Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Oulun talous ei ole kuilun partaalla

Vuosikate on kuntatalouden ehkä tärkein termi. Se muodostuu kunnan tulojen ja menojen erotuksen pohjalta. Se kertoo siitä, miten kunnan vero- ja muut omat tulot riittävät kunnan menojen hoitoon.

Oulun kaupunginhallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöstä 20.3. pitämässään kokouksessa. Oulun tilinpäätöksessä vuosikate oli 76 miljoonaa euroa. Hyvään tulokseen päästiin, vaikka budjetit ylitettiin muun muassa sote- ja koulutuspuolella eli kaikista suurimmilla kunnan toimialoilla. Oulun talous ei ole turmion partaalla, vaikka eritoten kokoomus liki kaikkien ehdokkaidensa suulla väittää näin vaalien alla.

Jos Oulun vuosikate olisi miinuksella, olisi aidosti syytä olla huolissaan. Oululla on toki velkaa (noin 4000 euroa per asukas), mutta sitä on otettu investointeja varten. Tämä johtuu siitä, että Oulu kasvaa. Uusien ja samalla vanhojenkin asukkaiden tarpeisiin on rakennettu tuoreita asuinalueita ja niiden edellyttämää infrastruktuuria. Näillä investoinneilla luodaan yhteiskunnan kokonaisetua. Ne parantavat myös lastemme tulevaisuutta.

Velkaa Oulussa on tehty siis pitkäjänteisesti tulevaisuutta varten, eikä esimerkiksi peruspalveluiden pyörittämistä varten. Voisimme Oulussa periaatteessa maksaa velkamme pois myymällä pois kunnan omistuksia laajassa mittakaavassa, esimerkiksi Oulun Energian, mutta siinä ei olisi taloudenpidon, eikä varsinkaan kuntalaisten edun kannalta yhtään mitään järkeä.

Elämme myös maailmassa, jossa varsinkaan julkinen sektori ei tällä hetkellä käytännössä juuri joudu maksamaan korkoa veloistaan. Silti velkaan ei tule suhtautua missään nimessä yliolkaisesti, vaan sen kehittymiseen on voitava tarttua. Eikä investointeja saa tehdä kevytmielisesti, vaan tarkan harkinnan pohjalta.

Jotta Oulu voisi jatkossa kasvattaa verotuottojaan kunnallis- ja yhteisöveron osalta, kaupunkimme tarvitsee uusia asukkaita maksamaan veroja. Tänne on saatava myös uutta yritystoimintaa. Jos emme investoi kasvuun, ei työllisyys täällä lähde kohenemaan. Vasemmistoliitto haluaa kasvattaa jaettavaa kakkua, eikä suinkaan kutistaa sitä oikeiston kaavailemalla, leikkauksien näivetystiellä.

Paljon hyvää on jo tapahtunut esimerkiksi ICT-sektorilla Nokia-murroksen jälkeen. Esimerkiksi viime joulukuun lopussa Oulussa oli työttömänä vain hieman yli 1000 ICT-alan työntekijää, kun heitä oli pahimmillaan jopa 3500-4500 Nokian ja Microsoftin irtisanomisten jälkeen. Muutaman viime vuoden aikana alalle on syntynyt tuhansia uusia työpaikkoja.

Kaikista työttömistä ei tietenkään ole koodareiksi – eikä esimerkiksi lähihoitajiksi. Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden kääntäminen laskuun monin eri tavoin onkin erittäin merkityksellistä Oulun tulevaisuuden kannalta. On esimerkiksi todella typerää, että Oulun on maksanut viime vuonna ns. työttömyyssakkoja eli Kelan maksuosuuksia noin 23 miljoonaa euroa. Nämä rahat tulisi käyttää innovatiivisesti pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden hoitoon. Samalla voitaisiin vähentää syrjäytymistä, joka tunnetusti tulee äärimmäisen kalliiksi yhteiskunnalle ja inhimillisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat