Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Eriarvoisuus ja syrjäytyminen vähenee leikkaamalla

Pääministeri Juha Sipilä on huolissaan eriarvoistumiskehityksestä. Hän on laittanut sitä vähentämään jopa marraskuun lopussa perustetun työryhmän, jota johtaa sinällään alan huippuasiantuntija Juho Saari.  Hieno juttu, vaikka toki työ on tehtävä ”kustannusneutraalisti”.

Samaan aikaan myös sisäministeri Paula Risikko pitää syrjäytymistä suurimpana uhkana Suomen kehitykselle. Hän haluaa sen ehkäisystä hallituksen kärkihankkeen. Risikko totesi 7.12. Ylen Ykkösaamun haastattelussa, jotta tulisi keskittyä jatkossa entistä enemmän henkilöihin, jotka eivät pysty ottamaan koulu- tai työpaikkoja vastaan.

Molempien aivan tuoreet puheet ovat tosin taas tänään osoittautuneet hurskasteluksi, koska niin Sipilän Keskusta kuin Risikon Kokoomus ajoivat tänään 13.12. yhteensä yli 300 miljoonan leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja opintorahaan. Tulevaisuuden osaamiseen  ja sosiaaliturvaan.

Koulutustakuu kärsii, opettajat joutuvat työttömiksi, aikuisopiskelu vaikeutuu. Lähiopetus vähenee. Mikäli täällä Pohjois-Suomessa leikataan muun maan tapaan (ja todennäköisesti näin tehdään), koulumatkat pitenevät entisestään ammatillisessa koulutuksessa olevilta. Tämä(kään) tuskin vähentää syrjäytymisriskiä.

Samalla eriarvoisuutta vastaan ”taisteleva” hallitus vähentää opiskelijan käteen jäävää rahaa jopa 90 eurolla kuukaudessa. Kyseessä on valtava leikkaus, joka näkyy pienituloisen arjessa. Reilun kymppitonnin palkkaa vetävä ministeri ei tosin tätä ymmärtäne, että tämä(kin) leikkaus on omiaan lisäämään syrjäytymistä. Tämä ei valitettavasti yllätä.

Hallituksen puheet ja teot ovat siis jatkuvasti ristiriidassa, koska esimerkkejä leikkauspolitiikasta voisi nostaa tunnetusti esiin vaikka kuinka paljon. Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen kun näyttää ilmeisesti hallituksen mielestään vähenevän leikkaamalla. Onko todella näin? Ilmeisesti kyllä valtaapitävien mielestä. Minä rohkenen kuitenkin epäillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oikea työ on paras lääke syrjäytymistä vastaan. Sosiaaliavustukset ja epämääräiset koulutusohjelmat yms. lietsovat vain syrjäytymistä ainakin pitkässä juoksussa. Työ ja perhe ovat ne tekijät, jotka sitovat ihmiset yhteiskuntaan.

En tietenkään allekirjoita nykyisen hallituksen ohjelmaa lisätä työllisyyttä, koska nykyinen hallitus siirtää vain rahaan valtiolta joillekin yrityksille. Tämähän ei tietenkään lisää välttämättä työllisyyttä.

Pekka Pylkkönen

Jos hallituksen tavoitteet työllisyysasteen noususta toteutuvat, syrjäytyminen ja eriarvoisuus toki vähenevät. On melko lailla mahdotonta rakentaa toimivaa yhteiskuntaa jossa pelkillä tulonsiirroilla noustaisiin pois sieltä suhteellisesta köyhyydestä. Eikä se välttämättä ole edes kovin oikeudenmukainen tavoite.

Suurimmalle osalle pienituloisimmista opiskelijoista tämä hallitus kuitenkin antaa lisää asumistukimuutosten kautta.

Ja kyllä, koulutusleikkauksia vastustavat suunnilleen kaikki, OECD:sta ja Holmströmistä lähtien. Vaikea ymmärtää mistä ne tulivat mutta nyt ne jokatapauksessa ovat.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Olen samaa mieltä siitä, että työ (johon käytännössä tarvitaan nykyään lähes aina vähintään asiallinen ammatillinen koulutus) on paras lääke syrjäytymistä vastaan. Mutta jos ei ole koulutusta, ei saa työtäkään. Ja nyt leikataan taas koulutuksesta ja rankasti.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Miksihän silti suurelle osalla syrjäytyneitä nuoria ei ole mitään ammatillista koulutusta? Koulutustarjonta on erittäin runsasta. Sen voi todeta jokainen lukutaitoinen.
No, ehkä se johtuu siitä että, syrjäytyneet eivät omaa edes riittävää lukutaitoa. Kenen syy se sitten on? Olisiko nuoren itsensä asenteissa jotain ongelmaa, vai olisi liian helppo peruskoulu ja liian avokätinen sosiaalituki kannustamassa velttoiluun?
Ratkaisuna, osana ainakin, voisi olla että, ilman ammattikoulutusta sosiaalituet olisivat pienempiä. Minua on aina kummastuttanut se että, ilman minkäänlaista työhistoriaa pääsee nauttimaan paremmasta elintasosta kuin ikänsä pienellä palkalla työtä tehnyt eläkeläinen. Eläkeläinen ei saa harkinnanvaraista sosiaalitukea, kuten omasta aloitteestaan työtön nuori voi saada.

Pasiivisille, omasta tahdostaan syrjäytyneille nuorille on vain pakko asettaa joitain velvoitteita ja kannustimia. Näin se valitettavasti tänä päivänä on.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyse on tosiaan hurskastelusta - juhlapuheiden ja käytännön tekojen välisestä ristiriidasta.

Käyttäjän MikaPeltola11 kuva
Mika Peltola

Taisteleehan hallitus toki. Se on nimittäin käynnistänyt täysimittaisen luokkasodan.

Käyttäjän MiraKobler kuva
Mira Kobler

Nimenomaan oikea työ. Ei harjoittelu työmarkkinatuella ja 9 e/päivä.

Toimituksen poiminnat