Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Mitätön pikku juttu?

Poliitikkoja kritisoidaan usein siitä, että he puuttuvat liian pieniin asioihin. Jos sanoo mielipiteensä jostain rajatusta, usein ajankohtaisesta asiasta, koski tämä sitten kellojen siirtämistä kesäaikaan tai tasa-arvoista avioliittolakia, on näiden asioiden parissa toimiminen monen mielestä turhanpäiväistä puuhastelua. Maailmassa ja Suomessa kun on ongelmia myös työttömyyden, syrjäytymisen tai vanhustenhoivan suhteen. Nämä pulmat ovat kiistattomia. Niihin pitää puuttua. Ja on puututtu. Esimerkiksi Vasemmistoliiton päättäjät pitävät esillä jatkuvasti niin eduskunnassa kuin kunnissa ikäihmisten ja kaikista vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten ongelmia.

Vasemmistoliitto on ollut eduskunnassa käytännössä aktiivisin puolue työelämän asioiden suhteen. Vasemmistoliitto on ainoa puolue, joka vastusti esimerkiksi kikyä. Sehän toi tunnetusti mukanaan työajan pidennyksen myötä tosiasiallisia palkanalennuksia. Julkisen sektorin työntekijöitä kyykytettiin vielä enemmän. Allekirjoittaneeltakin – ilmeisen huikean kovapalkkaiselta sairaanhoitajalta – lähtee lomarahoista 30 prosenttia pois. Vieläkään ei ole avautunut se logiikka, miten tämä pelastaa vientiteollisuuden.

Mutta minäkään en seuraavalla esitykselläni ratkaise kaikkia maailmankaikkeuden ongelmia. En varsinkaan saa vientiä vetämään. Enkä väitä, että se olisi aivan oma ajatukseni. Sitä ovat esittäneet monet minua viisaammat. Ja heidän mielestään tämä ei olisi ihan pikku juttu.

Nimittäin saamalla maksuton ehkäisy kunnissa nuorille kohennettaisiin huomattavasti seksuaaliterveyttä, vähennettäisiin ei-toivottuja raskauksia ja inhimilliset ongelmat vähenisivät kaikkiaan selkeästi. Kunnan budjetti kiittäisi myös kortsuista ja/tai e-pillereistä. Esimerkiksi Rauman kaupunki on todennut saaneensa 100 000 euron säästöt nuorten maksuttoman ehkäisyn lanseeraamisen myötä. Moni muukin paikkakunta (kuten Forssa ja Tervola) on todennut tämän fiksuksi käytännöksi.

Itse asiassa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat esittäneet, että koko maassa tulisi tarjota nuorille maksuton ehkäisy. Norjassa tarjotaan kaikille nuorille maksuton ehkäisy. Siellä nuorten tekemien aborttien määrä on vähentynyt kolmanneksella sen jälkeen, kun käytäntö aloitettiin asteittain eri puolilla maata.

Maksuttomalla ehkäisyllä tuskin pyyhkäistään pois kaikkia maailman pulmia. Mutta edes pieni palanen niistä ongelmista, jotka voivat olla todella tuskaisia nuorten elämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset