Ainoa, joka ei unohda

Jos puoliso ottaa eron, vie lapset, pomo antaa potkut, asunto lähtee alta, kaverit kaikkoavat ja henkilökohtainen talous ja samalla muukin vointi lähtee alamäkeen, on ainakin yksi, joka ei unohda. Nimittäin perintäfirma. Velanperintäyritykset eivät jätä ihmistä rauhaan, vaikka mikä olisi. Joskus jopa kuolema ei vapauta niiden karhukirjeistä kuten Iltasanomien uutisointi osoittaa.

Juuri Intrum Justitian ja kumppaneiden innokkaan toiminnan myötä pikkusaatavat räjähtävät käsiin. Ja kun niiden summien maksajina ovat usein pienituloiset ja valitettavan usein myös henkisesti lamaantuneet ihmiset, joilla ei ole helppoa hoitaa raha-asioitaan käden käänteessä, korko kasvaa koron päälle. Myös monet kunnat käyttävät saataviensa perintään näitä yrityksiä. Niiden toiminnassa ongelmallista on myös veroparatiisien käyttäminen toiminnassaan. Esimerkiksi Lindorffin verokikkailu oli julkisuudessa useaan otteeseen muutama vuosi sitten.

Rovaniemellä on kuitenkin tehty mielestäni asian suhteen järkevä ratkaisu, koska siellä kaupunki on siirtänyt perintänsä kuntien omistamalle Kuntien Taitoa Perinnälle. Näin tehtiin Vasemmistoliiton valtuustoryhmän tekemän valtuustoaloitteen johdosta.

Kuntien Taitoa Perinnän periaatteena on toimia asian suhteen eettisemmin ja joustavammin ja ottaen huomioon kuntien erityistarpeet. Kuntien omistamana yhtiönä se osannee rakentaa toimintamallinsa niin, että perintälaskun saavan kuntalaisen asiat huomioitaisiin paremmin kuin hädänalaisten tilanteella voittonsa takovilla firmoilla.

Varsin tolkullista olisikin, että kunnat siirtäisivät perintätoimensa juuri esimerkiksi Kuntien Taitoalle Perinnälle jatkossa Rovaniemen mallin mukaan. Perittäviään se ei unohda, mutta tuskin revittelee tuhkiakin pesästä päivähoitolaskujen perinnöistä samaan malliin kuin kasvottomat monikansalliset firmat. Eikä välttämättä laittaisi kuolleelle kirjettä, jolla uhkaillaan luottotietojen menetyksellä.

OlliKohonen
Vasemmistoliitto Oulu

Isä ja puoliso.

42-vuotias sairaanhoitaja ja FM viestinnästä. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuuston 3. vpj, Oulun 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Alue- ja kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu. Toivottavasti ihan OK tyyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu