Olli Kohonen Vasemmistoliittolainen Oulusta - juttua maakunnasta ja vähän koko maailmastakin

Hoitajamitoituksessa ojasta allikkoon?

Hallitus teki viime viikon perjantaina päätöksen perua hoitajamitoituksen laskun. Silti se aikoo tavoitella alueelta samaa 70 miljoonan säästöä kuin aiemmin. Lähi- ja perushoitajien SuPerin mukaan esillä ovat olleet kaavailut, joissa myös kouluttamaton henkilökunta luettaisiin mitoitukseen mukaan. Hoitajamitoitusta ”joustavoitetaan”.

Mikäli tehdään niin, että hoitopaikoissa muutenkin työskentelevät ihmiset kuten laitoshuoltajat lasketaan mukaan hoitajiin, on kyseessä suoraan sanottuna alhainen silmänkääntötemppu. He eivät ota osaa varsinaiseen hoitotyöhön nytkään.

Jos käy niin, että esimerkiksi lääkeasioihin täysin perehtymättömille työntekijöille sälytetään vastuuta monisairaiden vanhusten lääkehoidosta, voivat lopputulokset olla kohtalokkaat. Diatsepaami ja digoksiini ovat eri lääkkeet. Mikrogrammalla ja milligrammalla niillä vasta eroa onkin.

Jos hoitotyöhön vasta opettelevat lähi- ja sairaanhoitajaopiskelijat lasketaan mukaan hoitajamitoitukseen, vaarannetaan heidän oppimisensa ja samalla myös asiakkaiden hyvinvointi, kaikkien osapuolten oikeusturvasta puhumattakaan. Ammattiinsa vasta opiskelevalle ihmiselle (joille työharjoitteluissa erittäin harvoin maksetaan palkkaa) on tärkeintä perehtyä rauhassa hoitotyöhän kuuluviin asioihin. Monessa paikassa varsinkin vanhustenhuollon puolella on jatkuva kiire, jonka kanssa ammattitaitoinen hoitaja on oppinut tulemaan toimeen. Samaa ei saa edellyttää opiskelijalta.

Hoitajamitoituksen muuttamisessa saatetaankin mennä ojasta allikkoon. Toivon todellakin, että jatkossakin hoitajamitoitukseen lasketaan mukaan vain alalle kouluttautuneet ihmiset, joilla on tietotaito vanhushoivasta. Muuten ikäihmisten arvokas hoiva ei valitettavasti toteudu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kohonen, eikö Oululla ole haluja tai rahaa järjestää ympärivuorokautista lääkäripäivystystä kaupunkilaisille, vaan työtää asukkaansa sairaanhoitopiirin "Raatteentielle" ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset