaan ehdokaskollegoita kuunnellessani ihmetytti, miksi valitettavan monesti kunnallisessa päätöksenteossa on kuitenkin painettu ennaltaehkäiseviä palveluita alas. Esimerkiksi Oulussa kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset olisivat lautakuntatasolla olleet valmiit poistamaan kaupungista maksuttomat liikuntavuorot alle 18-vuotiaille. Kyseessä on kuitenkin erittäin tehokas keino kohtuullistaa liikuntaharrastuksen hintaa, vähentää terveyseroja ja tarjota mielekästä tekemistä.

Ihmisten ongelmien syntymistä ennaltaehkäisisi myös se, ettei taloudellisesti heikkoina aikoina leikattaisi perusturvaa. Näin tehtiin 1990-luvulla. Surullisesta, ihmisiä roppakaupalla syrjäyttäneestä lopputulemasta voi lukea vaikka tästä jutusta.

Työskentelen itse psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Se on viimesijaista korjaavaa toimintaa. Usein potilaiden tarinoita pohtiessani ei voi välttyä ajatukselta, että miksi heidän ongelmiinsa ei ole tartuttu aiemmin. Tuntuu, että niihin olisi voinut kyllä monessa tapauksessa puuttua. Mutta mitä pitäisi tehdä? Oma kantani on selvä. Ennaltaehkäisyn tulee olla ehdottomasti ensisijaista toimintaa mietittäessä tulevaisuuden investointeja ihmisyyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat