Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Ylen vaalikoneen vaihtoehtoiset totuudet

Ylen vaalikoneessa esitetään kuntavaaliehdokkaille muun muassa kysymys: ”Avohoidon suosiminen mielenterveystyössä luo turvattomuuden tunnetta.” Koneen formaatin mukaan tähän kysymykseen voi vastata asteikolla täysin samaa mieltä – täysin eri mieltä.

Kyseinen kysymyksenasettelu osoittaa suurta osaamattomuutta ja asenteellisuutta vaalikoneen tekijöiltä. Sen luentatavasta riippuen voi tulkita turvattomuuden lisääntyvän joko mielenterveyspotilaiden tai niiden osalta, joita he kohtaavat yhteiskunnalla. Toinen luenta on sinällään asiallinen, koska avohoidon toiminnassa on haasteensa.

Pieni osa avohoidossa olevista potilaista tarvitsisi sinällään enemmän kuntouttavan tyyppistä asumista tai vointinsa huonontuessa jopa suljettua osastohoitoa. Sitäkin on luonnollisesti oltava tarjolla.

Mutta valtaosalle avohoito olisi ehdottomasti paras vaihtoehto, koska yleensä koti on ihmiselle paras paikka asua. Suomen psykiatriyhdistyksen 10 psykiatrialle asetettavan tavoitteen joukossa onkin, että ”Psykiatrinen hoito järjestetään ensisijaisesti avohoitona. Tämä edellyttää avohoidon riittäviä laadullisia ja määrällisiä voimavaroja.” Onkin siis myös huomattava, että Ylen vaalikone näin myös haastaa ammattilaisten esittämän hyvän hoidon lähtökohdat antamalla mahdollisuuden puoskarointipsykiatriaan haastaen avohoidon ensisijaisuuden.

Jos ihminen saa riittävää ja oikealla tavalla räätälöityä avohoitoa, on se hänen elämänlaadun kannalta yleensä ehdottomasti paras vaihtoehto. Ongelmana on vain se, että avohoitoaikoja ei ole tarjolla ja itse asiakkuuden luomiseksi vaikka mielenterveystoimistoihin on monesti kohtuuttoman pitkät jonotukset. Odottavan aika on äärettömän pitkä ja jopa tuhoisa esimerkiksi masentuneen ihmisen kannalta.

Yksi kysymyksenasettelusta tarjolla oleva luenta syyllistää mielenterveysongelmien painiskelevat kanssa aivan vastuuttomalla tavalla. Nimittäin jos turvattomuuden katsotaan lisääntyvän erityisesti niiden osalta, joita mielenterveysongelmaiset kohtaavat, ollaan aivan hukassa. Nimittäin avohoidossa olevat ihmiset eivät juuri koskaan vahingoita kanssaihmisiä, vaan ehdottomalla valtaosalla ongelmana on paremminkin eristäytyminen omiin asuntoihinsa ja sairaudesta johtuvat ongelmat lähteä liikkeelle. Toki saattaa olla niin, että jos joku mielenterveysongelman kanssa painiskeleva lähtee käymään kylillä, voi hän joskus näyttää oudolta tavallisten ihmisten silmiin vaikka itsekseen puhellessa. Mutta mitä ihmettä se haittaisi? Todennäköisesti hän kuitenkin näyttää aivan tavikselta.

Näin ollen Ylen (ja myös Uuden Suomen) vaalikoneen kysymykset ovat monitulkintaisia. On erittäin nurinkurista, että aikoina jolloin vaihtoehtoiset totuudet puskevat esiin tuutista kuin tuutista, tätä kehitystä ovat ruokkimassa myös arvostamani valtamedian edustajat.  Toki tavallisten toimittajien ei voi olettaa olevan syvällä mielenterveysproblematiikassa, en minäkään tajua mitään yksityiskohtaisemmin vaikkapa rakennusinsinöörin töistä. Kaavoituksesta ehkä jotain hoksaan.

Vaalikoneiden kysymysten laatijoiden toivoisi kuitenkin jatkossa konsultoivan kysymyksenasettelussa kunkin alan asiantuntijoiden kanssa sen sijaan, että valtuustoon pyrkivien vastattavaksi asetetaan tyhmiä kysymyksiä. Kunnanvaltuutetut kun vielä tekevät vielä ainakin jonkin aikaa päätöksiä myös mielenterveyspalveluiden tulevaisuudesta, niin näihin tehtäviin hakevilta toivoisi kysyttävän tästä asiallisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat