Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Laskelmoitu ja piiloteltu sote-jättien lottovoitto

Hallitus markkinoi sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapauslainsäädäntöä kauniilla mielikuvilla. Sen myötä ihmiset kun pääsisivät valitsemaan omat sote-palvelunsa helposti myös yksityisten palveluntarjoajien joukosta ja vaihtelemaan niitä näppärästi. Tämä on kuitenkin paljolti bluffia, koska valtaosassa Suomea ei toteudu minkäänlainen valinnanvapaus. Sote-palveluita tuottavat firmat kun tuskin tulevat pystyttämään pienen väestöpohjan syrjäseuduille omia toimipisteitään. Ruotsissakaan esimerkiksi Norrbottenin maaseudulla ei juuri valinnanvapautta ole.

Veroparatiiseihin verorahojamme innolla kuljettavia alan jättejä (jotka tulisivat liki ainoastaan sote-palveluita jatkossa tarjoamaan) kiinnostavat asutuskeskukset, joissa voidaan takoa kovaa bisnestä. Julkisessa keskustelussa on myös jäänyt sivurooliin se, että valinnanvapauslainsäädännön nykyiseen, lausunnolla olevaan versioon on piilotettu pakkoa, jolla saadaan sote-palveluita ujutettua pois julkiselta sektorilta. Nyt esillä olevassa lakiluonnoksessa lähtökohtana on, että ihmisen on tulevaisuudessa valittava valinnanvapauden piiriin kuuluva sote-keskus. Jos ihminen on passiivinen asian suhteen (kuten erittäin iso joukko erittäin todennäköisesti on), osoitettaisiin hänelle sote-keskus ns. saavutettavuuden mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sote-keskukseksi määritellään tuolloin ihmisen asuinpaikkaa lähimpänä sijaitseva sote-keskus, jonka takana voi olla myös muu kuin julkinen palveluntuottaja. Toteutuessaan tämä tarkoittaa myös sitä, että uudistusten toteutuessa edessä on tämän(kin) perusteella todellinen ihmisten uusjako yksityisen ja julkisen sektorin välillä. Ilman, että sote-palveluita käyttävät ihmiset tekisivät yhtään mitään.

Yksinomaan asuinpaikan myötä monesta tulisi näin ollen jopa sitä hoksaamatta yksityisen sote-jätin asiakas. Julkinen raha siirtyisi yritykselle ilman sen kummempia vääntöjä. Tämä surullinen taikatemppu tapahtuu vain isommissa asutuskeskuksissa, mutta niissähän suurin osa ihmisistä asuu. Keskeistä on siis se, että kyseessä ei ole minkäänlainen valinnanvapauskuvio, vaan suoranainen sote-asiakkaiden (joita myös ihmisiksi voisi kutsua) piiloteltu, mutta laskelmoitu pakkosiirto julkiselta sektorilta yksityiselle.

Sote-uudistuksessa olisi joka tapauksessa syytä palata takaisin lähtöruutuun ja sen alkuperäiseen lähtökohtaan julkisen sektorin ensisijaisuudesta, hoitoketjujen saumattomuudesta ja palveluiden integraatiosta. Vähintä, mitä voitaisiin tehdä, on se, että yllä olevan kaltaiset ”valinnanvapauspakot” poistettaisiin suunnitelmista.

(Kirjoitus julkaistu myös Forum24 - lehdessä 28.2.2017)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Kokoomuksen Sari Sarkomaa muuten korosti tänään, että sote-lakiluonnos muuttuu vielä: "Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan on täysin selvää ja välttämätöntä, että valinnanvapauslakiluonnosta vielä muokataan", tiedotteessa sanottiin.

Tässä vahvistusta tuohon sote-keskuksen valinta-asiaan:

"Jos asiakas ei vointinsa tähden pysty itse valitsemaan itselleen sote-keskusta, tai ei ole asiassa aktiivinen, hänen tilanteensa jatkuu toistaiseksi ennallaan tai maakunta valitsee hänelle helpoimmin saavutettavan sote-keskuksen." http://www.aamulehti.fi/kotimaa/kun-sote-tulee-toi...

"Jos henkilö ei tee valintaa, maakunta huolehtii henkilön listaamisesta lähinnä olevan sote-keskuksen ja hammashoitolan
asiakkaaksi." http://alueuudistus.fi/documents/1477425/4044011/L...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansanterveyslaki oli toimiva, tosin yksityistäminen ei ollut muotia, nyt mennään tietentahtoen laumana moniarvoisuuteen.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Asiasta on vastannut aika yksiselitteisesti myös uudistuksen keskeisin valmistelija Tuomas Pöysti Ylen haastattelussa 22.12.2016:

"Jos olen perusterve enkä valitse mitään, pakotetaanko minut lähimpään sote-keskukseen, esimerkiksi yksityisen lääkäriaseman asiakkaaksi?

– Kyllä."

Lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9369445

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Oman kotikaupunkini näkökulmasta muutama pointti tästä asiasta:

Oulun osalta hallituksen kaavailema valinnanvapauspakko tarkoittaa isolla todennäköisyydellä esimerkiksi sitä, että iso osa keskustassa asuvista siirtyisivät yksityisiin palveluihin, koska lähin sote-keskus on kauempana sijaitseva Kontinkankaan iso hyvinvointikeskus. On iso riski, että paljon julkisia investointeja edellyttänyt hyvinvointikeskus jäisi näin ollen vajaakäytölle. Näin sote-uudistuksen nojalla julkinen terveydenhuolto saadaan ajettua näppärästi alas myös Oulussa.

Ja mitä yksityiset sote-jätit saavat taianomaisesti tulevista uusista asiakkaistaan? Ne saavat kapitaatioperiaatteen mukaisesti kapitaatiorahan. Se tarkoittaa sitä, että valinnan (myös pakkovalinnan) jälkeen kapitaatioraha (esim. 250 e/henkilö/vuosi) siirtyisi automattisesti uudelle sote-keskukselle, vaikka uusi asiakas ei käyttäisi lainkaan sen palveluita ollessaan esimerkiksi työterveyshuollon piirissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kohonen, Attendolle on ulkoistettu sairaanhoitopiirimmekin työterveysasiat.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Ihan tiedoksi sairaanhoitopiirimme valtuuston varapuheenjohtajalle (, että näin ei enää ole. Varmemman vakuudeksi:

http://ouluntyoterveys.fi/oulun-tyoterveys-liikela...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

En maininnut Oulunkaupungista, vaan Sairaanhoitopiiristä, pysytäänhän asiasaa.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen Vastaus kommenttiin #16

Kuten tuossa linkissäkin todetaan, niin sairaanhoitopiirin (jolla nyt tarkoitan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä) työterveyspalvelut eivät ole Attendon tarjoamia. Tästä siis halusin informoida sairaanhoitopiirn valtuuston varapuheenjohtajaa Aimo Remestä.

Tosin olet itse ollut ko. päätöksen shp:n osalta tehneessä kokouksessa 18.4.2016, jolloin tehtiin päätös kyseisen uuden työterveysyrityksen perustamisesta. Se siis korvasi Attendon PPSHP:n tarjoajina työterveyspalveluiden v. 2017 alusta lukuen. Vielä edelleen asiasta varmemmaksi vakuudeksi ko. pöytäkirjaa: http://213.139.160.193/KTweb/

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Laskelmoitu ja piiloteltu sote-jättien lottovoitto''

Onnittelen lottovoittajia ja paheksun kateutta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Harvenemaan päin ovat ne asiantuntijat jotka uskovat nyt esillä olevan soten tuovan säästöjä, päinvastoin kun halituksen taholta vakuutetaan, kulujen pelätään kasvavan. Tämäntapaiset "lehmäkaupat" jonka kok. ja kepu tekivät harvoin jos koskaan päättyvät onnellisten tähtien alle.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#6
Ei Suomessa ole korruptiota. Verorahat vaan menevät jonnekin, eikä edes riitä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuten alempana taisin todeta. Ei yksityisessä sinällään mutta mutta. Maamme yhtiölait eivät päde sellaisenaan tässä asiassa. Liian isot julkiset varat ovat pelissä ja näiden varojen käyttö pitää olla tasan tarkkaan valvottua. Liikesalaisuus ei saa olla syy etteikö valvova viranomainen pääse tietoihin käsiksi, kuittitasolla.

Porsaanreiät pitää tukkia jo etukäteen ja miksei myös velvoitepykälät hoitaa näitä reuna-alueita. On helppo sanoa, että ei onaa ei onnistu. Miksei onnistu? Laitetaan onnistumaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi
Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Lähtökohtaisesti ongelma on se että terveyspalvelut ei Suomessa toimi. Lääkärille ei pääse kun sairastuu. Luvattu hammashuoltokin on lähinnä vitsi. Kunnallista terveysasemaa ei ole tullut käytetty 30 vuoteen, koska se ei toimi.

Selvää siis on että isoja muutoksia tarvitaan. Niitä tarvitaan nyt. Nyt pitäisi kaikenlainen vatvominen loppua ja viedä asia riopeästui eteenpäin. Järjestelmiä voi aina kehittää ja korjailla myöhemmin.

Oikeasti. Asiaa on vatvottu kohta 10 vuotta. Nyt lapio käteen ja marina suppuun.

Päivi Granlund

Kyllä on toiminut. Jopa paremmin kuin yksityisellä. Olin 20 vuotta työterveyden piirissä nyt jo 5 vuotta tk-asiakas. Toiminut kuin tauti. Akuutit heti. Muut 3-5 päivää oma lääkäri. Viimeksi ennen pitkälle matkalle lähtöä lääkäri 3 päivän päähän rokotukset, malaria ja muut lääkkeet mukaan. Samalla sai katsottua miten lääkkeet pelittää yhdessä.
Ei todellakaan mikään kiire sotkea näinkin toimivaa. Kaikilla tuttavapiirissäni hyviä kokemuksia. Kannattaa kokeilla ennen kuin loppuu.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Sotesta tulee Suomen ensimmäisenä toteutettu eutanasiaratkaisu. Kärsivä potilas vaivutetaan ikuiseen uneen. Toivossa on hyvä elää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset