Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Kopin tiputtaminen käy kalliiksi

Sosiaalisessa mediassa on päivitelty viime päivinä parikymppistä skeittari-Juusoa. Hän ei tee mitään. Haastattelun mukaan ei haluakaan tehdä mitään.

Juuson tilanne on hankala hänen itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta. Juusoa tosin tuskin kannattaa lähteä yksinomaan syyllistämään tai moralisoimaan tilanteestaan, koska niin tuskin päästään parempaan kenenkään kannalta. Yksin ”niskasta kiinni” ottaminen tuskin toimii, vaikka toki Juusolla on vastuu itsestään ja omasta elämästään. Tie parempaan lähtee omasta motivaatiosta.

Tosin omaa onnea on tätä nykyä monesti varsin vaikeaa luoda. Jollakulla on syntymässä suussaan kultalusikka ja toisella ei edes sitä puistakaan. Toisen lapsuuden postiluukusta tulee kutsuja hienoihin juhliin, toisen räppänästä perintäfirmojen karhukirjeitä.

Hallituksemme tekee lisäksi parhaansa vaikeuttaakseen nuorten elämää. Se on esimerkiksi ajamassa alas ammatillista koulutusta suunnaten siihen noin 200 miljoonan euron leikkaukset. Pohjois-Pohjanmaalla on tunnetusti vaakalaudalla monta sataa ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa. Esimerkiksi Taivalkosken metsäopiskelut ovat lakkautusuhan alla. Lapun lyöminen luukulle vaarantaisi alueen talouselämän tulevaisuutta, mutta ajaisi varmasti paikkakunnan nuoria (erityisesti miehiä) syvemmälle syrjäytymisuhan syliin.

Nuoret miehet ovat entuudestaan erityisen syvissä ongelmissa maassamme. OECD:n viime vuonna julkistaman raportin mukaan vuonna 2005 Suomen nuorista (20-24-vuotiaista) miehistä oli 12 prosenttia vailla opiskelu- tai työpaikkaa. Vuonna 2015 vastaava lukema oli jo 21,1 prosenttia.

Vaikka kaikista heistä ei tietenkään onneksi tule pysyvästi syrjäytyneitä, voi yhdestäkin menetetystä nuoresta koitua kova hintalappu yhteiskunnalle. Eräiden arvion ”kokonaiskaaren” kustannukset ovat tuolloin jopa 1,2 miljoonaa euroa. Puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä.

Tämä on siis laskun hinta, jota joutuvat tätä nykyä maksamaan erityisesti nuoret miehet. He joutuvat maksamaan hallituksen leikkauspolitiikan kustannukset omassa elämässään. Vaikka monet vallassa olijat ovat osoittaneet vähintään ylenkatsetta asiantuntijoiden suuntaan, soisi heidän vilkaisevan esimerkiksi erään THL:n tutkimuksen suuntaan, vaikka se on ”kaiken maailman dosenttien” tekemä. Tutkimuksesta selviää, että psykiatriset diagnoosi ja toimeentulotukiriippuvaisuus leimaavat monen lamalapsen elämää.

Ei nuorten miestenkään elämä tarvitse olla niin synkkää. Esimerkiksi Oulussa on kehitetty erinomaisia toimintatapoja ottaa koppi myös vaikeuksissa olevista. Kokonaisvaltaista apua liki ongelmaan kuin ongelmaan tarjoavan Byströmin talon toimintamallin soisi leviävän koko valtakuntaan. Siellä saa apua sosiaalisiin, terveydellisiin kuin työllistymiseen liittyvissä pulmissa. Samasta paikasta ilman pompottelua. Siellä otetaan koppi. Se säästää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Yhteiskunta puuttuu aivan liikaa ihmisten tekemisiin. Jos ei työt maistu, niin tietääkseni Suomessa ei ole työvelvollisuutta.

Moni on jättänyt Suomen tai ei tee mitään. Nykyisillä veroilla ei pienimuotoinen työnteko kannata.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Korjauksena tuohon Byströmin taloa koskevaan huomautukseen laittaisin, että Ohjaamo-toiminta alle kolmikymppisille on nyt valtakunnallinen toimintamalli.

"Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupaikka, jonka toimintamalli rakentuu monialaisesti henkilökohtaista ohjausta, tietoa ja tukea tarjoavasta Ohjaamosta, eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta.

Ohjaamo tukee erityisesti erilaisissa nivelvaiheissa olevia nuoria ja edistää koulutukseen ja työelämään kiinnittymistä. Nuorten yksilölliset tilanteet huomioiden Ohjaamon tarjoama ohjaus ja tuki voi sisältää monia eri vaiheita. Ohjaamon ydintoimintaan kuuluu henkilökohtainen neuvonta ja ohjaus, tuki elämänhallintaan, urasuunnitteluun, sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämiseen sekä kouluttautumisen ja työllistymisen tukeminen.

Toimintamallin tavoitteena on, että Ohjaamo toimii nuoren tukena, kunnes tilanteeseen löydetään pidempikestoinen ratkaisu esimerkiksi yhteistyöverkoston tarjoamien palveluiden kautta tai nuoren siirtyessä opintoihin tai työelämään.

Suomessa toimii syyskuussa 2016 yhteensä jo lähes 40 Ohjaamoa."

http://www.peda.net/veraja/keskisuomenely/ohjaamot...

Toimituksen poiminnat