Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Valinnanvapauden ratkaisuhetkinä odotettavissa tragikomediaa

Sote-uudistuksen suhteen eletään taas ratkaisevia hetkiä. Lähes kaikkien tahojen erittäin tiukasti kritisoiman valinnanvapauslainsäädännön lausuntokierrosaika päättyi eilen. Aiheesta annettiin noin 600 lausuntoa ja osa on vielä matkalla. Ehdoton valtaosa lausunnoista oli erittäin kriittisiä. Niiden joukkoon lukeutuivat muun muassa kuntien ja työntekijäjärjestöjen näkemykset. Haluan nostaa esiin erityisesti oman ammattiosastoni erinomaisen lausunnon – Tehyn ammattiosasto 707:sen näkemyksen laatijat ovat tehneet ison työn.

Valinnanvapauslainsäädäntöön liittyy valtavasti ongelmia, kuten esimerkiksi ao 707:sen lausunnosta käy ilmi. Säästöjä ei tule, kansalaisten yhdenmukaisuus ei toteudu, demokratia kärsii, suurfirmat tallovat alle julkisen sektorin, palveluintegraatio kärsii ja niin edelleen. Ehkä keskeisintä kuitenkin juuri nyt on se, että lausunnoissa on kautta rintaman suuri huoli lainsäädännön aikataulun kireyden älyttömyydestä ja sulasta mahdottomuudesta. Pääministeri Sipilä ei kuitenkaan aio horjua vuoden 2019 alusta voimaan tulevasta laista, vaikka nyt hän puhuu jo varovaisesti valinnanvapauden porrastamisesta. Toivottavasti järki tulisi kuitenkin Sipilänkin päähän.

Aikataulun lykkääntyminen merkitsisi isolla todennäköisyydellä sitä, että valinnanvapauslainsäädäntö astuisi voimaan vasta vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Näin ollen sen vuoden keväällä järjestettävissä vaaleissa vallan saavat puolueet voisivat vielä säätää koko asiaa uuteen uskoon. Tällä hetkellä näyttää siltä, että nykyinen hallituspohja kärsisi vaaleissa tuntuvan tappion. Jos ja kun hallituspohja muuttuu vasemmistolaisemmaksi, se pyrkisi aivan varmasti stoppaamaan vielä voimaan astumatonta valinnanvapautta.

Toisaalta myös kokoomus tietää tämän.

Sen takia kokoomus vetää koko ajan muut hallituspuolueet äärikireälle valinnanvapauden aikataulusta kiinni pitääkseen. Kokoomuslaisilla on tässä hallituksessa ainutkertainen sauma yksityistää sosiaali- ja terveyspalvelut. Se aikoo tapella sen puolesta kynsin hampain. Näköpiirissä ei ole toista vastaavanlaista mahdollisuutta. Sen takia umpihuonon valinnanvapauden puolesta nähdään valitettavasti vielä monenlaista poliittista tragikomediaa.

Ratkaisevassa roolissa valinnanvapauden tulevaisuuden on keskusta ja ehkä eritoten sen kenttäväki, josta iso joukko tunnustaa hyvin valinnanvapaudessa olevat valtavat ongelmat. Mutta kuinka he uskaltavat nousta esiin? Jää nähtäväksi, mutta sitä Santeri Alkio ainakin toivoisi. Hallituksen pakkoyksityistävä – ja yhtiöittävä valinnanvapaus ei taatusti ole köyhän asialla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Jaahah - tilanne kehittyy. Nyt muuta hallitusporukkaa kiristetäänkin persukansanedustajien toimesta, kuten kanssabloggaaja VP Leivo yllä kirjoittaa. Mielenkiintoista peliä ja temppuilua persuilta, joka toki sekin on ajoitettu taktisesti kuntavaaleja ennen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sipilä sanoi televisiossa että hallitus saa yhteenvedon ja se huomioidaan.
Sipilä yritysjohtajana tietää jos valinnanvapaus tulee kalliiksi sitä ei voi toteuttaa tavoitteen vastaisena.
Odotan mielenkiinnolla.

Toimituksen poiminnat