Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

En ole kuntavaaliehdokkaasi, jos...

… haluat kunnallisiin luottamustehtäviin ihmisiä, jotka ovat omasta mielestään aina oikeassa, jotka eivät kuuntele toisten mielipiteitä, ja jotka eivät koskaan peräänny senttiäkään omista kannoistaan.

Tällaiset neuvottelukyvyttömät ihmiset (joita Suomesta valitettavasti löytyy) eivät saa keskimäärin aikaan yhtään mitään kuntalaisten parhaaksi. Toki he saavat usein reuhaamisella aikaan julkisuutta, mutta asiakeskeisyydestä ja osaamisesta heitä ei voi useinkaan syyttää. Tällaisilla ihmisillä on monesti vain yksi asia mielessä. Se on palava halu olla oikeassa.

Nämä ihmiset ovat varsin usein myös huonosti perehtyneitä päätöksenteossa käsiteltäviin asioihin. Heille tärkeämpää on räyhätä somessa kuin perehtyä liitteineen jopa satojen sivujen mittaisiin esityslistoihin. He eivät ota etukäteen asioista selvää viranhaltijoilta, kuntalaisilta ja muilta asiaan liittyviltä tahoilta.

Heillä tuskin on kokoukseen mennessä jo valmiiksi laadittuina tarvittaessa tehtäviä muutosesityksiä, joille he ovat jo pohjustaneet etukäteen kannatusta mahdollisesti samaa mieltä olevilta, muiden puolueiden luottamushenkilöiltä.

Heillä ei siis juuri ole sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Niiden avulla kun voi rakentaa suhteita myös toisin ajattelevien kanssa ja näin löytää mahdollisesti yhteinen sävel käsiteltäviin asioihin. Heille tärkeintä on saada jokaisessa asiassa kaikki tai ei mitään. Tavoitteet on saavutettava heti. 

Osalla heistä laantuu pintapuolinenkin halu vaikuttamiseen, kun he pääsevät johonkin tehtävään pölhöpopulististen lupailuidensa jälkeen. Heistä tulee usein säyseitä kokouspalkkioiden kuittaajia, jotka antavat mennä huolimattomasti asiat ”esityksen mukaan”, koska he eivät välttämättä edes ymmärrä mistä päätetään. He allekirjoittavat näin jopa päätöksiä, joita heidän tulisi periaatteessa vastustaa.

Osa heistä ei alkuhuuman jälkeen viitsi edes tulla kokouksiin paikalle, eikä välttämättä ilmoittaa niistä edes varajäsenilleen. Kokoukset ja yhteiset asiat kun ovat siinä mielessä ikäviä, koska asioihin perehtyminen on kovaa työtä. Maailman tai edes oman kunnan asioihin vaikuttaminen vaatii vielä kovempaa työtä. Eikä mikään muutu hetkessä. Ei koskaan.

Valitettavasti tällaisia tyyppejä on ehdolla tulevissa kuntavaaleissa. Paljon. Mutta toisenlaisiakin on. Väitän itseäni sellaiseksi.

Olen ehdokkaasi, jos haluat kunnallisiin luottamustehtäviin ihmisiä, jotka ottavat asioista perinpohjaisesti selvää, ja jotka kuuntelevat herkällä korvalla perusteltuja mielipiteitä myös eri puolilta poliittista kenttää. Minulle ei ole väliä, esittääkö kannatettavan idean perussuomalainen, vasemmistoliittolainen vai kokoomuslainen. Minulle tärkeintä on maailman muuttaminen ihmiselle hyvään suuntaan. Tiedän myös sen, että samainen maailma muuttuu hitaasti. Politiikka vaatii kärsivällisyyttä.

Tämä ei tarkoita periaatteiden myymistä tai selkärangan menemistä vessanpöntöstä alas, vaan mieltä jakavista asioista pitää tarvittaessa myös äänestää räpsäyttää. Sen jälkeen siirrytään asioissa eteenpäin tuloksen edellyttämällä tavalla. Demokratia on toiminut.

Olen myös ehdokkaasi, jos haluat kunnallisiin luottamustehtäviin ahkeran ihmisen, jonka perehtymistä asioihin on kiitelty myös ”toista laitaa” edustavien poliitikkojen taholta.

Olen ehdokkaasi, jos haluat luottamustehtäviin ihmisen, joka kyselee seikkaperäisesti viranhaltijoilta jo etukäteen perustelut ja taustat esityksille. Olen ehdokkaasi, jos haluat luottamustehtäviin ihmisen, joka ottaa selvää jo etukäteen realistisista mahdollisuuksista saada asioita muuttumaan.

Ennen kaikkea olen ehdokkaasi, jos haluat luottamustehtäviin oikeudenmukaisuutta tärkeimpänä hyveenään pitävän ihmisen, joka laittaa aina heikoimmassa asemassa olevan edun ykkössijalle. Uskallan seistä mielipiteitteni takana ja pitää niistä kiinni, vaikka ymmärtäisin vastapuolen ajatuksia.

Tämä on tavoitteeni, jonka pidän aina mielessä yhteistyötä toisten poliittisten vaikuttajien kanssa tehdessäni. Joskus paras saavutettava lopputulos on yhdessä muotoiltava kompromissi. Joskus äänestyttäminen. En voi varmasti luvata mitään muuta kuin sen, että teen parhaani.

Vaikuttavuus on tärkeintä päätöksenteossa, eivät pöytäkirjaan tulevat merkinnät. Eikä varsinkaan räyhääminen ja yksisilmäinen, vastuuton pölhöpopulismi. Sillä ei muuteta mitään. Taannutaan vain.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olit kuitenkin hyväksymässä Oulussa lääkäripäivystyksen osittaista ulkoistamista sairaanhoitopiirille ja tuskin mikään muuttuu, vaikka järjästämisvastuu siirtyykin maakunnalla, sillä maakuntamme perussopimus tässämuodossaan takaa kepun ylivallan säilymisen maakunnassa, joten suhteellistenvaalien lautakunnan asettaminen on täysin turha manooveri.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

En kyllä koskaan tuollaista päätöstä ole ollut tekemässä. Jos olen, Remes osoittanee pöytäkirjalinkillä että missä ja milloin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset